Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμα κινδύνου των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης λόγω ενεργειακού κόστους – 1η Ιουνίου η αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της ρήτρας

Η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος στις  Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης έχει εκτινάξει το κόστος λειτουργίας τους, την ώρα βέβαια που πολλές εξ αυτών αντιμετωπίζουν ήδη ένα μεγάλο όγκο συσσωρευμένων χρεών, που απειλούν ακόμη και την εύρυθμη λειτουργία τους, που είναι μια άκρως ενεργοβόρα διαδικασία.

Μάλιστα από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα ο “λογαριασμός ενέργειας” για τις ΔΕΥΑ έχει διπλασιασθεί.

Να σημειωθεί ότι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) παρέχουν καθαρό και υγιεινό νερό σε 5 εκ. πολίτες της χώρας μας αλλά επεξεργάζονται και τα αστικά λύματα.

Στο φόντο αυτό σε νέα παρέμβαση έχει προχωρήσει η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης που σημειώνει ότι τα οριζόντια μέτρα και οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί δεν επαρκούν και δεν έχουν αναδρομικότητα για τις Δ.Ε.Υ.Α. με αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές κινδυνεύουν να «πνιγούν» στα χρέη.

Μείωση ΦΠΑ

Συγκεκριμένα, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζητά από το 2020 την μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από 13% στο 6% θεωρώντας ότι ειδικά στην παρούσα φάση θα έδινε μεγάλη ανάσα στους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας.

Μετά από πρωτοβουλία της και σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας θα συγκεντρωθούν τη Δευτέρα 16 Μαΐου στην Μεγάλη Λέσχη εκπρόσωποι των Δ.Ε.Υ.Α. με την παρουσία του προέδρου της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Γιώργη Μαρινάκη, δημάρχου Ρεθύμνης, για να συζητήσουν το ζήτημα του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. και να προτείνουν λύσεις για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η πρόσβαση των πολιτών της χώρας μας σε ποιοτικό και προσιτό νερό.

Όπως αναφέρεται, οι Δ.Ε.Υ.Α. θεωρούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν από την Πολιτεία πρωτοβουλίες οι οποίες θα ενισχύσουν τις Δ.Ε.Υ.Α. που επλήγησαν οικονομικά από τις επιβαρύνσεις λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και θα τις διευκολύνουν στην κατεύθυνση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να καλύπτουν το κόστος της παραγωγής πόσιμου νερού και επεξεργασίας λυμάτων.

Εκδίκαση της αγωγής του ΙΝΚΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι την 1η Ιουνίου θα συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η πρώτη αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ καθώς και η πρώτη συλλογική αγωγή 1.700 πολιτών – που μπορεί και να αυξηθούν – από το ΙΝΚΑ κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της αγωγής, που ζητεί να κηρυχθεί παράνομη η ρήτρα θα κάνουν κάνει και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας εκ μέρους της οποίας συντάχθηκε γνωμοδότηση απόμ τον καθηγητή Γεώργιο Β. Μεντή, που χαρακτηρίζει παράνομο τον τρόπο επιβολής της ένταξης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος .

Αποφάσεις

Παράλληλα δυο προσωρινές διαταγές εξέδωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών με τις οποίες απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος σε ξενοδοχεία που δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν την ρήτρα αναπροσαρμογής. Πρόκειται για τις πρώτες αποφάσεις που αφορούν επιχειρήσεις, καθώς μέχρι τώρα είχαν εκδοθεί αποφάσεις για φυσικά πρόσωπα.

Οι προσωρινές διατάξεις εκδόθηκαν στις 11 και 13 Μαΐου 2022 από το Πρωτοδικείο Αθηνών και με αυτές απαγορεύεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης εγκαταστάσεων, όταν δεν καταβάλλεται από τον πελάτη ειδικά το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Στη Βουλή

Στο μεταξύ το θέμα με τις οφειλές των παρόχων προς τους Δήμους αλλά και τους Διαχειριστές, έφερε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος έφερε στη Βουλή με γραπτή ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που μετατράπηκε σε επίκαιρη.

«Οι οφειλές των ιδιωτικών παρόχων που δεν πληρώνονται στους Δήμους, στον ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και στον ΔΑΠΕΕΠ συσσωρεύονται και μετατρέπονται σε βραδυφλεγή βόμβα και πολλοί καταναλωτές, υπό το βάρος των ακραίων αυξήσεων, βρίσκονται πλέον μπροστά στον κίνδυνο και της ρευματοκλοπής. Πρακτικά, γίνεται ένα πάρτι δισεκατομμυρίων στην αγορά ενέργειας το οποίο η Κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη, γιατί στηρίζει τα υπερκέρδη», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση γραπτής ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που μετατράπηκε σε επίκαιρη, στην Ολομέλεια της Βουλής για τις οφειλές των παρόχων στους Δήμους, στον ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και στον ΔΑΠΕΕΠ.

Σχολίασε, κατ’ αρχήν, την τακτική της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απαξιώνει τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και μην απαντά εμπρόθεσμα σε γραπτές ερωτήσεις, εφόσον αυτή η ερώτηση είχε υποβληθεί στις 24.02.2022, με αποτέλεσμα αφενός, να μην κατατίθενται τα στοιχεία που ζητούν οι βουλευτές και αφετέρου ενεργειακές ερωτήσεις να απαντώνται από τον, αναρμόδιο για θέματα ενέργειας, Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά.

Ο Σ. Φάμελλος επικεντρώθηκε στην ακραία ακρίβεια στην ενέργεια και ειδικότερα στον ηλεκτρισμό που προκαλεί ασφυξία στα νοικοκυριά και στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας εδώ και πάνω από εννέα μήνες και στην ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων: «H Ευρώπη, από τις 15 Οκτωβρίου έχει προτείνει τη γνωστή εργαλειοθήκη, που περιλάμβανε και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, την οποία η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να αξιοποιήσει. Στη συνέχεια, στις 25 Μαρτίου, δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πράσινο φως για την εξαίρεση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ώστε να παρέμβουν στην αγορά για να αποσυνδέσουν τη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής από την τιμή του φυσικού αερίου. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε τότε που μπορούσε εξαίρεση. Τώρα υπόσχεται ότι θα «αναστείλει» της ρήτρα Μητσοτάκης με τρομερή καθυστέρηση από τις καταναλώσεις Ιουλίου. Άρα οι καταναλωτές για τους επόμενους τρεις μήνες θα βλέπουν λογαριασμούς στα ύψη!».

«Σήμερα όμως η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα γι’ αυτούς που δεν μπορούν να την πληρώσουν, για αυτό το κοινωνικό πρόβλημα κατέθεσε τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως δεν απαντάει για το τι θα γίνει με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των δημοτικών τελών προς τους δήμους από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον μαθαίνουμε ότι οι Δήμοι προβαίνουν σε εξώδικα για να εισπράττουν τις οφειλές από τους παρόχους. Έτσι όμως δημιουργείται σοβαρό οικονομικό έλλειμμα στη λειτουργία τους και η κυβέρνηση δεν έχει απάντηση».

Σχετικά τέλος με τα υπερκέρδη και το πόρισμα που παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την προηγούμενη εβδομάδα σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μετά από αίτημα της Αντιπολίτευσης σχολίασε: «Η πρόταση της ΡΑΕ να επιστραφούν 67 εκατ. ευρώ στην αγορά ενέργειας προς όφελος των τελικών καταναλωτών, από τα άδικα κέρδη παραγωγών ηλεκτρικής στην αγορά εξισορρόπησης την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, επιβεβαιώνει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και ενάμιση χρόνο και δείχνει ότι έχει αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών».

«Όσον αφορά στα υπερκέρδη, ενώ ο κος Μητσοτάκης την 1η Μαρτίου στη Βουλή δεν αναγνώριζε την ύπαρξή τους, στις 23 Μαρτίου, μετά από μεγάλη πολιτική πίεση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεσμεύτηκε στη φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών «εάν υπάρχουν». Όμως προσπάθησε να τα μειώσει με κάθε τρόπο παρεμβαίνοντας ακόμη και στο έργο της ΡΑΕ, όπως προέκυψε από το σχετικό πόρισμα. Όσο και αν προσπαθεί πλέον να τα μειώσει αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί, μετά από έντονη πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι υπάρχουν υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης ακρίβειας στην ενέργεια. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είχε επιμείνει, τα υπερκέρδη, τα άδικα δηλαδή κέρδη, θα είχαν παραμείνει στο σύνολό τους στην «τσέπη» των ηλεκτροπαραγωγών. Ακόμα και σήμερα όμως προκύπτει ένα ερώτημα, πόσα είναι και πότε η κυβέρνηση θα τα φορολογήσει».​

 

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ένας στους δύο καταναλωτές δεν είναι σίγουρος αν έχει το φθηνότερο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμα και εντός αυτών που άλλαξαν τιμολογιακό πρόγραμμα το ποσοστό...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα μέτρα στήριξης για την ενέργεια, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τον Ιούλιο, θα ανακοινώσει το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πληθαίνουν τα προβλήματα στην περιοχή της ‘Άμφισσας καθώς ήδη έχει σημειωθεί διακοπή ρεύματος με συνέπεια να τεθούν εκτός λειτουργίας αντλιοστάσια της ΔΕΥ και να...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά στην Τρίπολη κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε διαμαρτυρόμενοι κατά της επιδείνωσης των συνθηκών ζωής στην Λιβύη, η οποία σηματοδοτείται...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE