Μενού Ροή
Στα 450 εκατ. «κλειδώνουν» τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών

Στο ποσό των περίπου 450 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα καταλήξουν να διαμορφωθούν τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στο 9μηνο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022.

Από το ποσό αυτό θα προκύψει η έκτακτη εισφορά 90%, ήτοι, η φορολογητέα βάση για τους ηλεκτροπαραγωγούς θα είναι τελικά περί τα 405 εκατ. ευρώ.

Η φορολόγηση των εταιριών δεν θα γίνει σε δύο δόσεις, πρώτα για τα έσοδα του 6μηνου Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022 και μετά για το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος 2022, αλλά εφάπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η καταβολή της ειδικής εισφοράς προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η ΡΑΕ απέστειλε προσχέδιο πορίσματος στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να υπάρχει μία πρώτη αντιπροσωπευτική εικόνα για την εφαρμοστική ΚΥΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα εκδοθεί αρχές Αυγούστου. Στο προσχέδιο αυτό περιλαμβάνονται:

• Το ποσό των περίπου 300 εκατ. ευρώ που απομένει μετά την αφαίρεση εκπτώσεων και άλλων επιβαρύνσεων των παραγωγών από το αρχικό των 927,44 εκατ. ευρώ που κατέγραψε η Αρχή για τα υπερέσοδα τους στο 6μηνο. Το 90% της ειδικής εισφοράς, δηλαδή, η φορολογητέα ύλη για το συγκεκριμένο διάστημα αντιστοιχεί σε περίπου 270 εκατ. ευρώ.

• Το ποσό των περίπου 170 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει τα υπερέσοδα του τριμήνου, από τα οποία αφαιρούνται και πάλι εκπτώσεις και λοιπές επιβαρύνσεις για να μείνει τελικά στα περίπου 150 εκατ. ευρώ. Από αυτό η φορολογητέα βάση του τριμήνου υπολογίζεται σε 135 εκατ. ευρώ. Η Αρχή θα αναμένει από τις εταιρίες συμπληρωματικά στοιχεία για την επιβεβαίωση τους.

Τα ποσά αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν με την έκδοση της ΚΥΑ και μετά την προσκόμιση από τις εταιρίες εγγράφων πιστοποίησης που θα υπογράφουν οι ορκωτοί ελεγκτές τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το Euro2day.gr, δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στα ποσά, τα τελικά θα είναι αυτής της τάξης μεγέθους, grosso modo. Από το ποσό των περίπου 405 εκατ. ευρώ που θα φορολογηθεί, το 70% θα καταβάλει η ΔΕΗ -0,88%, ήτοι, 283,5 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 121,5 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν, κατά το ποσό που τους αναλογεί, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί.

Αυτά θα αποτελέσουν εν κατακλείδι τα έσοδα τον Σεπτέμβριο για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου ασκείται η κυβερνητική επιδοματική πολιτική.

Πηγή: euro2day.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας