Μενού Ροή
Στα ύψη οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη και το 2023

Η συνεχιζόμενη κρίση στα καύσιμα αναμένεται να διαρκέσει και την επόμενη χρονιά, δεδομένου ότι τα γερμανικά συμβόλαια για παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας το 2023, που αποτελούν σημείο αναφοράς, διαπραγματεύονται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ.

Μια πιο απαισιόδοξη προοπτική για τις ευρωπαϊκές προμήθειες καυσίμων αναδύθηκε μετά τις προσπάθειες να διακοπούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία. Ως συνέπεια, γράφει το Bloomberg, τα γερμανικά συμβόλαια για το 2023 εκτινάσσονται κατά 63% φέτος, πλησιάζοντας τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για τιμή υπερδιπλάσια σε σύγκριση με τη μέση τιμή του περασμένου έτους στην ημερήσια αγορά.

Ενώ προτείνεται να απαγορευτούν οι εισαγωγές άνθρακα και πετρελαίου και παράλληλα πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να περιορίσουν τις εισροές ρωσικού φυσικού αερίου, η ΕΕ «ψάχνει απεγνωσμένα» αλλού για πηγές, ανέφερε η Energi Danmark. Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές σε όλη την ήπειρο θα πρέπει να συνηθίσουν στις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα σχέδια για αύξηση της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απέχουν ακόμη χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την αντίστοιχη αύξηση 5,9% στις τιμές άνθρακα στην Ευρώπη για το επόμενο έτος και τις τιμές αναφοράς στην Ολλανδία που προσαυξήθηκαν έως και 4,7%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας