Μενού Ροή
Στην ΕΕ το ελληνικό σχέδιο επιδοτήσεων για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες με 50 ευρώ/μεγαβατώρα

Ένα από τα βασικά αιτήματα της ενεργοβόρου βιομηχανίας ικανοποίησε ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην εκπνοή της θητείας του, κοινοποιώντας την Παρασκευή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG COMP) την ελληνική πρόταση για επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αφορά σε επιδότηση έως 50 ευρώ/MWh από την 1η Απριλίου έως το τέλος του έτους που θα δοθεί αναδρομικά μετά την έγκριση από τις Βρυξέλλες του σχήματος στήριξης, το οποίο εντάσσεται στο «κάδρο» του  Temporary Crisis and Transition Framework (ΤCTF). O λόγος για το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων  για τη στήριξη κλάδων της οικονομίας των ευρωπαϊκών χωρών έναντι των προκλήσεων που γεννά ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή μετάβαση.

Προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ

Ο προϋπολογισμός του μέτρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ, οι πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και η επιδότηση θα χορηγηθεί μέσω του ΔΑΠΕΕΠ, όπως συνέβαινε και με τις οριζόντιες επιδοτήσεις των εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών όλων των τάσεων που χορηγήθηκαν στην φάση της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, αλλά διακόπηκαν στις αρχές του έτους. Όπως προαναφέρθηκε, η «οροφή» για την επιδότηση  των ενεργοβόρων βιομηχανιών είναι τα 50 ευρώ/MWh, ωστόσο υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες η επιδότηση να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, σε συνάρτηση με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο αλλά και την εξέλιξη των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος που βρίσκονται σε τροχιά αποκλιμάκωσης. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή για τον Μάιο διαμορφώνεται στα 105,55 ευρώ/MWh, από 120 ευρώ/MWh τον Απρίλιο, 190 ευρώ/MWh στις αρχές του έτους και 436,53 ευρώ/MWh στο ζενίθ της ενεργειακής κρίσης, τον περασμένο Αύγουστο.

Ποιες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται

Η «περίμετρος» του ελληνικού σχήματος καταλαμβάνει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις με δραστηριότητες που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω ενεργειακής κρίσης (ενδεικτικά, χαλυβουργίες, βιομηχανίες αλουμινίου, χαρτοποιίες, υαλουργίες κλπ.).  Όπως προβλέπεται από τις κατευθυντήριες γραμμές του TCTF,  η ενίσχυση προς κάθε βιομηχανία  δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% των επιλέξιμων δαπανών για ηλεκτρικό ρεύμα.  Προϋπόθεση για την χορήγηση της  επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να έχει οδηγήσει σε μείωση των EBITDA κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για τις δραστηριότητες αυτές, σε σύγκριση με το 2021 που είναι το έτος αναφοράς.

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες φέρονται θετικά διακείμενες στην υπό προϋποθέσεις στήριξη των ελληνικών βιομηχανιών για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους. Δεν είναι τυχαίο ότι σύσταση περί «στοχευμένης στήριξης» περιλήφθηκε στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπου επισημαινόταν μεταξύ άλλων ότι «από το ξέσπασμα της κρίσης οι τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν μεν αλλά διατηρήθηκαν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ για τις βιομηχανίες παρατηρήθηκε αύξηση τιμών πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Η αξιοποίηση των προβλέψεων του TCTF για την στήριξη της ελληνικής ενεργοβόρου βιομηχανίας στην Ελλάδα είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από τους εκπροσώπους του κλάδου που εδώ και μήνες επεσήμαιναν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό βρίσκονται σε δυσμενή θέση έναντι των ανταγωνιστριών τους από άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν λάβει μέτρα στήριξης για τις δικές τους βιομηχανίες στη βάση του TCTF. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η κοινοποίηση της Παρασκευής (που έρχεται σε συνέχεια των νομοθετικών ρυθμίσεων για  άρση του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά για τα PPA φυσικής παράδοσης που «ξεκλείδωσε» τις εν λόγω συμβάσεις),  με την Αθήνα να προσδοκά σε ταχεία έγκριση των επιδοτήσεων από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας