Μενού Ροή
Στο 1.5 λεπτό/κιλοβατώρα η επιδότηση ρεύματος για Μάιο και Ιούνιο

Ορίζοντα δυο μηνών -Μάιο και Ιούνιο- θα έχουν οι επιδοτήσεις ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες που ανακοίνωσε πριν λίγο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το ύψος της επιδότησης να διατηρείται στα επίπεδα του Απριλίου (δηλαδή στο 1,5 λεπτό/κιλοβατώρα ή 15 ευρώ/MWh), ενώ για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση θα είναι 5 λεπτά/κιλοβατώρα (50 ευρώ/MWh). Το συνολικό κονδύλι διαμορφώνεται στα 47 εκατ. ευρώ και οι πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

• Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

• Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

• Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 €/MWh.

• Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15€/MWh.

Ο λόγος για τον οποίο η επιδότηση είναι δίμηνη είναι προφανής; Οι χρεώσεις για το μήνα Ιούνιο θα ανακοινωθούν στις 20 Μαΐου, παραμονή των εκλογών. Καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμούσε να μην υπάρχει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δυο εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο σχεδιασμός αυτός διευκολύνθηκε από το ότι οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος έχουν υποχωρήσει σημαντικά, κάτι που σημαίνει ότι η ανάγκη για επιδότηση έχει περιοριστεί σημαντικά και επιτρέπει την εκ των προτέρων συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων. Επιπροσθέτως, οι τιμές εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις, ακολουθώντας την αντίστοιχη τάση των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF -που κινούνται το τελευταίο διάστημα στα επίπεδα των 40-50 ευρώ/MWh), σε μια περίοδο που η ζήτηση για ρεύμα είναι εποχικά περιορισμένη αφού βρισκόμαστε μεταξύ των δυνητικών αιχμών του χειμώνα (λόγω χαμηλών θερμοκρασιών που φέτος δεν καταγράφηκαν) , όταν ανεβαίνει όχι μόνο ο υδράργυρος, αλλά και η τουριστική κίνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ο Μάρτιος έκλεισε με μέση χονδρεμπορική τιμή 122,76 ευρώ/MWh. Περίπου σε αυτά τα επίπεδα -για την ακρίβεια στα 120,44 ευρώ/MWh εκτιμάται ότι έκλεισε και ο Απρίλιος (τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα). H Η μέση τιμή για τον Μάιο διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 121,44 ευρώ/MWh αν και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του μήνα (με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των τριών χωρών της Ευρώπης με τριψήφια χονδρεμπορική τιμή- στις υπόλοιπες χώρες η ΤΕΑ κινείται κάτω από τα 100 ευρώ/MWh) ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια και οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς «δείχνουν» ότι και κατά τον Ιούνιο οι χονδρεμπορικές τιμές θα διαμορφωθούν στα 120-130 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι οι προμηθευτές ρεύματος ανακοίνωσαν ελαφρά μειωμένα τιμολόγια για τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, τα οποία διαμορφώνουν ένα εύρος τιμών από 10,4 έως 21 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 10,4 έως 19,98 λεπτά τον Απρίλιο) χωρίς την κρατική επιδότηση ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις με τις εκπτώσεις συνέπειας οι ονομαστικές χρεώσεις διαμορφώνονται και κάτω από τα 10 λεπτά/κιλοβατώρα. Η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κάτι που σημαίνει ότι με την κρατική επιδότηση η τελική μέση τιμή υποχωρεί στα 14,5 λεπτά/κιλοβατώρα.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάιο και τον Ιούνιο ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Συνεχίζουμε, όπως έχουμε δεσμευθεί, να στηρίζουμε την κοινωνία για όσο διαρκεί η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση. Τον Ιούνιο θα συμπληρωθούν 23 μήνες συνεχόμενων παρεμβάσεων έτσι ώστε κανείς και ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας να μην μείνουν απροστάτευτα.

Σήμερα ανακοινώνουμε τις επιδοτήσεις δύο μηνών προκειμένου να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Οι τιμές παραμένουν αποκλιμακωμένες, αλλά ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει.  Γι αυτό χρειάζεται προσοχή, πολιτικό σχέδιο και βούληση για θωράκιση των καταναλωτών και της χώρας απέναντι στην κρίση. Έχουμε αποδείξει ότι τα διαθέτουμε. Εφ’ όσον μας αναθέσει εκ νέου την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου ο ελληνικός λαός, θα συνεχίσουμε αποφασιστικά την πολιτική μας, που διασφαλίζει προσιτές τιμές καθαρής ενέργειας για όλους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας