Μενού Ροή
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με την Teresa Ribera, Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας. Copyright: European Union.
Στο Συμβούλιο Υπουργών η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της τιμής του ρεύματος

Η εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει με σφοδρότητα την Ευρώπη θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Οι 27 υπουργοί Ενέργειας θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της εργαλειοθήκης που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα κληθούν να τοποθετηθούν και επί της ανάλυσης που έκανε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, αναφορικά με τις αιτίες της ενεργειακής κρίσης και τη λειτουργία της ευρωπαϊκής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα συμπεράσματα από την Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, θα συζητηθούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

Αλλαγές στην χονδρική

Η ανάλυση του ACER αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον τρόπο υπολογισμού της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά χονδρικής, η οποία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη καθώς το κύμα των ανατιμήσεων δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Πραγματικό κόστος

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία έχει ήδη αναλάβει σχετική πρωτοβουλία με την οποία ζητάει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου το μέσο κόστος που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντιστοιχεί στο πραγματικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής.

Η ευρωπαϊκή αγορά χονδρικής λειτουργεί με τη λεγόμενη μέθοδο της οριακής τιμής, η οποία είναι γνωστή και ως pay-as-clear market.

Η μέθοδος λειτουργεί ως εξής: οι ηλεκτροπαραγωγοί υποβάλουν προσφορές στην αγορά της επόμενης ημέρες με βάση το κόστος παραγωγής, ξεκινώντας από τη φτηνότερη μονάδα και καταλήγοντας στην ακριβότερη.

Η τελευταία προσφορά που γίνεται αποδεκτή για την κάλυψη της εκτιμώμενης ζήτησης, καθορίζει συνολικά το κόστος και αποτελεί την ενιαία τιμή χονδρικής με την οποία αποζημιώνονται όλοι οι παραγωγοί που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Φωνές για αλλαγή

Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι φωνές στην αγορά ενέργειας, λόγω της πρωτόγνωρης κρίσης, που ζητούν να αλλάξει το μοντέλο pay-as-clear, καθώς θεωρούν ότι συμβάλλει στη στρέβλωση των τιμών.

Μάλιστα με την πρωτοβουλία της Γαλλίας φαίνεται πως συντάσσονται και άλλα κράτη μέλη, τα οποία θεωρούν ότι η αλλαγή του μοντέλου θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών.

Στην ανάλυση του Νοεμβρίου, ο ACER επισημαίνει ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του pay-as-clear είναι ότι προσφέρει κίνητρα στους ηλεκτροπαραγωγούς να υποβάλουν προσφορές στην αγορά της επόμενης ημέρας, οι οποίες αποτυπώνουν το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Με τον τρόπο αυτόν περιορίζεται το ενδεχόμενο κερδοσκοπίας, ενώ τo μοντέλο δίνει τη δυνατότητα σε τεχνολογίες με υψηλό CAPEX και χαμηλό κόστος λειτουργίας (OPEX) να ανακτούν μέρος των κεφαλαιουχικών δαπανών και ως εκ τούτου να είναι βιώσιμες.

Ο ACER επισημαίνει επίσης ότι η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της αγοράς δε θα οδηγήσει απαραίτητα σε χαμηλότερες τιμές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας