Μενού Ροή
Συναγερμός για τις οφειλές των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας - Η επιστολή της ΡΑΕ και το τελεσίγραφο

Με έγγραφό της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που εστάλη χτες, μετά από αίτημα του ΥΠΕΝ, ζητά μέχρι σήμερα, να έχει ενημέρωση σχετικά με τις οφειλές των προμηθευτών προς τους Δήμους.

Το έγγραφο απευθύνεται σε 20 παρόχους και κοινοποιείται και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι χτες υπήρξε συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τη διοίκηση της ΚΕΔΕ και τον πρόεδρό της Δημήτρη Παπαστεργίου, όπου ετέθη το ζήτημα εμφατικά και ο κ. Σκρέκας, σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε σχετική ενημέρωση για το ακριβές ύψος των οφειλών.

Παράλληλα στο τραπέζι από την ΚΕΔΕ μπήκε συνολικά το θέμα της στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με βάση πηγές της ΚΕΔΕ έχει διπλασιαστεί σε ό,τι αφορά το ρεύμα και αυξηθεί κατά 75% σε ό,τι έχει να κάνει το φυσικό αέριο και τα υγρά καύσιμα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση πρόχειρες εκτιμήσεις, προ κρίσης το ποσό που αναλογούσε σε ενεργειακές ανάγκες των Δήμων  ανερχόταν στα 300 εκατ. ευρώ.

Αυτό πάντως που τονίστηκε από το ΥΠΕΝ είναι ότι η επιδότηση για το ρεύμα, που αφορά τους μη οικιακούς καταναλωτές ρεύματος (επιχειρήσεις) με κυμαινόμενα τιμολόγια και για για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είναι στα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης, ισχύει και για τους Δήμους.

Οφειλές

Ειδικά, σε ό,τι έχει να κάνει τις οφειλές των ενεργειακών παρόχων προς τους Δήμους, όπως τονίζεται από την ΚΕΔΕ, από την παρακράτηση των δημοτικών τελών, η κατάσταση είναι οριακή σε πολλές περιπτώσεις με παρόχους να χρωστούν επί μήνες τη σχετική εκκαθάριση.

Πρόκειται για ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με βάση την ΚΕΔΕ, (κυβερνητικές πηγές μιλώντας, μάλιστα, χτες στο energymag.gr «φωτογράφιζαν», ποσά οφειλών στα 400 εκατομμύρια), που χωρίς αυτά υπάρχει ο κίνδυνος για οικονομική κατάρρευση σε πολλούς Δήμους.

Στο φόντο αυτό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου έχει θέσει επί τάπητος το ζήτημα αυστηρών κυρώσεων στους παρόχους, σε περιπτώσεις που δεν αποδίδουν έγκαιρα τα παρακρατημένα ποσά των τελών. Ειδικά, ζητεί την αφαίρεση άδειας από τους παρόχους σε περιπτώσεις που δεν γίνονται οι σχετικές εξοφλήσεις σε 2 μήνες.

Έτσι η ΡΑΕ, όπως αναφέρεται στο έγγραφό της, "λαμβάνοντας υπόψη τις διογκούμενες αναφορές – καταγγελίες από Δήμους για μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση των δημοτικών φόρων και τελών και σε συνέχεια αιτήματος ενημέρωσης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε επικαιροποιημένη πληροφόρηση προς το ΥΠΕΝ, με κοινοποίηση στη ΡΑΕ.

Όπως σημειώνει η ΡΑΕ, η σχετική αναφορά, που θα πρέπει να αποσταλεί έως σήμερα,  πρέπει να περιλαμβάνει τα καταβλητέα -κατά την κείμενη νομοθεσία- ποσά, για την περίοδο Ιανουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, αλλά και αυτά που αποδόθηκαν σε εκπλήρωση της ανωτέρω υποχρέωσης.

Το έγγραφο

Όπως σημειώνεται η υποβολή των στοιχείων θα πρέπει να γίνει ανά μήνα, ανά Δήμο και συνολικά για την κάθε εταιρεία. Με βάση τη ΡΑΕ το έγγραφο απευθύνεται στους εξής 20 παρόχους:

1.ΔΕΗ Α.Ε.,

2.ELPEDISON A.E.,

3.ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.,

4.ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - OΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ,

5.GREEK ENVIRONMENTAL & ENERGY NETWORK S.A.,

6.VOLTERRA A.E,

7.WATT AND VOLT A.E.,

8.NRG TRADING HOUSE S.A.,

9.KEN ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ,

10.VOLTON ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε,

11.(ΕΛ.ΤΑ.) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ Α.Ε.,

12,ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ,

.13.ΕΝΕΡ Α.Ε. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.,

14.ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ (ZENITH),

15.ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

16.WE ENERGY AE,

17 ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε.,

18.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β. ΜΑΡΚΟΥ ΑΒΕΕ.

19.ΘΩΜΑΣ ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ ΜΕΠΕ,

  1. ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Α.Ε.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας