Μενού Ροή
Συναγερμός για το φυσικό αέριο και τις τιμές εν αναμονή του νέου μηχανισμού τιμολόγησης

Έκτακτη σύγκληση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συγκάλεσε ο  Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί  για την αξιολόγηση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία. Η συνεδρίαση διεξάγεται , με τη συμμετοχή των:

- Δημητρίου Φούρλαρη, Β’ Αντιπρόεδρου της ΡΑΕκαι Προέδρου της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων και Μαρίας Κερκίδου, Προϊσταμένης του Τμήματος Ενεργειακών Μελετών, Σχεδιασμού κι Ασφάλειας Εφοδιασμού της Αρχής,

- Ιωάννη Κοπανάκη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ και Κωνταντίνου Νάζου, Γενικού Διευθυντή Διαχείρισης Ενέργειας,

- Maria Rita Galli, Διευθύνουσας ΣυμβούλουΔΕΣΦΑ, Νικολάου Κάτση, Διευθυντή Διαχείρισης Υποδομών ΔΕΣΦΑ και Σαρρή Δημητρίου, Διευθυντή Τμήματος Λειτουργίας,

- Μάνου Μανουσάκη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ και Δημητρίου Μίχου, Γενικού Διευθυντή λειτουργίας Υποδομών και Αγοράς της εταιρείας,

- Κωνσταντίνου Ξιφαρά, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας και Κωνσταντίνου Καραγιαννάκου, Εκτελεστικού Διευθυντή Εμπορικών Δραστηριοτήτων της εταιρείας,

- Νικολάου Ζαχαριάδη, Διευθύνοντος Συμβούλου της Elpedison και Ανδρέα Πετρoπουλέα, Διευθυντή Διαχείρισης Ενέργειας της εταιρείας,

- Λουκά Δημητρίου, Γενικού Διευθυντή της ΗΡΩΝ,

- Κωνσταντίνου Μπενρουμπή, Γενικού Διευθυντή του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας της Protergia και Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας.

Στη συνεδρίαση θα συμμετέχει, επίσης, η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι μετέχει και  ο Αθανάσιος Πετραλιάς, Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής αλλά και ο Νικόλαος Τσάφος, Σύμβουλος του Γραφείου του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας.

Εν αναμονή του νέου μηχανισμού

Στο μεταξύ οι καταναλωτές αναμένουν τις εξελίξεις με τα νέα τιμολόγια και το τι θα σημάνει στην τσέπη τους η ύπαρξη πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος. Κάτι που τις επόμενες μέρες θα προσδιοριστεί με Υπουργικές Αποφάσεις.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινούνται οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, καθώς οι προγραμματισμένες απεργίες στη Νορβηγία απειλούν να περιορίσουν περαιτέρω μια αγορά που ήδη ταλανίζεται από τις περικοπές της ρωσικής προσφοράς.

Σημειώνεται ότι περίπου το 13% των καθημερινών εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας βρίσκονται σε κίνδυνο εν μέσω σχεδίων κλιμάκωσης μιας επικείμενης απεργίας των διευθυντών, προειδοποίησε το λόμπι πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας το Σαββατοκύριακο. Τρία σημεία πρόκειται να κλείσουν από την απεργία που ξεκινά την Τρίτη, ενώ η προγραμματισμένη δράση την επόμενη ημέρα θα θέσει εκτός λειτουργίας άλλα τρία.

Αυτό προστίθεται στους φόβους ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει αρκετό φυσικό αέριο για να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους εγκαίρως για το χειμώνα, δεδομένης της μείωσης των ροών από τη Ρωσία και της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας μιας βασικής εγκατάστασης εξαγωγής στις ΗΠΑ. Οι κίνδυνοι εφοδιασμού εξαπλώνονται στην ευρωπαϊκή οικονομία και ασκούν αυξανόμενη πίεση στους εμπόρους και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Σε αυτό το κλίμα το ολλανδικό συμβόλαιο – σημείο αναφοράς για την Ευρώπη – σημειώνει άνοδο 0,8% και κινείται στα 149 ευρώ τη μεγαβατώρα. Οι τιμές σημείωσαν άνοδο 54% τον προηγούμενο μήνα.

Κορυφαίες βιομηχανίες στην Γερμανία ενδέχεται αν βρεθούν αντιμέτωπες με την κατάρρευση εξαιτίας των περικοπών στην παροχή φυσικού αερίου, προειδοποίησε ο κορυφαίος συνδικαλιστικός αξιωματούχος της χώρας πριν από τις συνομιλίες με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς που ξεκινούν τη Δευτέρα. Η ενεργειακή κρίση οδηγεί ήδη τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές και εργασιακές αναταραχές, δήλωσε η Γιασμίν Φαχίμι, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων.

Η Ρωσία έχει μειώσει τις μεταφορές μέσω του μεγαλύτερου αγωγού Nord Stream κατά 60% και ο αγωγός έχει προγραμματιστεί να κλείσει πλήρως την επόμενη εβδομάδα για συντήρηση. Η Γερμανία έχει εκφράσει αμφιβολίες ότι ο αγωγός θα συνεχίσει την τροφοδοσία μετά τις εργασίες.

Δημοσιονομική “βόμβα”

Με αυτά τα διεθνή δεδομένα το δημοσιονομικό σενάριο για το νέο μηχανισμό φαίνεται ότι έχει ήδη ξεπεραστεί. Με βάση αναφορές του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη το σενάριο βασιζόταν σε τιμές αερίου μέχρι 100 ευρώ/MWh. Ωστόσο τώρα ήδη η τιμή “πετάει” πάνω από τα  140 ευρώ/MWh χωρίς να ξέρει κανείς το τι θα συμβεί. Αναπόφευκτα έτσι η χρηματιστηριακή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κινείται όλο αυτό το διάστημα πάνω από τα 300 ευρώ η MWh,  κάτι που σημαίνει ότι δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα,

Το ένα έχει να κάνει με το πώς θα τιμολογήσουν οι προμηθευτές αλλά και βέβαια το πόσο θα είναι το δημοσιονομικό κόστος της στήριξης σε περίπτωση που οι τελευταίοι δώσουν αυξημένες τιμές που υπερβαίνουν τους στόχους τιμής της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας στην περίπτωση που η τιμή χονδρικής του ρεύματος παραμείνει στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πάει στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν προϋπολογισμένα περίπου 850 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο μέτρο, στη βάση τιμών αερίου μέχρι 100 ευρώ ανά MWh.

Βέβαια, λόγω της εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα διαθέτει περισσότερα χρήματα από την επιβολή πλαφόν στα έσοδα που λαμβάνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί ανάλογα με την τεχνολογία παραγωγής.

Ταυτόχρονα θα συνεχίζουν να εισρέουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τα ποσά από τις δημοπρασίες ρύπων, τα πλεονάσματα των ΑΠΕ και τα υπόλοιπα από το ταμείο των ΥΚΩ. Να σημειωθεί ότι εκτιμήσεις για πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (που “αιμοδοτεί” το ΤΕΜ) ύψους 2,3 δισ. στο τέλος του χρόνου περιλαμβάνει το τελευταίο δελτίο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών (ΔΑΠΕΕΠ) για τους πρώτους μήνες του έτους.

Τιμες “φωτιά” λόγω αερίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο η αγορά Επόμενης Ημέρας στο ρεύμα κατέγραψε αύξηση άνοδο 6,8%,  στα 240,49 ευρώ ανά MWh, από 225,07 ευρώ ανά MWh τον προηγούμενο μήνα.

Η εικόνα, δε, την πρώτη μέρα του Ιουλίου ήταν ακόμη χειρότερη, με τιμές, στα 351,7 ευρώ ανά MWh. Κύρια αιτία οι άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου λόγω των ανησυχιών για το οι Ρώσοι κλείσουν τη στρόφιγγα προς τις ευρωπαϊκές χώρες και βέβαια την Ελλάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας