Μενού Ροή
Συναγερμός στον ΑΔΜΗΕ για να αποτραπεί κίνδυνος μπλακ αουτ

Μπορεί όλη η Ελλάδα να ετοιμάζεται να γιορτάσει το Ορθόδοξο Πάσχα, αυτό το τριήμερο, όμως, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται επί ποδός, για να κρατήσει ασφαλές το Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας.

Από σήμερα, Μεγάλο Σάββατο ως και τη Δευτέρα του Πάσχα, το δυναμικό του Διαχειριστή της Μεταφοράς είναι σε εγρήγορση στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, στο Κρυονέρι. Ο λόγος έχει να κάνει με την ακόμη μεγαλύτερη «βουτιά» της κατανάλωσης ενέργειας κατά τις ημέρες αυτές, πέραν της ήδη μειωμένης ζήτησης, που θα πρέπει να παραμένει διαρκώς ισοσκελισμένη με την παραγωγή εγχώριας ενέργειας, η οποία θα μπει στο Σύστημα, συν το διασυνοριακό εμπόριο.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η αναμενόμενη ζήτηση ηλεκτρισμού λόγω των αργιών θα κυμανθεί μεταξύ 65.000-70.000 MWh ανά ημέρα, όταν συνήθως σε μία τυπική αργία διαμορφώνεται στις 100.000-120.000 MWh την ημέρα. Θα έχουμε, δηλαδή, κάθετη μείωση στην κατανάλωση ρεύματος.

Η έκταση του προβλήματος θα καθορισθεί από τη διείσδυση των ΑΠΕ, που μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο Σύστημα. Όσο περισσότερη πράσινη ενέργεια εισέλθει, λόγω καιρικών συνθηκών, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη θα προκύψει για τη διαχείριση του ισοζυγίου παραγωγής και κατανάλωσης, για να μην απειληθεί η ευστάθεια του Συστήματος. Πρόκειται για πρωτόγνωρες και αχαρτογράφητες μέρες, που απαιτούν την ύψιστη προσοχή από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει ήδη προειδοποιήσει για τις συνθήκες αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, ο Διαχειριστής έχει μεριμνήσει, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή και αδιάλειπτη λειτουργία του Συστήματος. Πρώτα-πρώτα, θα διατηρήσει στο Σύστημα τις αναγκαίες θερμικές μονάδες (λιγνίτες και φυσικό αέριο) που θα λειτουργούν στο τεχνικό ελάχιστο για να αποδώσουν, εφόσον χρειαστεί, άμεσα εφεδρεία, με την αύξηση της παραγωγής τους. Θα υπάρξουν, αν κριθεί επιβεβλημένο, περικοπές ΑΠΕ, ενώ θα επιστρατευτούν παράλληλα τα υδροηλεκτρικά και η άντληση. Ως έσχατο μέτρο θα σταθμιστεί και η περικοπή εισαγωγών ενέργειας.

«Είμαστε στην ασφαλή πλευρά», διαβεβαιώνει ο ΑΔΜΗΕ, «δεν θα διακινδυνέψει η ευστάθεια του Συστήματος».

Η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ τα τελευταία δύο χρόνια, σε συνδυασμό με την περιστολή της κατανάλωσης από πέρυσι, προκαλεί πονοκέφαλο στον ΑΔΜΗΕ, καθώς είναι η πρώτη φορά που το εγχώριο Σύστημα Ηλεκτρισμού λειτουργεί με υπερβάλλουσα πράσινη ενέργεια, η οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμη και σε μεγάλο βαθμό διεσπαρμένη (κυρίως, τα φωτοβολταϊκά στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ).

Τα πράγματα σαφώς θα ήταν διαφορετικά αν η αγορά είχε πλαισιωθεί με ικανά συστήματα αποθήκευσης, ως αντίβαρο, και αν είχαν προβλεφθεί και ίσχυαν κανόνες μαζί με τα απαραίτητα εργαλεία για τη διαχείριση της όλης κατάστασης.

Μέχρι να συμπληρωθούν, λοιπόν, τα κενά ο ΑΔΜΗΕ θα είναι υποχρεωμένος να περικόπτει σε πρώτη φάση φορτία ΑΠΕ στις μέρες που θα υπάρχει μεγάλη «εισβολή» τους, γιατί συνιστούν μεν παραγωγή και μάλιστα «καθαρή», αλλά θεωρείται μη ασφαλής, λόγω της «στοχαστικότητας» της και επιπλέον προκαλούν εντονότερες διακυμάνσεις στη συχνότητα και υψηλές τάσεις.

Πηγή: euro2day.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας