Μενού Ροή
Τα βήματα για την επιδότηση ρεύματος

της Νεφέλης Ζορμπά

Υπομονή τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να κάνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και καταναλωτές, για την έκδοση της κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία θα εξειδικεύεται η κρατική επιδότηση σε όλους τους λογαριασμούς χαμηλής τάσης.

Πριν από την έκδοση της ΚΥΑ, θα πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή της κατανομής των πόρων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών.

Στις κοινές δηλώσεις με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη την Παρασκευή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι το νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα χρηματοδοτηθεί με 400 εκατ. ευρώ από τα αυξημένα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων για το 2021.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία, που προβλέπει ότι τουλάχιστον το 60% από το περίπου 1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από το ETS δεσμεύεται υπέρ του ΕΛΑΠΕ.

Έρχεται τροπολογία

Εκτός απροόπτου το ζήτημα θα διευθετηθεί με τροπολογία εντός της εβδομάδας, πιθανότατα στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή απόδοση που θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

Μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης θα ακολουθήσει η πρώτη από τις συνολικά δύο ΚΥΑ που θα πρέπει να εκδοθούν και θα αφορά στην κατανομή των ρύπων.

Οι δυο ΚΥΑ

Η σημαντικότερη αλλαγή θα αφορά στη μείωση κατά 10% του ποσοστού των εσόδων από τα δικαιώματα CO2 που δεσμεύονται υπέρ του ΕΛΑΠΕ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έκδοση και δεύτερης ΚΥΑ που θα εξειδικεύει τον τρόπο με τον οποίον οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, θα προχωρήσουν στη χορήγηση της επιδότησης των 18 ευρώ/MWh σε όλους τους καταναλωτές στη χαμηλή τάση.

Η έλλειψη οδηγιών για τον τρόπο επιδότησης όλων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση  έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στους προμηθευτές.

Όπως υποστηρίζουν, η ενσωμάτωση  της κρατικής επιδότησης ύψους 9 ευρώ/MWh για τον Σεπτέμβριο και 18 ευρώ/MWh για το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, απαιτεί την προσαρμογή των πληροφοριακών τους συστημάτων, ειδικά για τη δημιουργία διακριτής γραμμής στους λογαριασμούς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας