Μενού Ροή
Θλιβερό ρεκόρ Ευρώπης για την Ελλάδα με αύξηση 22% στο ρεύμα τον Δεκέμβριο

Τη μεγαλύτερη αύξηση λιανικής τιμής ρεύματος αλλά και φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη δεύτερη θέση στις ακριβότερες τιμές ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές αναλογικά με το εισόδημά τους σημείωσε η Ελλάδα τον τελευταίο μήνα του 2021.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη του οργανισμού VaasaETT και των Ρυθμιστικών Αρχών της Αυστρίας και της Ουγγαρίας για τον Δεκέμβριο του 2021 σε 33 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, μετρήσεις που παρακολουθεί συστηματικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι λιανικές τιμές ρεύματος συνέχισαν την ανοδική τους πορεία σε όλες τις χώρες εκτός της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Τσεχίας και της Λετονίας. Αντίστοιχη η εικόνα και στην αγορά του φυσικού αερίου με τις τιμές της λιανικής να υποχωρούν μόνο σε Γερμανία, Βέλγιο και Ελβετία.

Ειδικά στην Ελλάδα, η αύξηση στη λιανική τιμή ρεύματος μόνο για τον Δεκέμβριο ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε ανάμεσα στις χώρες υπό εξέταση και έφθασε στο 22%. Λαμβάνοντας υπόψη το μέσο όρο εισοδήματος της κάθε χώρας (όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα) η χώρα μας έρχεται δεύτερη ανάμεσα σε 33 χώρες, αμέσως μετά τη Ρουμανία στην υψηλότερη τιμή λιανικής που καλείται ο καταναλωτής να πληρώσει αναλογικά με το εισόδημά του. Η τιμή διαμορφώνεται στα 38,09 λεπτά του ευρώ ανά kWh, 39% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ στα 26,47 λεπτά του ευρώ ανά kWh και από τον μέσο όρο του συνόλου των χωρών υπό εξέταση που καταγράφηκε στα 25,34 λεπτά του ευρώ ανά kWh.

Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, η Ελλάδα έχει από τα μικρότερα ποσοστά που συνδέονται με ενεργειακούς φόρους, ΦΠΑ και κόστος διανομής με τις τόσο υψηλές τιμές να διαμορφώνονται μόνο από το ίδιο το κόστος της ενέργειας.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο φυσικό αέριο με την τιμή Ελλάδα να καταγράφει και πάλι τη μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά στην τιμή της λιανικής κατά 16% και να διαμορφώνεται και πάλι αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης οι διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές της χονδρικής αγοράς έχουν οδηγήσει σε υπερδιπλάσια τελική τιμή λιανικής συγκριτικά με τους προηγούμενους 6 μήνες.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας