Μενού Ροή
Θρίλερ με τα ουρανοκατέβατα κέρδη για κυβέρνηση και ΡΑΕ - Πως η φορολόγηση τους έγινε ..συνεισφορά αλληλεγγύης

Σε θρίλερ εξελίσσεται το ακριβές ποσό που περιλαμβάνει, το εκ του αποτελέσματος ελλιπέστατο πόρισμα, που υπέβαλε στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Την ώρα που ουδείς μπορεί είτε επισήμως είτε ανεπισήμως να δεσμευτεί για το ύψος των ουρανοκατέβατων κερδών, κυβερνητικό στέλεχος αναγνώριζε την ανάγκη να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό προς φορολόγηση. Επισήμαινε ωστόσο ότι δεν θα είναι φορολόγηση το ποσό που θα καταβάλουν οι εταιρείες στο Κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αποκάλεσε "συνεισφορά αλληλεγγύης" ή "μέρισμα αλληλεγγύης", με συντελεστή 90%.

Όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος στην λύση αυτή οδηγήθηκαν καθώς υπήρχε κίνδυνος να εκπέσει στα δικαστήρια. Το παράδοξο ήταν ότι εξέφρασε την ανησυχία για προσφυγές την ώρα που αναγνώριζε ότι οι ενεργειακές εταιρείες κατάλαβαν ότι πρέπει να συνεισφέρουν.

Η ΡΑΕ

Την ίδια στιγμή αν και διανύουμε ήδη το πέμπτο 24ωρο από την υποβολή του πορίσματος της ΡΑΕ στο αρμόδιο υπουργείο, ακόμα δεν έχει βγει σχετική ανακοίνωση με το ακριβές ποσό που βρήκε η ανεξάρτητη αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχική κυβερνητική διαρροή των περίπου 600 εκατ. ευρώ, ήταν λαθεμένη, καθώς δεν έλαβε υπόψη μια κρίσιμη μη κοστολογημένη αναφορά στο πόρισμα της ΡΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναφορά αφορούσε το γεγονός ότι "οι καθετοποιημένοι προμηθευτές παρείχαν Σταθερά Τιμολόγια προ της ενεργειακής κρίσης, τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούν περί το 5-20% των ποσοτήτων που εκπροσωπούν". Μάλιστα σε ειδική σημείωση γίνονταν λόγος ότι οι προμηθευτές ήταν υποχρεωμένοι να παρέχουν τουλάχιστον ένα προϊόν σταθερού τιμολογίου.

Οι υπολογισμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα της ΡΑΕ αφορά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο του 2022.

Υπολόγιζε ότι σε αυτό το διάστημα τα ουρανοκατέβατα κέρδη των καθετοποιημένων προμηθευτών, δηλαδή της ΔΕΗ, της Μυτιληναίος, της Elpedison και της Ήρων ήταν αυξημένη κατά 927 εκατ. ευρώ.

Από τα 927 εκατ. ευρώ η ΡΑΕ αφαιρεί στο πόρισμα το κόστος των εκπτώσεων που χορήγησε η ΔΕΗ που είναι 336 εκατ. και κατά συνέπεια απομένουν υπερέσοδα 591 εκατ. ευρώ.

Δεν υπολόγιζε ωστόσο την επίπτωση των σταθερών τιμολογίων, τα οποία η ΡΑΕ λέει ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν και αυτά.

Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι τα υπερέσοδα θα διαμορφωθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα 591 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις θα κινηθούν μεταξύ των 200 εκατ. ευρώ, άρα το τελικό αποτέλεσμα με συντελεστή 90% δεν θα ξεπεράσει τα 180 εκ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας