Μενού Ροή
Τιμές χονδρικής στα ύψη δείχνουν ζήτηση ρεύματος και αιολικά - Ξεπεράστηκαν ήδη οι υπολογισμοί της επιδότησης

Διαψεύστηκαν από τις πρώτες μέρες του 2022 οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση των τιμών του ρεύματος πανευρωπαϊκά.

Την ίδια στιγμή η αύξηση της ζήτησης ρεύματος που καταγράφεται αυτή την εβδομάδα και η σημαντική μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας προμηνύει νέα αύξηση των τιμών χονδρικής του ρεύματος τουλάχιστον έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η AleaSoft Energy Forecasting, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και στις περισσότερες περιπτώσεις ο μέσος όρος ξεπέρασε τα 150 €/MWh.

Στην Ελλάδα οι τιμές κινήθηκαν σταθερά πάνω από τα 200 €/MWh (σήμερα στα 232 €/MWh), διαψεύδοντας τις κυβερνητικές προσδοκίες και υπολογισμούς βάσει των οποίων υπολογίστηκε η τρέχουσα για τον μήνα Ιανουάριο, επιδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκτιμήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εκτιμούσαν μια μέση τιμή του ρεύματος στην χονδρική κάτω από τα 180 ευρώ/€/MWh.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες ευρωπαικές αγορές, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν στις περισσότερες αγορές.

Η αύξηση της ζήτησης και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και τω εκπομπών CO2 είναι οι κύριες αιτίες των αυξήσεων, σε μια εβδομάδα που η συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν γενικά υψηλότερη.

Ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Την πρώτη εβδομάδα του 2022, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε με γενικευμένο τρόπο στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του 2021.

Η αύξηση της ζήτησης έφτασε από εβδομάδα σε εβδομάδα το 19% στις περισσότερες αγορές, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης που υπήρχε κατά τη διάρκεια των διακοπών στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022.

Επιπλέον, η πτώση των μέσων θερμοκρασιών, η οποία έπεσε στους 5,7 °C στη βελγική αγορά, ευνόησε τις αυξήσεις της ζήτησης.

Οι αγορές της Γαλλίας και της Βρετανίας ξεχώρισαν πάνω από τις υπόλοιπες, όπου η ζήτηση αυξήθηκε κατά 22% και 20% αντίστοιχα.

Διορθώνοντας τις επιπτώσεις των εορτών, οι αντίστοιχες αυξήσεις σε αυτές τις αγορές ήταν 6,0% και 4,7%.

Από την άλλη πλευρά, στην Ιβηρική Χερσόνησο οι αυξήσεις ήταν 19% και 11% στις αγορές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, αντίστοιχα.

Η πρόβλεψη ζήτησης της AleaSoft Energy Forecasting δείχνει ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται στις ευρωπαϊκές αγορές την τρέχουσα εβδομάδα, ευνοούμενη από τις πτώσεις των μέσων θερμοκρασιών.

Πτώση και στην αιολική

Αρνητικά σε επίπεδο τιμών εκτιμάται ότι θα συντελέσει και η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Αν και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 49% στην ιταλική αγορά, ακολουθούμενη από την αύξηση 21% στην Ιβηρική Χερσόνησο, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Με την γερμανική αγορά να ακολουθεί με μικρότερη άνοδο, 4,5%. Ωστόσο στη γαλλική αγορά η παραγωγή με αυτή την τεχνολογία μειώθηκε κατά 7,6%.

Ωστόσο για τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, η πρόβλεψη παραγωγής αιολικής ενέργειας της AleaSoft Energy Forecasting υποδεικνύει μια γενική μείωση της παραγωγής με αυτήν την τεχνολογία σε όλες τις αγορές που αναλύθηκαν.

Ανοδικά τα φωτοβολταϊκά

Διαφορετική είναι η κατάσταση στα φωτοβολταϊκά, όπου η τάση αύξησης της παραγωγής που εμφανίστηκε στις αρχές του μήνα, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή των φωτοβλταϊκών αυξήθηκε την πρώτη εβδομάδα του έτους, με γενικευμένο τρόπο σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές που αναλύθηκε στο AleaSoft Energy Forecasting σε σύγκριση με την εβδομάδα της 27ης Δεκεμβρίου.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη γερμανική αγορά, με άνοδο 17%. Στη Γαλλική αγορά και την Ιβηρική Χερσόνησο οι αυξήσεις ήταν 7,9% και 7,0% αντίστοιχα, ενώ στην ιταλική αγορά σημειώθηκε η χαμηλότερη απόκλιση, 3,2%.

Η εκτίμηση για την τρέχουσα εβδομάδα της AleaSoft Energy Forecasting δείχνει ότι η παραγωγή φωτοβολταϊκών θα είναι υψηλότερη από αυτή που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τις αγορές της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας