Μενού Ροή
Τιμές ρεύματος: Επιστροφή στις "ήσυχες μέρες” του καλοκαιριού του 2021

Με οδηγό τις τιμές του τελευταίου 30ημέρου στον δεικτη TTF για το φυσικό αέριο και επιταχυντή τους ισχυρούς ανέμους και την απόδοση των ΑΠΕ οι τιμές ρεύματος θυμίζουν τις “ήσυχες μέρες” του προπερασμένου καλοκαιριού. Είναι ενδεικτικό ότι στα 86,77 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 18/1/2023. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 165,35 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 0,56 ευρώ/MWh. Μάλιστα η τιμή υποχώρησε κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 7,3%, το φυσικό αέριο 10,9% τα υδροηλεκτρικά 3,2% οι εισαγωγές 17,9% και οι ανανεώσιμες 55,7%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 13,778 MWh και οι εισαγωγές στις 24,651 MWh.

Βέβαια, η εικόνα αυτή δεν αποτελεί μια αναλαμπή αλλά σηματοδοτεί μια τάση των τελευταίων ημερών, που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα τιμολόγια που οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου για τον Φεβρουάριο. Μπορεί η σημαρινή τιμή να είναι ένα ρεκόρ των τελευταίων ημερών, ωστόσο συνολικά η μέση τιμή που διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας τις πρώτες 18 ημέρες του Ιανουαρίου είναι χαμηλότερη από την αντίσοιχη μέση μηνιαία τιμή του Δεκεμβρίου, Είναι συγκεκριμένα στα 206,88 ευρώ/MWh έναντι 276,89 ευρώ/MWh που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022 γεγονός που παραπέμπει, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές αερίου του τελευταίου μήνα, σε σημαντικά χαμηλότερες χρεώσεις, στη λιανική Φεβρουαρίου, καθώς μάλιστα η Ελλάδα τιμολογεί το αέριο - που επηρεάζει καταλυτικά το ρεύμα - με τη λογική του μοντέλου month ahead.

Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε έναν μήνα έχει πέσει σχεδόν κατά 80 ευρώ/MWh, όταν στο ολλανδικό hub TTF για τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου έκλεισε χθες στα 58,7 ευρώ/MWh αυξημένο κατά 5,9% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα ενώ στις 15 Δεκεμβρίου η τιμή ήταν στα 135,6 ευρώ/MWh.

Συνολικά η πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών ηλεκτρισμού έχει ξεκινήσει από την αρχή του έτους όπου ήταν στα 237,8 ευρώ/μεγαβατώρα για να καταλήξει σήμερα στα 86,77 ευρώ/μεγαβατώρα.

Στο φόντο αυτό οι εκτιμήσεις παραπέμπουν σε πτώση στις τιμές ρεύματος για το Φεβρουάριο έως και 40% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι τα τιμολόγια λιανικής του Ιανουαρίου, πριν τις επιδοτήσεις κινούνταν μεταξύ 0,35 έως τα 0,49 ευρώ/KWh. Η αποκλιμάκωση των τιμών λιανικής θα οδηγήσει σε μείωση και των επιδοτήσεων που χρειάζεται να δίνει η κυβέρνηση προκειμένου τα τιμολόγια να διατηρούνται στο εύρος των 0,15-020 ευρώ/KWh.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας