Μενού Ροή
Το σχέδιο της Grant Thornton απόσχισης του ΔΕΔΔΗΕ - Ποιά κομμάτια του δικτύου θα μείνουν εκτός

Η απόσχιση του ΔΕΔΔΗΕ από την ΔΕΗ θα περιλαμβάνει τελικά το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο των μη διασυνδεδεμένων νησιών, εκτός όμως από την Κρήτη. Εκτός είναι και το υφιστάμενο δίκτυο οπτικών ινών, όπως και το δικαίωμα εγκατάστασης οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών στο ΕΔΔΗΕ. Η ΔEΗ παραμένει φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου και υπόχρεος παροχής δικαιωμάτων πρόσβασης και διέλευσης υπέρ τρίτων.

Αυτά περιλαμβάνονται στο σχέδιο αποτίμησης που συνέταξε η Grant Thornton και έφερε στην δημοσιότητα το Euro2day και η δημοσιογράφος Αθηνά Καλαϊτζόγλου. Η αποτίμηση της εταιρείας φτάνει σύμφωνα με την έκθεση κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Στην Έκθεση λαμβάνεται υπόψη η τρέχουσα αξία της καθαρής θέσης, όπως την αποτιμά η Grant Thornton και όχι αυτή που αποτυπώνεται με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς και είναι χαμηλότερη στα 653.167.147 εκατ. ευρώ. Η διαφορά των περίπου 300 εκατ. ευρώ που προκύπτει, σημειώνεται στην Έκθεση, θα παρακολουθείται διακριτά στα βιβλία της ΔEΗ σε λογαριασμό «Διαφορά προκύπτουσα από Μετασχηματισμό του Ν.Δ.1297/1972».

Ως ημερομηνία μετασχηματισμού έχει οριστεί η 31/3/2021, ενώ το Σχέδιο Διάσπασης τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που θα εκδοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εν λόγω εταιρικό μετασχηματισμό της ΔEΗ. Όπως έχει γίνει γνωστό, η όλη διαδικασία της απόσχισης θα ολοκληρωθεί μετά την υπογραφή της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών με τον πλειοδότη που θα επιλεγεί για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και θα σφραγισθεί με την υπογραφή της Συμφωνίας Μετόχων. Η απόσχιση θα απαιτήσει και έγκριση γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔEΗ.

Υποχρεώσεις και στοιχεία ενεργητικού

Σύμφωνα με την έκθεση, ο δανεισμός του κλάδου δικτύου στις 31/3/2021 ανερχόταν σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Για το σύνολο των υποχρεώσεων αυτών υφίσταται εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η ΔEΗ κατέχει εδαφικές εκτάσεις και δικαιώματα-δουλείες σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, με την αξία τους να αποτιμάται σε 197.625.230 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχει στην κατοχή της κτίρια, χώρους υποσταθμών και τεχνικά έργα σε όλη την Ελλάδα, συνολικής αξίας αποτίμησης 134.676.620 εκατ. ευρώ. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός του δικτύου διανομής (κέντρα υψηλής τάσης, τερματικές διατάξεις, υποσταθμοί, καλώδια, κ.λπ.) αποτιμάται σε τρέχουσα αξία στα 4.527.883.430 δισ. ευρώ. Τα πάγια προς εκτέλεση, δηλαδή, υποσταθμοί υπό κατασκευή και κτίρια υπό ανέγερση, αποτιμώνται με τη λογιστική αξία τους στα 3.637.923,24 εκατ. ευρώ. Ο λοιπός εξοπλισμός (έπιπλα, συστήματα ασφαλείας, κ.λπ.) αποτιμήθηκε με τρέχουσα αξία σε 28.860 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης, στην περίπτωση περιουσιακών στοιχείων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και εν γένει στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού, τα οποία διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο και δεν αναγνωρίζεται και η κατά το ελληνικό δίκαιο καθολική διαδοχή του προς απόσχιση κλάδου, ΔEΗ και ΔΕΔΔΗΕ υποχρεούνται να προβούν σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εκάστοτε εφαρμοστέο δίκαιο. Όπου δεν είναι εφικτό αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ αναλαμβάνει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις αυτές, να αποδίδει στη ΔEΗ τυχόν ποσά που καταλογίζονται σε βάρος του και να την αποζημιώνει για κάθε κόστος ή ζημία προκύψει από την πλημμελή εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων. Στην περίπτωση των δικαιωμάτων, η ΔEΗ αναλαμβάνει την υποχρέωση να τα εισπράττει ή να τα ρευστοποιεί, σύμφωνα με υποδείξεις του ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς να μπορεί να επανεπενδύει σε αυτά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας