Μενού Ροή
ΥΠΕN - Αγορά: Συνέχιση διαλόγου για την αναθεώρηση του Κώδικα Προμήθειας - Τα “καυτά” ζητήματα

Στη συνέχιση της διαδικασίας διαλόγου παρέπεμψε, σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τους με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με βασικό “μενού” την τροποποίηση των άρθρων 42 και 44 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Άρθρα που αφορούν τα “καυτά” ζητήματα της διαχείρισης των “κόκκινων” οφειλών πελατών και τη δυνατότητα αλλαγής του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας κατόπιν καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας, αλλά και τη θέσπιση ανώτατου χρόνου παραμονής του καταναλωτή στο καθεστώς καθολικής υπηρεσίας.

Και τα δύο ζητήματα βέβαια αποτελούν σημεία αιχμής στη δεδομένη δύσκολη συγκυρία, που βέβαια απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς καθώς έχουν ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες ξέσπασε σφοδρή πολιτική κόντρα ανάμεσα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας με αιχμή τις αποκοπές ρεύματος για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Συγκεκριμένα για «κλοπή και αρπαχτή» στην ενέργεια προς όφελος των παρόχων με αφορμή τον νέο μηχανισμό επιδότησης, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους εργαζομένων της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ «για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας και τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς».

Ειδικότερα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως η κατάσταση αυτή με τις τιμές στο ρέυμα «θα οδηγήσει σε μια κατακόρυφη αύξηση των αποκοπών ρεύματος αφού ένα μέρος των καταναλωτών δεν θα αντέξει. Έχουμε διπλασιασμό των αποκοπών ρεύματος το πρώτο 9μηνο του 2022», είπε, «από 168.000 πήγαμε στις 315.0000 εντολές. Με δεδομένο ότι ένα 30% των εντολών εκτελείται, έχουμε πάνω από 100 χιλιάδες εκτελεσθείσες αποκοπές το πρώτο 9μηνο». Μίλησε για δύσκολο χειμώνα, εκτιμώντας ότι «αν αυτό συνεχιστεί θα βρεθούμε μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση».

Σε υψηλούς τόνους, βέβαια, ήταν και η απάντηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που βλέπει ότι ένα τέτοιο ζήτημα εν όψει και του χειμώνα μπορεί να αποτελέσει αιχμή για μεγάλη πολιτική φθορά.

«Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας συνεχίζει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να παραπλανά τους πολίτες προκειμένου να υπηρετήσει το αντιπολιτευτικό του αφήγημα», ανέφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωση αναφορικά με δηλώσεις του κ.Α.Τσίπρα.

Το ΥΠΕΝ σημείωσε ακόμη τα εξής:

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «ο κ. Τσίπρας μιλάει για διπλασιασμό στις αποκοπές ρεύματος το 2022. Παρά την μεγάλη ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη και τη χώρα μας, οι αριθμοί τον διαψεύδουν. Οι αποκοπές ρεύματος κατά την περίοδο διακυβέρνησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ – τις συνέπειες της οποίας όλοι θυμούνται- ήταν πολύ περισσότερες από όσες είναι την τελευταία τριετία. Ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει, αλλά το αποκρύπτει, σε μια ακόμα ατελέσφορη προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης Ας μιλήσουμε, λοιπόν, με αριθμούς:

Αιτήματα αποκοπών το 2017: 539.045

Το 2018: 522.096

Το 2019: 399.357

Το 2020: 459.965

Το 2021: 405.516

Το 2022: 275.494

Που είδε λοιπόν ο κ. Τσίπρας τον διπλασιασμό των αποκοπών;».

Χρέη 1 δισεκ.

Πάντως το όλο ζήτημα με τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμών οφειλών είναι μεγάλο και βέβαια θα πρέπει να σημειώσει κανείς ότι πολλές από αυτές τις οφειλές αφορούν επαγγελματίες και συσσωρεύτηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021 όταν ήταν ακόμη σε αρχικό στάδιο ο μηχανισμός επιδοτήσεων. Επίσης παρά τις μεγάλες κρατικές ενισχύσεις ειδικά σε επιχειρήσεις οι αυξήσεις στα ενεργειακά κόστη έχουν “ωθήσει” στα ύψη πολλές οφειλές καθώς μέρος της ανόδου των τιμών απορροφάται.

Υπενθυμίζεται ότι η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που με βάση εκτιμήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας υπερβαίνουν το 1 δισεκ. ευρώ.

Στο φόντο αυτό η αγορά θέτει το θέμα αλλαγής στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, ώστε η δυνατότητα αλλαγής παρόχου να περιορίζεται, όταν υπάρχουν “κόκκινες” οφειλές. Επίσης ζητεί να εξεταστεί η δυνατότητα θέσπισης ορίου παραμονής στην καθολική υπηρεσία, κάτι που “ακούει” το ΥΠΕΝ.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουσα εισήγηση της ΡΑΕ προβλέπει τη δημιουργία ενός ενεργειακού «Τειρεσία», όπως ισχύει και σε άλλα κράτη της Ε.Ε. Ειδικότερα, με βάση την πρόταση προτείνεται η διαμόρφωση μιας βάσης δεδομένων «Debt Flagging», την οποία θα “τρέχει” ο ΔΕΔΔΗΕ και η οποία θα μπορεί να διαχωρίζει τους «κόκκινους» από τους «ενήμερους» πελάτες. Εφόσον ο πελάτης δεν είναι συνεπής και αφήσει απλήρωτους δύο λογαριασμούς τότε ο προμηθευτής θα μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης με παράλληλη σήμανση του πελάτη ως οφειλέτη στο σύστημα. Αυτό εκτιμάται ότι θα λειτουργεί αποτρεπτικά για να μετακινηθεί σε άλλο δίκτυο.

Επίσης η ΡΑΕ για οφειλέτες που έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλο πάροχο και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπει επίσης κυρώσεις. Πέρα από τις αλλαγές αυτές στον Κώδικα Προμήθειας, που είναι βασικά αιτήματα των παρόχων, εξετάζεται και το πώς θα ρυθμιστεί η καθολική υπηρεσία, το λεγόμενο τελευταίο καταφύγιο ηλεκτροδότησης, που είναι η τέταρτη σε αριθμό “δεξαμενή” μετρητών, μετά τους τρεις πρώτους παρόχους, ζήτημα βέβαια που αποτελεί άλλο ένα βαρίδι για τον κλάδο των παρόχων ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας