Μενού Ροή
Φωτό: Dragos Gontariu-Unsplash
Ζ.Ζάεφ (πρωθ. Β. Μακεδονίας): Μειώνει τον ΦΠΑ ηλεκτρισμού ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του ρεύματος

Τη μείωση του ΦΠΑ ηλεκτρικής ενέργειας για έναν χρόνο, αλλά και την επιβολή ενός νέου περιβαλλοντικού φόρου ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Επισήμανε ότι στη Βόρεια Μακεδονία θα εισαχθεί περιβαλλοντικός φόρος 5,7 σεντ/λίτρο για το πετρέλαιο και ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας στην ηλεκτρική ενέργεια θα μειωθεί προσωρινά στο 5% από 18%.

Οι καταναλωτές στη Βόρεια Μακεδονία θα αντιμετωπίσουν υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας λόγω μαζικών επενδύσεων στους τομείς του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υποσχέθηκε πριν από δύο εβδομάδες να μην αυξήσει τις τιμές φέτος. Ο φόρος πετρελαίου μπορεί να είναι ένα βήμα στην τιμολόγηση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων

Τα έσοδα από το φόρο στο πετρέλαιο θα αντισταθμίσουν την επερχόμενη αύξηση των τιμών ισχύος. Ο Ζάεφ τόνισε ότι τα νέα μέτρα θα ενταχθούν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της χώρας. Ισχυρίστηκε ότι ακόμη και με τον εν λόγω οικολογικό φόρο στο πετρέλαιο, για το οποίο δεν αποκάλυψε την ημερομηνία, η Βόρεια Μακεδονία θα έχει μερικές από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και βενζίνης. Ο Ζάεφ ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι πρέπει να ταξιδεύουν περισσότερο με ποδήλατα, σκούτερ και ηλεκτρικά οχήματα

Η εισφορά προβλέπεται να φέρει 27,3 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό σε διάστημα έξι μηνών, υπολογιζόμενη σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσίων εσόδων για το προηγούμενο έτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Τα κεφάλαια προορίζονται για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και για την αντιστάθμιση της αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που έρχεται με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να μην αυξάνονται φέτος, τόνισε.

Η Βόρεια Μακεδονία θα καλύψει τα φτωχά νοικοκυριά με κοινωνικά προγράμματα. «Θα αναπτύξουμε όλα τα κοινωνικά προγράμματα έτσι ώστε το 2022, το 2023 και το 2024 οι φτωχότεροι πολίτες να είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν εύκολα όλες τις ενεργειακές αλλαγές που θα προκύψουν με τη μετάβαση από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην πράσινη ενέργεια όπως τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμόμυλοι». Ο Ζάεφ εξήγησε. Με τα λόγια του, η εισαγωγή του ecotax για το πετρέλαιο θα ήταν ένα μήνυμα «να εγκαταλείψετε τα παράγωγα πετρελαίου και να τα χρησιμοποιείτε λιγότερο» και «να ταξιδεύετε πιο συχνά με ποδήλατα, σκούτερ και ηλεκτρικά οχήματα, γιατί όλος ο κόσμος το κάνει». Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια θα μειωθεί περίπου την 1η Ιουλίου για ένα έτος και ότι θα αυξηθεί στο 10% έως τις αρχές Ιουλίου 2023, όταν θα έπρεπε να επιστραφεί στο 18%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας