Μενού Ροή
Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης: Σύμβαση με General Electric για την προμήθεια τουρμπίνας

Σημαντικό ορόσημο για την πορεία υλοποίησης της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο 840 MW που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη από την κοινοπραξία ΔΕΗ-ΔΕΠΑ-Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου) είναι η υπογραφή σύμβασης μεταξύ της General Electric και της Damco Energy (που έχει αναλάβει την ευθύνη για το μηχανολογικό σκέλος, τις προμήθειες και την κατασκευή της μονάδας) για την προμήθεια της τουρμπίνας και του συνοδευτικού εξοπλισμού. Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της GE Gas Power για την Ευρώπη, την Αφρική και την Μέση Ανατολή Τζόσεφ Ανις, «Συνεργαζόμαστε με τον Ομιλο Κοπελούζου εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια για την ανάπτυξη ενός project ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο που θα συνδράμει την μετάβαση της Ελλάδας σε ένα ενεργειακό μέλλον χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος».

Ο Γενικός Διευθυντής της Damco Energy Ανδρέας Διαμαντόπουλος δήλωσε από την πλευρά του ότι «Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στο σταυροδρόμι του δικτύου φυσικού αερίου της περιοχής των Βαλκανίων…Ηταν κρίσιμο για εμάς να επιλέξουμε την πιο προχωρημένη τεχνολογία ώστε να διασφαλίσουμε το χαμηλότερο κόστος μετατροπής του φυσικού αερίου σε ηλεκτρισμό για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας».

Αμερικανο-γερμανική μονομαχία για τις τουρμπίνες

Η προμήθεια των τουρμπινών για τις νέες μονάδες φυσικού αερίου που κατασκευάζονται στην Ελλάδα αναδεικνύεται σε «πεδίο μάχης» μεταξύ των Αμερικανών (General Electric) και των Γερμανών της Siemens. Η GE έχει προμηθεύσει και την τουρμπίνα στη νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW της MYTILINEOS στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας που αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Siemens πάλι έχει προμηθεύσει τον αεριοστρόβιλο της "Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής" της μονάδας 877 MW που κατασκευάζουν στην Θράκη η κοινοπραξία των Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έφτασε και εγκαταστάθηκε στον υπό κατασκευή  σταθμό ηλεκτροπαραγωγής  (που αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2024) τον Ιανουάριο.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Οι νέες μονάδες φυσικού αερίου που κατασκευάζονται στην Ελλάδα εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο υλοποίησης ανάλογων projects σε όλη την Ευρώπη, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο φαίνεται να αναβιώνει αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, παράλληλα με τις προσπάθειες της Γηραιάς Ηπείρου να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Platts, νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 10 GW κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ιρλανδία και στο Ηνωμένο  Βασίλειο, ως «απάντηση» στο κλείσιμο ανθρακικών και πυρηνικών μονάδων τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και το κλείσιμο άλλων μονάδων συνολικής ισχύος 15 GW που προγραμματίζεται για το τρέχον έτος.

Στην Ιταλία, η Edison θα «βάλει στην πρίζα» έως τον Ιούνιο δυο νέες μονάδες φυσικού αερίου ισχύος 810 και 817 MW αντίστοιχα, στο Πρεβεντζάνο και στην Μάργκερα. Μια ακόμα μονάδα 850 MW αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε ένα χρόνο από σήμερα, ενώ στο τέλος του 2022 ξεκίνησε και η κατασκευή μιας τέταρτης μονάδας ισχύος 840 MW από την Enel. Σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν για Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος (CRM), κάτι που εκτιμάται ότι είναι απαραίτητο για τη βιωσιμότητα και των νέων μονάδων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόσφατη Μελέτη Επάρκειας του ΑΔΜΗΕ. Αντίστοιχο μηχανισμό ενίσχυσης έχει εξασφαλίσει και η Πολωνία όπου αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος άνω των 2,5 GW.

Σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της S&P, η  συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων άνθρακα, λιγνίτη και φυσικού αερίου της Ευρώπης θα μειωθεί από 215 GW το 2020 στα 199 GW το 2025  και στα 133 GW to 2030.  Την ίδια περίοδο, η ισχύς των «πράσινων» αιολικών και ηλιακών σταθμών θα αυξηθεί από 292 GW το 2020 στα 487 GW το 2025 και στα 818 GW το 2030.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας