Μενού Ροή
"Ηλεκτροπληξία" τιμών από το "ράλι" στο φυσικό αέριο καθορίζει την κυβερνητική ατζέντα στην ΔΕΘ

Σε κλοιό ανόδου βρίσκεται η αγορά φυσικού αερίου αλλά και συνακόλουθα ηλεκτρικού ρεύματος τις πρώτες δυο εβδομάδες του Αυγούστου δημιουργώντας έντονες αβεβαιότητες για το πώς θα διαμορφωθούν τελικά τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, από τη μια δεν υπάρχει σαφής ορίζοντας για τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τις επιδοτήσεις ρεύματος, αλλά από την άλλη θα πρέπει να εκτιμήσει δεδομένα για να απλώσει “αναχώματα” και σε άλλους τομείς, όπως είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις, τα καύσιμα, τα βασικά προϊόντα, οι μισθοί (συνδυαστικά με τον πληθωρισμό και τις αντοχές των ΜμΕ) αλλά και να κρατήσει το πρωτογενές έλλειμμα σε “ρότα” τέτοια που να μην υπονομεύει τον, ούτως ή άλλως, δύσκολο στόχο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Τιμές φωτιά στο φυσικό αέριο και το ρεύμα

Ειδικότερα με το φυσικό αέριο να “ίπταται” σε επίπεδα τιμών πέριξ των 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λόγω των ανησυχιών για τα φαινόμενα ξηρασίας, αλλά και των κατώτερης των στόχων πλήρωσης των αποθηκών στην Ευρώπη, το ρεύμα συνεχίζει καθ' όλο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου τη φρενήρη πορεία του με τιμές, τις τελευταίες μέρες άνω των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά και μέση τιμή μήνα στα 376,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 338 ευρώ του Ιουλίου και τα 240,49 ευρώ/MWh του Ιουνίου, με τον οποίο υπάρχει αύξηση 41%

Ειδικότερα, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώθηκε για σήμερα στα 397,33 ευρώ/MWh, με αύξηση 4,9%. Βέβαια η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα καθώς σε Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται στα επίπεδα των 500 ευρώ/MWh λόγω της ξηρασίας.

Οι κρατικές επιδοτήσεις

Να σημειωθεί ότι οι κρατικές επιδοτήσεις για τον Αύγουστο ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ και βέβαια εκτιμήσεις παραπέμπουν και σε έτι μεγαλύτερα ποσά για τους επόμενους “μηνιαίους” λογαριασμούς. Για τον Σεπτέμβριο με πάγια την στόχευση για τιμές στον καταναλωτή, μετά τις ενισχύσεις, κοντά στα 16-18 λεπτά την κιλοβατώρα. υπολογίζεται ότι ίσως απαιτηθούν έξτρα 200 με 300 εκατομμύρια, αν συνεχιστεί η ίδια τάση στις τιμές φυσικού αερίου.

Βέβαια το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης “σηκώνει” το βάρος κυρίως των επιδοτήσεων αλλά είναι προφανές ότι παρά τις “ενέσεις” από τις διαπραγματεύσεις των ρύπων, τα ποσά από τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και τα πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά απαιτούνται κι άλλες “ενισχύσεις”¨.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΜ έβαλε στον κουμπαρά του ποσό  300 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό των ΥΚΩ με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, ενώ από τον Μηχανισμό με τα πλαφόν ανά τεχνολογία στη χονδρεμπορική αγορά έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής για τον Αύγουστο περί τα 330 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί η ΡΑΕ και αφορούν την περίοδο 1-13 Αυγούστου).

Ρεκόρ στην Ευρώπη

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου έτους στη Γερμανία αυξήθηκαν σε νέα ύψη ρεκόρ έως και 3,7% στα 477,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Ευρωπαικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτό είναι σχεδόν εξαπλάσιο από αυτήν την εποχή πέρυσι, με την τιμή να διπλασιάζεται μόνο τους τελευταίους δύο μήνες.

Η αγορά οδηγείται από ανησυχίες σχετικά με το εάν οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης θα μπορέσουν να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια αυτόν τον χειμώνα. Η πυρηνική ικανότητα της Γαλλίας είναι εξαιρετικά χαμηλή, μειώνοντας την πιθανότητα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Οι τιμές της επόμενης ημέρας στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν επίσης ρεκόρ τη Δευτέρα, δείκτης υψηλής ζήτησης για ψύξη, με τα κύματα καύσωνα και την ξηρασία στην ήπειρο να επιβαρύνουν τις υποδομές βραχυπρόθεσμα.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας τροφοδοτούν τους οικιακούς λογαριασμούς και το κόστος των πάντων, από την παρασκευή τροφίμων μέχρι τη θέρμανση γυαλιού. Η ενέργεια οδηγεί τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωθώντας τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή σε διψήφιο έδαφος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά πρόκειται να διπλασιαστεί σχεδόν στις αρχές Οκτωβρίου λόγω της αύξησης του κόστους χονδρικής. Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για εκείνον τον μήνα αυξήθηκε περίπου επταπλασιάστηκε το περασμένο έτος σε περίπου 591 £ (713 $) ανά μεγαβατώρα στο Intercontinental Exchange AG.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρο σημάδι ότι το «ακραίο» ράλι τιμών θα υποχωρήσει σύντομα, δήλωσε στο Bloomberg ο αναλυτής της Rystad Energy AS Fabian Ronningen. Οι χαμηλές δυνατότητες πυρηνικής ενέργειας, υδροηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα της ηπείρου δεν επαρκούν για να μετριάσουν αυτή την πίεση, είπε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας