Μενού Ροή
ΙΟΒΕ: Ποιοι κλάδοι της βιομηχανίας επηρεάστηκαν από την ακριβή ενέργεια

Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνει η ελληνική βιομηχανία είναι εκ των υψηλότερων μεταξύ χωρών της περιφέρειας και του πυρήνα της Ευρωζώνης σε όλη την περίοδο 2015-2020, επισημαίνει σε εκθεσή του το ΙΟΒΕ.

Προσθέτει δε ότι παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα και το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει, τον Αύγουστο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (128€/MWh) ήταν 96% υψηλότερη από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool (65,4€/MWh) (σ.σ. προκύπτει από το σύνολο των ενεργειακών αγορών της Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Δανίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, ενώ από τον Αύγουστο 2019 περιλαμβάνονται και οι Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Γαλλία και Ολλανδία).

Εκτίναξη και των τιμών ρύπων

Παράλληλα, η μέση τιμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (EU Allowance) σημείωσε άνοδο τον Σεπτέμβριο, με έντονα ανοδική πορεία (+145%) τους τελευταίους 11 μήνες.

Αρκετά υψηλότερη η μέση τιμή φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας έναντι του μέσου όρου της ΕΕ στην περίοδο 2015-2020 (11,5%-39,5%). Αντιστροφή διαφοράς στο α’ εξαμ. του 2021, με την ΕΕ να είναι ακριβότερη, εξέλιξη η οποία μάλλον σχετίζεται με την εκκίνηση λειτουργίας των αγορών του Target Model

Που αυξήθηκε το κόστος παραγωγής

Συνολικά, επισημαίνει ότι την περίοδο Ιαν. - Ιουλ. 2021 η μεγαλύτερη άνοδος του κόστους παραγωγής λόγω των τιμών της ενέργειας σημειώθηκε στα:

  • Ορυχεία – Λατομεία και στον Ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, με 27,1% και 14,2%
  • Ακολούθησαν τα Βασικά μέταλλα (8,0%) και τα Μεταλλικά προϊόντα (4,3%)
  • Για το σύνολο της Βιομηχανίας την εν λόγω περίοδο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση τάξης του 10%
  • Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση του κόστους παραγωγής σημειώθηκε στα Προϊόντα καπνού (-3,3%) και στους ΗΥ (-3,2%)
  • Εξασθένιση σημειώθηκε και στα Φαρμακευτικά προϊόντα, 1,1%.

Πολλαπλάσιο του μέσου όρου στην Ευρωπαική Ένωση είναι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ το μερίδιο της κατανάλωσης προϊόντων πετρελαίου από τις ελληνικές βιομηχανίες.

Όπως αναφέρει στην εκθεσή του, συνεπάγεται μεγαλύτερη εξάρτηση από διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου.

Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, καθώς η ελληνική βιομηχανία καταγράφει τη χαμηλότερη χρήση ενέργειας από φυσικό αέριο στην Ευρώπη, έναντι της ενέργειας από θερμότητα και ΑΠΕ-βιοκαύσιμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας