Μενού Ροή
Φωτό: Zbynek Burival-Unsplash
ΗΠΑ: Ρίχνουν στην αγορά 50 εκατ. βαρέλια αργού από τα στρατηγικά αποθέματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αποδεσμεύουν 50 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της χώρας προκειμένου να βοηθήσου

Το πετρέλαιο που θα αποδεσμεύσουν από τα στρατηγικά τους αποθέματα οι ΗΠΑ θα φτάσει στην αγορά στα μέσα με τέλη Δεκεμβρίου, όπως τόνισαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η αποδέσμευση θα γίνει με τη μορφή δανείου και πώλησης, ενώ όπως πρόσθεσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι η απόφαση του Λευκού Οίκου ελήφθη στο πλαίσιο συντονισμένης κίνησης και άλλων χωρών-μεγάλων καταναλωτών που επίσης θα αποδεσμεύσουν μέρος των στρατηγικών τους αποθεμάτων, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Βρετανία.

Παρά τις πρόσκαιρες πιέσεις που δέχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποδεσμεύσουν έως και 50 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα τους επόμενους μήνες προκειμένου να εξομαλύνουν τις τιμές του καυσίμου που έχουν εκτιναχθεί, τα συμβόλαια του αργού επανήλθαν πολύ γρήγορα σε ανοδική τροχιά.

Η αγορά δεν φαίνεται να "πείστηκε" από την ανακοίνωση, με τους αναλυτές να αποδίδουν την ταχεία ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου αφενός στο ότι η αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ ήταν μικρότερη των προσδοκιών, και αφετέρου στο γεγονός ότι θα γίνει με τη μορφή δανείου και πώλησης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η αποδέσμευση θα γίνει σε δύο μέρη: 32 εκατομμύρια βαρέλια θα διατεθούν στην αγορά τους επόμενους μήνες με τη μορφή της ανταλλαγής, τα οποία θα αποκατασταθούν τα επόμενα χρόνια, ενώ 18 εκατομμύρια βαρέλια θα διατεθούν στο πλαίσιο επίσπευσης της πώλησης πετρελαίου που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο.

Και σήμερα, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν νωρίτερα, οι τιμές συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα, με το συμβόλαιο Ιανουαρίου για το αμερικανικό αργό, τύπου West Texas Intermediate, να ενισχύεται κατά 1,07 δολάρια ή 1,39% στα 77,82 δολάρια το βαρέλι, και το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιανουαρίου να περνά και πάλι το όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι, προσθέτοντας 1,15 δολάρια ή 1,44%, κινούμενο στα 80,85 δολάρια

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισε ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζουν την αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων αργού με ορισμένους από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο.

Η Ινδία ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα αποδεσμεύσει 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά της. Η αποδέσμευση των 5 εκατ. βαρελιών θα γίνει παράλληλα και σε διαβουλεύσεις με άλλες μεγάλες ενεργοβόρες χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα, ανέφερε η κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίζει το χρονοδιάγραμμα για την κίνηση αυτή.

"Η Ινδία έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει ανησυχίες για το ότι η προσφορά του πετρελαίου προσαρμόζεται τεχνητά κάτω από τα επίπεδα ζήτησης από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών και σε αρνητικές συνέπειες", σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η συντονισμένη κίνηση των εν λόγω χωρών αποτελεί επιτυχία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και θεωρείται προειδοποίηση προς το καρτέλ του OPEC+, το οποίο παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των ΗΠΑ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών σε πολλές μεγάλες οικονομίες, προχωρά πολύ προσεκτικά στην αύξηση της προσφοράς στο πλαίσιο του σχεδίου του για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια μηνιαίως.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας