Μενού Ροή
Ισχυρό πλήγμα στην σλοβακική βιομηχανία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης

Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και η έλλειψη ενεργειακών προμηθειών έχουν πλήξει τη βιομηχανία της Σλοβακίας περισσότερο από εκείνες των άλλων χωρών του Βίσεγκραντ (V4), παρά το γεγονός ότι κατέγραψε μια μικρή αύξηση της παραγωγής, ενώ σε άλλα κράτη του V4 παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις από μήνα σε μήνα.

Η παραγωγή της βιομηχανίας σημείωσε ετήσια αύξηση στην Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, αλλά όχι στη Σλοβακία, για την οποία η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,6%.

Παρόλο που η Σλοβακία κατέγραψε αύξηση σε σχέση με τον μήνα Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε αντίθεση με άλλες χώρες του Βίσεγκραντ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, η οποία είδε τη σημαντικότερη μείωση από μήνα σε μήνα κατά την περίοδο αυτή, οι αναλυτές, αν και ικανοποιημένοι από τη μικρή αύξηση, παραμένουν διστακτικοί ως προς το αν αυτή προμηνύει μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και οι περισσότεροι αναμένουν ότι η παραγωγή της βιομηχανίας θα μειωθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες.

«Το κλίμα στην εγχώρια βιομηχανία παραμένει χαμηλό», σύμφωνα με τον Λιούμπομιρ Κόρτσνακ, οικονομολόγο της UniCredit Bank στη Μπρατισλάβα.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός που σπάει ρεκόρ, αλλά και οι πρώτες επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε αρκετές σημαντικές εξαγωγικές αγορές της σλοβακικής βιομηχανίας θα αποδυναμώνουν όλο και περισσότερο την κατάσταση αρκετών τομέων της σλοβακικής βιομηχανίας», πρόσθεσε.

Η βιομηχανία στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης απειλείται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και την ψύξη της παγκόσμιας ζήτησης που ακολούθησε την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ως απάντηση στον πληθωρισμό. Οι κλάδοι που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ζήτησης, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, εξακολουθούν να παλεύουν με προβλήματα εφοδιαστικής.

Πηγή: euractiv.gr
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας