Μενού Ροή
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντε Λαίεν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βερσαλλίες, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η άμυνα και η ενέργεια, θα είναι τα βασικά θέματα της διήμερης άτυπης Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε χθες στις Βερσαλλίες. Όσον αφορά την Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση επί του πεδίου καθώς συνεχίζονται οι μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και το ανθρωπιστικό ζήτημα, με την εισροή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ να ξεπερνά τα 2,1 εκατομμύρια. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Κ. Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα εξετάσει επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βερσαλλίες για την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που έδειξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την πρότασή του για για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να απεξαρτηθεί το συντομότερο δυνατό από το ρωσικό αέριο, λέγοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν νέοι προμηθευτές και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου. Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να φτάνει φθηνή ενέργεια στους καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και είπε ότι συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων.

«Γι' αυτό στο ανακοινωθέν αναφέρει ότι θα εξεταστεί σαν επιλογή το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. Η αγορά είναι θύμα κερδοσκοπίας. Τις τελευταίες 4 μέρες, μετά την πρόταση που απέστειλα στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η αγορά φυσικού αερίου έχει πέσει κατά 50% από τα 220 στα 115 ευρώ. Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν είναι μια αγορά που λειτουργεί ομαλά, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου υπάρχουν στεβλώσεις.

Επιπλέον μέτρα στήριξης των νοικοκυριών

Την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν γνωστό και επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών -και δη, των πιο αδύναμων- από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας