Μενού Ροή
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έτοιμη να στηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία - Αύξηση των ενεργειακών δεσμών

Η μεγάλη πρόκληση της ενεργειακής κρίσης που δοκιμάζει ολόκληρη η Ευρώπη, ήταν ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν στη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, με τους δύο ηγέτες να εστιάζουν στις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και, ειδικότερα, σε θέματα υποδομών, καθώς και στην ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και ενίσχυσης της διασύνδεσης.

Η Ελλάδα, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή λόγω των υποδομών που αναπτύσσει στον ενεργειακό χάρτη και της θέσης της προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο και τον ηγετικό της ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Η σημερινή μέρα θα είναι για εμάς μια ευκαιρία να συζητήσουμε τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας σε ό,τι αφορά το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας. Θα ήθελα να επαναλάβω πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς. Και πιστεύω ότι είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον, η πραγματοποίηση επενδύσεων ελληνικών εταιρειών στη Βόρεια Μακεδονία ώστε να συνδέσουμε τις υποδομές μας με τέτοιο τρόπο, που θα οδηγήσουν στην αύξηση των ενεργειακών δεσμών μεταξύ των χωρών μας» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον ομόλογό του για την πρόσφατη σύγκληση της 1ης Διακυβερνητικής Διάσκεψης μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ε.Ε. Επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί, το σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της Διαδικασίας Διεύρυνσης.

«Δράττομαι της ευκαιρίας για να συγχαρώ εσάς και τον λαό σας για το πολύ επιτυχημένο ξεκίνημα στη μακρά διαδικασία προς την ένταξή σας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Όπως γνωρίζετε, πάντα ήμασταν υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη (Ε.Ε.). Και αυτό είναι κάτι που μας αφορά ιδιαίτερα όταν μιλάμε για έναν από τους πιο κοντινούς μας γείτονες» είπε.

«Να συνεχιστούν οι επιτυχημένες ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία»

Από την πλευρά του ο κ. Κοβάτσεφσκι παρατήρησε πως οι σχέσεις μας βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Συνεπώς, αυτή είναι μια σημαντική ημέρα για εμάς και χτίζουμε, ξεκινάμε μια πολύ εντατική διαδικασία διαπραγματεύσεων, κατά την οποία η βοήθεια των ήδη πολύ έμπειρων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ελλάδα, θα είναι πολύτιμη για εμάς» είπε.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε πως η χώρα του έχει προετοιμαστεί για τον χειμώνα και πως αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στους στενούς δεσμούς που διατηρεί με την Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά τον εφοδιασμό πρώτων υλών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ενεργειακές της εγκαταστάσεις, ώστε να συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης του 2023. Εξέφρασε επίσης τη βούληση «να συνεχιστούν οι επιτυχημένες ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας».

«Το γνωρίζετε και το γνωρίζει και ο λαός μας ότι έχουμε λάβει ήδη την απόφαση να συμμετάσχουμε στο project για τον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη οι μελέτες για τη νέα γραμμή διασύνδεσης με την Ελλάδα, που θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα μου να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές. Επιπρόσθετα, οι νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της Βόρειας Μακεδονίας υποστηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από Έλληνες επενδυτές. Και όπως βλέπουμε τώρα, είναι σε στάδιο προετοιμασίας επενδύσεις αξίας 1 δισεκατομμυρίου στον τομέα της ενέργειας» δήλωσε για να συμπληρώσει: «Επομένως, ως δύο γειτονικές χώρες, πιστεύω ότι μπορούμε να αποτελέσουμε παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας