Μενού Ροή
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη, την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022. Το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ είναι η μεγαλύτερη μονάδα ΑΠΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη που υλοποιήθηκε σε διάστημα δύο ετών παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Κ. Μητσοτάκης στην Κοζάνη: Αύξηση 50% της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη λόγω κρίσης - Παράταση λιγνιτικών μονάδων έως το 2028

Ευελιξία και ανεύρεση εναλλακτικών είναι το βασικό δίπολο πάνω στο οποίο κινείται η κυβέρνηση για να διαχειριστεί η κυβέρνηση το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με βάση όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη.

Την ανάγκη για προσαρμογή του πλάνου της απολιγνιτοποίησης λόγω της αχαρτογράφητης συγκυρίας χωρίς να αμφισβητείται ο φιλόδοξος στόχος της μείωσης των εκπομπών τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα εγκαίνια του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα των ΕΛΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η αύξηση κατά 50% της εξορυκτικής δραστηριότητας των ορυχείων λιγνίτη αλλά και παράταση κατά δυο χρόνια της λειτουργίας των μονάδων της Μελίτης και Αγίου Δημητρίου 5 που ήταν να αποσυρθούν μέχρι το 2023. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η όλη εξέλιξη θα αξιολογηθεί με βάση την πορεία των τιμών. Ειδική αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στην υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα 5 που όπως είπε θα λειτουργήσει ως λιγνιτική ως το 2028, κάτι που δεν ήταν στο πρόγραμμα καθώς εκκρεμούσε η απόφαση για μετατροπή της σε φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την πορεία των τιμών των καυσίμων.

"Πρέπει να είναι η πολιτική μας ευέλικτη χωρίς αποπροσανατολισμούς. Και οι όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις δε θέτουν σε καμία περίπτωση σε αμφισβήτηση τους φιλόδοξους στόχους για μείωση κατά 55% το 2030 των ρύπων και για κλιματική ουδετερότητα στη συνέχεια."

"Να επαναλάβω ότι η προσαρμογή του ΕΣΕΚ δεν καθυστερεί και δεν αναβάλλει όλες τις δράσεις του προγράμματος που συνοδεύει την πολιτική του προγράμματος απολιγνιτοποίησης" ανέφερε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι είναι προσωπικό στοίχημα να "τις υλοποιήσουμε για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον".

"Να αποδομήσουμε ξανά δυο μύθους τη δήθεν βίαιη απολιγνιτοποίηση και τον μύθο του φθηνού λιγνίτη. Ξέρετε ότι η απολιγνιτοποίηση έχει δρομολογηθεί πριν 10 χρόνια με την απόσυρση των παλαιών μονάδων. Και βέβαια η Αντιπολίτευση πρέπει να της θυμίσουμε ότι όσα χρόνια κυβέρνησε μειώθηκε κατά 50% η παραγωγή ενέργειας, από 20 τεραβατώρες στις 10 τεραβατώρες. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και δεν έκαναν την κατάλληλη προετοιμασία. Η απόφασή για μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ήταν σωστή και παραμένει τόσο από οικονομική όσο και από κάθε άποψη. Ο λιγνίτης είναι είναι πιο ακριβός από ΑΠΕ κι έπρεπε να πάει σε 10πλασια τιμή για να γίνει προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι καμιά παγκόσμια πυρκαγιά δεν μπορεί να σβήσει με εθνικά μέσα και για αυτό η Ελλάδα πρωτοστατεί στην ενιαία πολιτική της Ευρώπης, προτείνοντας την ενιαία προμήθεια αερίου αλλά και τον καθορισμό της ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας