Μενού Ροή
(Ξένη Δημοσίευση) O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022. Άνοιξε χθες τις πύλες της η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Κ. Μητσοτάκης: Στήριξη και στη βιομηχανία για το ενεργειακό κόστος-Λιγνίτης προσωρινά για 1-2 χρόνια ακόμα

Eίναι δεδομένο ότι - στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που θα κάνουμε και για το ρεύμα και για το φυσικό αέριο - θα λάβουμε υπόψη και τη βιομηχανία, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση της «Ναυτεμπορικής» για το «σήμα κινδύνου» που εκπέμπουν οι ελληνικές βιομηχανίες για το αυξημένο ενεργειακό κόστος και για τις κινήσεις που εξετάζει η κυβέρνηση, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Γνωρίζω απόλυτα ότι το ενεργειακό κόστος είναι κρίσιμο για την ελληνική βιομηχανία» είπε, αποφεύγοντας πάντως να κάνει κάποια πρόβλεψη για τον τρόπο που θα κινηθεί η Ε.Ε. Αναγνώρισε ωστόσο ότι «είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να επιτύχουμε ομοφωνία» και πρόσθεσε πως αναμένει τις τελικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως είπε, «είναι βέβαιο ότι το πρόσθετο κόστος του ρεύματος είναι μία πραγματικότητα που θα ταλανίσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όχι μόνο των ελληνικών». Ωστόσο, συνέχισε, «δεν προκειται οι ελληνικές επιχειρήσεις να βρεθούν σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους».

Σημείωσε ακόμη πως «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» και πως «οι ίδιες οι βιομηχανίες προσαρμόζονται, αναζητώντας εναλλακτικά καύσιμα που είναι πιο φθηνά». «Θα τις στηρίξουμε ως μεταβατική, προσωρινή λύση σε αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε.

Απολιγνιτοποίηση: Λιγνίτης για 1-2 χρόνια ως απαραίτητο στήριγμα

Σε ό, τι αφορά την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, σε αντιστάθμισμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι η αντιπολίτευση αποκρύπτει ότι η παραγωγή λιγνίτη μειώνεται εδώ και μια δεκατία και ότι πολλές μονάδες φτάνουν στο τέλος της ζωής τους.

Ξεκαθάρισε ότι η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή «είναι μονόδρομος ως μακροχρόνια πολιτική», γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει καταρτίσει το «τολμηρό πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης για περιοχές πολύ εξαρτημένες από λιγνίτη.

Η «καταφυγή», είπε ο πρωθυπουργός, στον λιγνίτη για 1 – 2 χρόνια είναι ένα προσωρινό μέτρο και έχει νόημα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα. Όταν, συμπλήρωσε, οι τιμές προσαρμοστούν, έστω και σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι πριν από 2 χρόνια, το κόστος του λιγνίτη θα είναι πιο ακριβό. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι σύντομα θα εγκαινιαστεί η μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, δίνοντας τη δυνατότητα διεύρυνσης του ενεργειακού μείγματος της χώρας.

ΑΠΕ: Δραματική επιτάχυνση την τελευταία τριετία - Να λύσουμε τη χωροθέτηση

Αναφορικά με τις ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα παράγει σχεδόν το 50% του ρεύματος μέσω ΑΠΕ, και είναι μέσα στις κορυφαίες 10 χώρες στον κόσμο στη διείσδυσή τους, ενώ προσθέτει φέτος περί τα 2 γιγαβάτ νέας ισχύος. Ως εκ τούτου, υπάρχει δραματική επιτάχυνση την τελευταία τριετία, έναντι των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, υπάρχουν και προβλήματα, όπως στη χωροθέτηση όπου παρατηρούνται αντιδράσεις και η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια σειρά περιοχών να αποκλειστούν.

Επιπλέον, το net metering χρειάζεται χώρο στο δίκτυο για να επεκταθεί και το ΥΠΕΝ προχωρά σε οξορθολογισμό όπου όποιος επενδυτής έχει πάρει όρους σύδνεσης χωρίς να υλοποιήσει έργο, θα πετάγεται εκτός συστήματος για να μπαίνουν άλλες επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την αυτοπαραγωγή. "Μας απασχολεί ιδιαίτερα το πρόβλημα, θα δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και θα επιμείνουμε στην ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ που είναι η φθηνότερη και ασφαλέστερη πηγή ενέργειας".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας