Μενού Ροή
Κ. Μητσοτάκης: "Θέλουμε να καταστήσουμε τη χώρα ενεργειακό κόμβο"

Βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, μία παγκόσμια γεωπολιτική κρίση, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, «Ο Κόσμος που Αλλάζει».

Ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε τα προβλήματα που προκαλεί η ρωσική εισβολή, αυξάνοντας απότομα τις τιμές της ενέργειας και τις πληθωριστικές τάσεις στον κόσμο. «Είναι κρίση πρωτίστως εισαγόμενη αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί και με εθνικούς όρους. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά και τις τιμές», σημείωσε.

«Είμαστε χώρα που ακόμα έχει χαμηλούς μισθούς» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «η πίεση είναι πολύ μεγάλη». Η χώρα, επισήμανε, πήρε μέτρα τα οποία ήταν κατά κανόνα στοχευμένα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το έκτακτο επίδομα βοήθειας στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, την επιδότηση 60 λίτρων το μήνα για τα καύσιμα, παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και τους αγρότες. «Θέλουμε να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή. Αυτά είναι τα εθνικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε» τόνισε.

Επισήμανε επίσης ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την αισχροκέρδεια. «Όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το μέγιστο των προστίμων που μας επιτρέπει ο νόμος. Έχουμε και εργαλεία πια διαφάνειας και σύγκρισης τιμών» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας στα θέματα της ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα έχει παραδοσιακές σχέσεις με την Gazprom με συμφωνίες που ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια και έχουν ρήτρες. «Οι συμφωνίες μας δεν διαφέρουν από τις συμφωνίες που συνάπτουν όλοι οι προμηθευτές» είπε.

Ανοίγονται πολλές δυνατότητες για τη χώρα

«Θέλουμε σταδιακά να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό προσφέρει στη χώρα σημαντικότατες ευκαιρίες να καταστεί ενεργειακός κόμβος, να εισάγει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο είτε μέσω αγωγών, είτε μέσω LNG. Για να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο που θα παράγεται από τον ήλιο και θα περνάει στην Ευρώπη. Τη μεθεπόμενη ημέρα οποιοσδήποτε αγωγός μπορεί να κατασκευαστεί μας δίνει τη δυνατότητα να βγούμε και στην οικονομία του υδρογόνου το οποίο είναι το καύσιμο του μέλλοντος» προσέθεσε και τόνισε: «Ανοίγονται πολλές δυνατότητες για τη χώρα τις οποίες σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε».

Επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή είπε πως τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας πρέπει να φορολογηθούν, αλλά «το πόσα είναι δεν θα μας το πει η αντιπολίτευση αλλά η ΡΑΕ η οποία έχει την τελική ευθύνη προσδιορισμού τους και οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να αποκαλύψουν την οικονομική πραγματικότητα». «Δεν κρύβει εύκολα μια εταιρεία κέρδη. Άρα η ΡΑΕ θα κάνει αυτή τη δουλειά, θα προσδιορίσει τα υπερκέρδη για το '21 και το '22 και η κυβέρνηση θα τα φορολογήσει κατά 90%» προσέθεσε.

Σημείωσε ότι η ΔΕΗ είναι αυτή η οποία έχει κάνει και τις μεγαλύτερες εκπτώσεις. «Αν όλο το όφελος από την παραγωγή έχει επιστραφεί στον καταναλωτή, τότε είμαστε ίσα βάρκα ίσα νερά. Δεν είναι δουλειά μου. Αυτό είναι δουλειά των ορκωτών και της ΡΑΕ» η οποία «έχει μεγάλη εμπειρία και πολύ καλά στελέχη. Είναι πάρα πολύ σύνθετα τα ζητήματα της τιμολόγησης και γι' αυτό έχουμε ανεξάρτητο ελεγκτή και επόπτη της αγοράς» επισήμανε.

«Παράθυρο» για ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

"Προτιμούμε τα μέτρα μας να είναι πιο στοχευμένα… Προτιμώ το χώρο που έχω στη διάθεση μου να τον κατευθύνω σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα όπλο που μπορεί να υπάρχει στη φαρέτρα μας… Εάν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν οι καταναλωτές και δεν θα πήγαινε στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων… Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από αυτή την κυβέρνηση και θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι οποιαδήποτε οριζόντια παρέμβαση περνάει στην τελική τιμή γιατί αυτό μας απασχολεί…", είπε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας