Μενού Ροή
Κ. Σκρέκας στο Capital.gr: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά, επιχειρήσεις - Aμείλικτοι με την αισχροκέρδεια στο ρεύμα

Διπλό μήνυμα για συνέχιση των επιδοτήσεων για όσο διάστημα χρειαστεί αλλά και για αυστηρούς ελέγχους για ενδεχόμενα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά στέλνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας με δηλώσεις του στο Capital.gr.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σκρέκας εμφανίζεται αποφασισμένος να είναι αμείλικτος σε ενδεχόμενες παραβιάσεις του νόμου από εταιρείες προμήθειας.

"Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε μια πρωτοφανή και εκρηκτική ενεργειακή κρίση δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδήσει" τονίζει ο κ. Σκρέκας και προσθέτει:

"Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα μέσα από το νέο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, τις μηνιαίες επιδοτήσεις που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων και μέσα από τις παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού, ότι η Ελλάδα θα σταθεί όρθια για μια ακόμη φορά απέναντι στην εισαγόμενη ενεργειακή κρίση".

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προειδοποίησε τις εταιρείες προμήθειας να πάψουν να χρησιμοποιούν παραπλανητικά την επιδότηση των 0,337 ευρώ/MWh που δίνεται από το κράτος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί μέρος της δικής τους εκπτωτικής πολιτικής.

Η ΡΑΕ ζήτησε από τις εταιρείες να διορθώσουν τις επικοινωνιακές τους καμπάνιες καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των εταιρειών που λειτουργούν παραπλανητικά.

Παράλληλα, όλες οι εταιρείες συμμορφώθηκαν στη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο ενέργειας το οποίο έθεσε πλαφόν στα 5 ευρώ για το μηνιαίο πάγιο στα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας των παρόχων.

Μετά την παρέμβαση του ΥΠΕΝ, μάλιστα, αρκετές εταιρείες προχώρησαν σε αλλαγή της ανταγωνιστικής χρέωσης που είχαν ανακοινώσει για το μήνα Αύγουστο.

Εκτός όμως από τις παρεμβάσεις για τη διασφάλιση των καταναλωτών στην αγορά ηλεκτρισμού, ο κ. Σκρέκας στέλνει μήνυμα συνέχισης των επιδοτήσεων για όσο διάστημα χρειαστεί.

"Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα σταθούμε δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διάστημα διαρκεί η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση" δηλώνει ο κ. Σκρέκας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε μόνο για το μήνα Αύγουστο επιδοτήσεις συνολικού ύψους 1,136 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το 90% της αύξησης στο ρεύμα για όλους τους καταναλωτές, ενώ για επιμέρους κατηγορίες όπως οι δικαιούχοι ΚΟΤ η κάλυψη φτάνει το 100%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τη διακύμανση των τιμών της χονδρικής στο ρεύμα, αλλά και με βάση την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, εκτιμάται ότι πιθανόν για το μήνα Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ύψος της επιδότησης προκειμένου να καλυφθούν οι καταναλωτές από το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων.

Χάρης Φλουδόπουλος/Capital.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας