Μενού Ροή
Καύσιμα: Στις τρεις πιο ακριβές χώρες η Ελλάδα - Καμπανάκι για το λαθρεμπόριο λόγω αυξημένων τζίρων από τον τουρισμό

Με πολλά νησιά των Κυκλάδων να «γράφουν» στις ενημερωτικές επιγραφές των πρατηρίων τα 2,00 ευρώ ως τιμή για την αμόλυβδη των 95 οκτανίων και πάλι το θέμα των τιμών αρχίζει και έρχεται δυναμικά στην επικαιρότητα, ένεκα και της εξόδου λόγω διακοπών. Βέβαια, συνηγορεί και η κίνηση των τιμών διεθνώς στο brent, όπου σε μηνιαία βάση οι τιμές έχουν ανέβει πάνω από 8,5%, με καταγραφές άνω των 80 δολαρίων/βαρέλι.

Τούτων δοθέντων, με βάση και τα εβδομαδιαία στοιχεία της ΕΕ για την τιμή των καυσίμων, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Πέμπτη, η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 1,883 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή αυτή φέρνει την Ελλάδα πάνω από χώρες, όπως η Γαλλία, όπου η τιμή ανέρχεται στο 1,835 ευρώ ανά λίτρο, η Γερμανία, όπου η τιμή είναι στο 1,854 ευρώ ανά λίτρο, η Ιταλία με 1,859 ευρώ ανά λίτρο. Κράτη με επίπεδο μισθών πολύ πιο πάνω από το ελληνικό. Επίσης σε σχέση με τις τιμές σε γειτονικές χώρες αλλά και χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου οι Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώνεται στα 1,295 ευρώ ανά λίτρο στη Βουλγαρία, 1,353, ευρώ ανά λίτρο στη Ρουμανία, 1,458 ευρώ ανά λίτρο στην Κύπρο, 1,602 ευρώ ανά λίτρο στην Ισπανία, 1,697 ευρώ στην Πορτογαλία και 1,340 ευρώ ανά λίτρο στη Μάλτα.

Ακριβότερα από την Ελλάδα πληρώνουν την αμόλυβδη οι Ολλανδοί καταναλωτές (1,984 ευρώ ανά λίτρο), οι Δανοί καταναλωτές (1,923 ευρώ ανά λίτρο). Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν αρκετά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, καθώς αυτός διαμορφώνεται στα 1,738 ευρώ ανά λίτρο. Οσο αφορά στο ντίζελ κίνησης η μέση τιμή στις 27 χώρες της ΕΕ είναι στα 1,589 ευρώ ανά λίτρο και στην Ελλάδα είναι στο 1,602 ευρώ ανά λίτρο.

Έτσι η Ελλάδα παραμένει στην τριάδα των ευρωπαϊκών χωρών με τις ακριβότερες τιμές των καυσίμων, με απόλυτη τιμή αρκετά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο την τιμή της βενζίνης με το ύψος της να διαμορφώνεται στα επίπεδα βορειοευρωπαϊκών χωρών.

Η μέση τιμή

Σημειώνεται ότι με βάση το Παρατηρητήριο του ΥΠΑΝ η μέση τιμή λιανικής πώλησης καυσίμων για όλη την Ελλάδα, για την Κυριακή, 23 Ιουλίου 2023 είναι 1,896 ευρώ/λίτρο, για την αμόλυβδη των 95 οκτανίων, 2,083 για την αμόλυβδη των 100 οκτανίων, 1,609 για το ντίζελ κίνησης και 0,812 για το υγραέριο.

Οι παθογένειες

Στο μεταξύ, με τις τιμές στα ύψη, τις επιβαρύνσεις στους φόρους να είναι υπέρμετρες και να αποτελούν το 80% της τιμής, το λαθρεμπόριο οργιάζει. Πριν λίγες μέρες μιλώντας, μιλώντας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας ΕΛΙΝΟΙΛ ο Γιάννης Αληγιζάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος έθεσε μια σειρά από κομβικά ζητήματα για τον κλάδο.

“Το Κράτος οφείλει να μας διασφαλίσει το αυτονόητο. Την λειτουργία μας σε ένα υγιές και σωστό επιχειρηματικό περιβάλλον με σωστούς κανόνες και συνθήκες ελεύθερης αγοράς και οικονομίας” τόνισε και συμπλήρωσε: “Το Κράτος οφείλει να παρεμβαίνει στα φαινόμενα της παραβατικότητας. Δυστυχώς παρεμβαίνει μόνο στην επιχειρηματικότητα” σημείωσε αντιπαραβάλλοντας, τις πολιτικές παράτασης του πλαφόν στο ποσοστό κέρδους στην αγορά καυσίμων, αλλά και στο τι συμβαίνει με την παραβατικότητα στον κλάδο. “Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος, θέλω να πιστεύω ότι σταδιακά θα περιορισθεί η παραβατικότητα και θα λειτουργήσει η αγορά καυσίμων σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και συμφωνώ με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς” τόνισε.

Ωστόσο ο κ. Αληγιζάκης απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση για τη λειτουργία του συστήματος εισροών - εκροών, σε όλη την αλυσίδα των καυσίμων ήταν αποκαλυπτικός.

“Αν ψάξουμε σε φακέλους στο γραφείο μας θα δούμε πολλούς για την παραβατικότητα. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Νομοθετική κάλυψη υπάρχει αλλά το θέμα στην Ελλάδα είναι η εφαρμογή. Το σύστημα εισροών εκροών δεν είναι πανάκεια αλλά εάν δεν έχεις ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορείς να ελέγξεις την παραβατικότητα. Θες, επιπλέον, π.χ. ιχνηθέτες και άλλα” τόνισε ο κ. Αληγιζάκης και ανέφερε ότι επενδύσεις του κλάδου ύψους 200 εκατ. ευρώ έχουν, προς ώρας, πάει “στράφι”.

“Επενδύθηκαν 200 εκ από όλη την αλυσίδα. Δε λειτουργεί όμως το σύστημα εισροών - εκροών, μια και το λογισμικό, που χρησιμοποιείται στα πρατήρια δεν είναι πιστοποιημένο κι έτσι τα πρατήρια δε μεταφέρουν σωστά τα στοιχεία” ανέφερε και έκρουσε τον “κώδωνα του κινδύνου”.

“Η παραβατικότητα καταστρέφει τον κλάδο. Ο κλάδος έχει κάνει παρεμβάσεις έχουμε συμφωνήσει με την ΑΑΔΕ και παρείχαμε λύσεις αλλά μας πήγε πίσω το τελευταίο εξάμηνο. Πιστεύω η νέα κυβέρνηση να αξιολογήσει την πρόταση που έχουμε καταθέσει και σε ένα λογικό διάστημα, σε ένα χρόνο να λειτουργήσει το σύστημα. Εάν δε γίνει τα πρατήρια θα περάσουν σε παραβατικούς και σιγά σιγά πολλοί επαγγελματίες θα εγκαταλείψουν τα πρατήριά τους” ανέφερε ο κ. Αληγιζάκης αποτυπώνοντας τη σκληρή πραγματικότητα με τη διόγκωση μιας ολόκληρης γκρίζας οικονομίας πέριξ των καυσίμων, κι όχι μόνο, που απειλεί να “καταπιεί” έναν ολόκληρο κλάδο, όπως έχει καταδειχθεί από πολλές περιπτώσεις που έχουν απασχολήσει πρόσφατα τις αρχές” τόνισε ο CEO της ΕΛΙΝΟΙΛ.

“Ο αριθμός των παραβατικών πρατηρίων στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ξεπερνά τα 130 κατά τις εκτιμήσεις τόσο της ΟΒΕ όσο και της ΠΟΠΕΚ. Η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει ότι από πέρυσι έκλεισε 66 πρατήρια. Τα περισσότερα στην Αθήνα” προσέθεσε.

Παράλληλα ο CEO της ΕΛΙΝΟΙΛ και πρόεδρος του Συνδέσμου τάχθηκε κατά της συνέχισης του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

“Η πανδημία τελείωσε, τα μέτρα που είχαν ληφθεί, ακυρώθηκαν, το πλαφόν όμως στα καύσιμα συνεχίσθηκε. Η Πολιτεία επικαλούμενη πλέον την ενεργειακή κρίση, τις τιμές στην αντλία και το ότι δεν πέρναγαν οι μειώσεις στον καταναλωτή, αποφάσισε να συνεχίσει την επιβολή του πλαφόν. Η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να υπάρχει αλλά τα δεδομένα σήμερα είναι τελείως διαφορετικά από πέρυσι. Οι τιμές από τα 128 δολάρια πέρυσι, σήμερα είναι στο επίπεδο των 76. Κινούνται εδώ και αρκετούς μήνες σε φυσιολογικά επίπεδα. Όμως το πλαφόν εξακολουθεί να υπάρχει. Όταν η Πολιτεία επέβαλε το πλαφόν, είχε σαν στόχο να διατηρήσει ο Κλάδος τα ίδια περιθώρια κέρδους με εκείνα που είχε τον Αύγουστο του 2021, που χαρακτηριζόταν σαν μια κανονική περίοδο της αγοράς και τα περιθώρια κέρδους κανονικά.

Όμως, με την ενεργειακή κρίση αυξήθηκε το χρηματοοικονομικό κόστος, είχαμε 4 αυξήσεις επιτοκίων, αυξήθηκε το μεταφορικό κόστος, και είχαμε πληθωρισμό 9% το 2022 και 5% σήμερα, το οποίο σημαίνει μισθοί και υπηρεσίες αυξήθηκαν. Και σε εμάς και στα Πρατήρια. Καμιά από αυτές τις αυξήσεις δεν αναγνωρίζεται από την Πολιτεία, καμιά δεν πέρασε στην τιμή του προϊόντος. Συνεπώς, το μικτό περιθώριο στην Εσωτερική Αγορά, είναι σήμερα σαφώς μικρότερο από το περιθώριο που το ίδιο το Κράτος θεωρεί λογικό. Και το ότι δουλεύουμε με μικρότερα περιθώρια από αυτά, που θεωρεί το Κράτος ως λογικά, είναι ένα ζήτημα. Υπάρχει και κάτι ίσως πιο σημαντικό. Το πλαφόν αποτελεί στρέβλωση της αγοράς. Περιορίζει τον ανταγωνισμό, διότι όλοι πάνε και τοποθετούνται στην ίδια τιμή. Και η επιβολή του πλαφόν δεν συνάδει σε μια αγορά με 5.500 πρατήρια, 18 εταιρείες αλλά και με έντονη παραβατικότητα” ανέφερε ο κ. Αληγιζάκης

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας