Μενού Ροή
Κάρτα ενέργειας και διευκολύνσεις πληρωμών εξετάζει η κυβέρνηση

του Γιώργου Αλεξάκη

Το μενού των μέτρων που κατέθεσε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, από κοινού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, ώστε να δει τι θα προωθήσει περαιτέρω ως ανάχωμα θωράκισης σε περίπτωση που το κύμα ανατιμήσεων σε ενεργειακά προϊόντα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πακέτο που έχει ανακοινωθεί, ανήλθε στα 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι όποιες κινήσεις στη συνέχεια γίνουν,  θα έχουν το ίδιο περιεχόμενο.

Δηλαδή, όπως αναφέρεται σχετικά, θα εστιαστούν σε επιδόματα σε ευάλωτες ομάδες και όχι σε οριζόντιες μειώσεις ειδικών φόρων και ΦΠΑ καθώς αυτές, όπως τονίζεται,  επιφέρουν  απώλειες εσόδων, αλλά και ενέχουν κίνδυνο να μην αποτυπωθούν σε απτό όφελος στον τελικό καταναλωτή.

Να σημειωθεί ότι με βάση το υφιστάμενο μέτρο η  μηνιαία ελάφρυνση για το ρεύμα ανέρχεται στα 18 ευρώ, ανά λογαριασμό, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες και 24 ευρώ εφόσον πρόκειται για δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου).

Αντίστοιχα προβλέπεται έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Τι εξετάζεται

Στο πλαίσιο αυτό, των στοχευμένων, δηλαδή, κινήσεων στήριξης, εξετάζεται η επέκταση των μέτρων αυτών και για το νέο έτος ως μέσο ανάσχεσης μέρους των αυξήσεων στους λογαριασμούς για τους οικιακούς καταναλωτές.

Δηλαδή, στο τραπέζι είναι η παροχή «κάρτας ενέργειας», η παροχή νέων επιδομάτων για τους πιο ευάλωτους, αλλά και  ενεργοποίηση κρατικών εταιριών ενέργειας για την εκ νέου απορρόφηση των αυξήσεων.

Επίσης στην ατζέντα είναι οι αναβαλλόμενες πληρωμές στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς και στην αναστολή των διακοπών παροχής ενέργειας στα ευάλωτα νοικοκυριά με ρήτρα κρατικών εγγυήσεων στις εταιρείες.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές η διαμόρφωση των πολιτικών για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις στον κλάδο ενέργειας είναι δυναμική.

Συστήνουν, δε, αναμονή ώστε να ξεκαθαρίσει τόσο ο δημοσιονομικός ορίζοντας όσο και βέβαια η εικόνα στις αγορές ενέργειας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα ευρωπαϊκά και εθνικά εργαλεία, όπως μάλιστα θα αποτυπωθούν στις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται χτες επισήμανε η Κομισιόν χτες  προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε στοχευμένα μέτρα που μπορούν γρήγορα να μετριάσουν το αντίκτυπο της έκρηξης των τιμών στους ευάλωτους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις. Μέτρα, όμως, ως επί το πλείστον έκτακτα και όχι μόνιμα.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τα εξής άμεσα μέτρα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά:

·       Παροχή έκτακτου εισοδήματος για να στηριχθούν οι ενεργειακά πτωχοί καταναλωτές μέσω π.χ. vouchers ή μερικής πληρωμής λογαριασμών.

·       Προσωρινή αναστολή πληρωμής λογαριασμών

·       Δικλείδες ασφαλείας για να αποτραπούν διακοπές ηλεκτροδότησης.

·       Προσωρινή, στοχευμένη μείωση φορολογικών συντελεστών για ευάλωτα νοικοκυριά.

·       Βοήθεια σε επιχειρήσεις ή βιομηχανίες με βάση τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικής βοήθειας.

·       Ερευνα για πιθανές συμπεριφορές που παραβαίνουν τους κανόνες ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά.

·       Διευκόλυνση μεγαλύτερης πρόσβασης στις ΑΠΕ.

·       Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι η καλύτερη εξασφάλιση έναντι ενεργειακών σοκ στο μέλλον και πρέπει να επιταχυνθεί.

Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνει έχουν ενταχθεί τα εξής:

·       Επιτάχυνση επενδύσεων στις ΑΠΕ,

·       Ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης, περιλαμβανομένων μπαταριών και υδρογόνου

·       Εξέταση του κανονισμού προμήθειας για να εξασφαλιστεί καλύτερη χρήση των αποθηκευτικών χώρων στην Ευρώπη.

·       Διεύρυνση του ρόλου του καταναλωτή με την επιτρέποντας τους να διαλέγει προμηθευτές, και να παράγει τη δική του ενέργεια μέσω ενεργειακών κοινοτήτων.

Η εξίσωση των πόρων

Πάντως δύσκολη είναι η εξίσωση για την τροφοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που αναμένεται να σηκώσει το ειδικό βάρος των χρηματοδοτήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ήδη υπάρχει μια υπόσχεση για «προίκα» 400 εκατομμυρίων ευρώ μέσα  από τις πωλήσεις δικαιωμάτων ρύπων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται  η τροπολογία του ΥΠΕΝ που θα καθορίζει το ποσοστό μείωσης στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για «προικοδότηση» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Σήμερα το ποσοστό που πάει στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ είναι στο 60% και ήδη αναζητείται εκείνη η ισορροπία που θα δώσει τα απαραίτητα έσοδα. Όπως φαίνεται στη σχετική ρύθμιση για τις χρηματορροές από τα δικαιώματα ρύπων προκρίνεται να μην καταγραφεί συγκεκριμένο ποσοστό  ώστε να υπάρξει σχετική ευελιξία με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων.

Το πλεόνασμα

Σημειώνεται ότι χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε (ΔΑΠΕΕΠ) Γιάννης Γιαρέντης αναφερόμενος στο δελτίο ΕΛΑΠΕ για τον Ιούνιο–Ιούλιο σημείωσε ότι «η σημερινή εκτίμηση μας για το σωρευτικό ισοζύγιο του ΕΛΑΠΕ στο κλείσιμο της χρονιάς ανέρχεται στα 265 εκατομμύρια.

Σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα  συνυπολογίζονται  35 εκατ. από τα έσοδα από τις βεβαιώσεις παραγωγού, τα 92 εκατ. από το πράσινο τέλος του DIESEL ,  αλλά και τα 70 εκατ. που αποτελούν το αποθεματικό ασφάλειας.»

Αναλυτικά ο κ. Γιαρέντης τόνισε «η δίμηνη έκδοση του ΔΕΛΤΙΟΥ έρχεται να επιβεβαιώσει την αισιοδοξία μας για την σταθερή θετική εικόνα του Λογαριασμού των ΑΠΕ.  Δείχνει την θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί για το μέλλον του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ.

Έχουμε καταγράψει τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα μέχρι και τον Ιούλιο, ενώ έχουμε ενσωματώσει τα έσοδα από την αγορά μέχρι και το Σεπτέμβριο, αφού έχουν ήδη καταγραφεί και κεφαλαιοποιηθεί.

Η διαφορά με το προηγούμενο δελτίο είναι σημαντική και έχει προκύψει από την ανοδική πορεία της αγοράς. Ταυτόχρονα έχουν ενσωματωθεί και οι εισροές από την θετική υπερ. του ΕΛΑΠΕ των συμβάσεων ΔΙΑΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ.

Η σημερινή εκτίμηση μας για το σωρευτικό ισοζύγιο του ΕΛΑΠΕ στο κλείσιμο της χρονιάς ανέρχεται στα 265 εκατομμύρια. Σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα  συνυπολογίζονται  35 εκατ. από τα έσοδα από τις βεβαιώσεις παραγωγού, τα 92 εκατ. από το πράσινο τέλος του DIESEL ,  αλλά και τα 70 εκατ. που αποτελούν το αποθεματικό ασφάλειας.

Οι ρύποι εξακολουθούν την ανοδική πορεία τους και η εκτίμηση μας είναι συγκρατημένα  αισιόδοξη. Και όλα αυτά με εισροές από τα δικαιώματα ρύπων στο 60%.

Κλείνοντας , θέλω να δηλώσω ότι η ανάθεση στον ΔΑΠΕΕΠ της διαχείρισης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης αποτελεί την απόλυτη επιβράβευση των προσπαθειών μας στην κατεύθυνση της Πράσινης μετάβασης.»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας