Μενού Ροή
Καταλήψεις σε πανεπιστήμια της Αυστρίας για την κλιματική κρίση και τις ανισότητες

Εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς της αυστριακής κυβέρνησης σχετικά με την κλιματική κρίση, το εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνική αδικία, ακτιβιστές φοιτητές κατέλαβαν πανεπιστημιακές αίθουσες διαλέξεων στη Βιέννη, το Σάλτσμπουργκ και το Ίνσμπρουκ.

Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες, ιδίως οι καταλήψεις πανεπιστημίων, είναι γνωστές στους Αυστριακούς. Οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια ήταν η κύρια μορφή διαμαρτυρίας στις διαμαρτυρίες του 2009 και του 2010 κατά των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της εκπαίδευσης – το άσμα διαμαρτυρίας τους «Audimaximus» επιλέχθηκε ως λέξη της χρονιάς 2009.

Τώρα, εν μέσω μιας σειράς ακτιβισμών για το κλίμα σε ολόκληρη την ΕΕ, τα πανεπιστήμια καταλαμβάνονται και πάλι – υπό το σύνθημα «Erde brennt», η γη καίγεται. Το βράδυ της Τετάρτης, ομάδες φοιτητών ξεκίνησαν τις καταλήψεις τους σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.

«Οι διαμαρτυρίες στρέφονται κατά των πολλαπλών κρίσεων της εποχής μας, οι οποίες είναι όλες αλληλένδετες και στην πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκεται η κλιματική κρίση», εξήγησε η Κέγια Μπάιερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της φοιτητικής ένωσης ÖH, σε όλη την Αυστρία, σε ένδειξη αλληλεγγύης στις 16 Νοεμβρίου.

Δεκάδες φοιτητές κοιμήθηκαν στην πανεπιστημιούπολη της Βιέννης, 25 στο Σάλτσμπουργκ, ενώ 40 φοιτητές κατέλαβαν μια αίθουσα διαλέξεων στο Ίνσμπρουκ. Η ατμόσφαιρα φέρεται να είναι χαλαρή.

«Είμαστε φοιτητές – ο χώρος δράσης μας είναι το πανεπιστήμιο», δήλωσε ένας ακτιβιστής στην εφημερίδα Der Standard. «Αυτός είναι ο χώρος όπου είναι δυνατόν να ηγηθούμε της διαμαρτυρίας».

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, τα πανεπιστήμια έχουν ιδιαίτερη υποχρέωση να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κρίσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία – είτε πρόκειται για την κλιματική κρίση είτε για τον πληθωρισμό.

Πρέπει «να προωθούν ειδικά την έρευνα που αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας και να παρέχει λύσεις σε αυτές τις κρίσεις», εξήγησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ÖH Μποριάνα Μπάντινσκα.

Η ακροδεξιά είναι σαφώς δυσαρεστημένη με τις διαμαρτυρίες. «Το να εμποδίζεις άλλους να σπουδάσουν δεν είναι μορφή αλληλεγγύης», εξήγησε το ακροδεξιό FPÖ της Βιέννης, ζητώντας την απομάκρυνση των φοιτητών.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας