Μενού Ροή
Κίνδυνος μπλακ άουτ στη Γαλλία τον Γενάρη

Η Γαλλία αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο, επειδή η διαθεσιμότητα των πυρηνικών σταθμών της χώρας θα είναι πιθανώς χαμηλότερη από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, δήλωσε ο διαχειριστής του δικτύου της χώρας.

«Η κατάσταση εμφανίζεται λιγότερο επικίνδυνη τον Δεκέμβριο και από τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά ο μήνας Ιανουάριος συγκεντρώνει πλέον περισσότερους κινδύνους από ό,τι στην προηγούμενη ανάλυση», ανέφερε η RTE στη μηνιαία ενημέρωσή της.

Οι επισκευές και η συντήρηση σχεδόν των μισών πυρηνικών σταθμών της Électricité de France SA μετατρέπουν τη χώρα -έναν παραδοσιακό εξαγωγέα ενέργειας- σε εισαγωγέα φέτος. Η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με τις περικοπές της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχουν προκαλέσει άνοδο των τιμών της ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος, η γαλλική κυβέρνηση προέτρεψε τις εταιρείες, τις τοπικές αρχές και τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια. Σε περίπτωση που η RTE προβλέψει έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, θα εκκινήσει κόκκινο συναγερμό «Ecowatt» τρεις ημέρες νωρίτερα, για να καλέσει τους χρήστες να μειώσουν την κατανάλωση.

Ο κίνδυνος προσφυγής στο σύστημα Ecowatt «εμφανίζεται υψηλός» τον Ιανουάριο, δήλωσε η RTE. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματικές συνθήκες, όπως ένα πιθανό κρύο ή ακόμα και ένα μέτριο, είπε.

Η EDF, η οποία είχε σήμερα μόλις 31 από τους 56 ατομικούς αντιδραστήρες της συνδεδεμένους στο σύστημα, παράγει σχεδόν 31 γιγαβάτ ενέργειας. Έχει σχέδια να επανεκκινήσει 15 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, με άλλες 10 το πρώτο δίμηνο του 2023. Ορισμένοι άλλοι αντιδραστήρες, όμως, θα πρέπει επίσης να σταματήσουν για προγραμματισμένη συντήρηση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας