Μενού Ροή
Κοινό μέτωπο Γαλλίας-Γερμανίας για την αντιμετώπιση του αμερικανικού προστατευτισμού

Την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία ζήτησαν οι δύο κυβερνήσεις σε κοινή δήλωση των αντίστοιχων υπουργών οικονομικών τους την Τρίτη.

Οι υπουργοί Οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Μπρούνο Λεμέρ δήλωσαν ότι είναι «σταθερά αποφασισμένοι να συνεργαστούν για να δώσουν μια κατάλληλη απάντηση στους πιο ευάλωτους οικονομικούς τομείς».

Σύμφωνα με το κείμενο, η Γαλλία και η Γερμανία θα προβούν σε «κοινές αγορές φυσικού αερίου προκειμένου να μειωθούν οι τιμές για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία» και δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ μιας «διαρθρωτικής μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» για να επιτευχθεί βιώσιμος έλεγχος των τιμών της ενέργειας.

Οι δύο σύμμαχοι ανακοίνωσαν επίσης την έναρξη γαλλογερμανικής συνεργασίας ή ομάδων εργασίας σε στρατηγικούς τομείς όπως το υδρογόνο, η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, η διαστημική πολιτική, η κβαντική πληροφορική και ο εφοδιασμός πρώτων υλών.

Με ευρωπαϊκή και όχι μόνο γαλλογερμανική δράση, όλα αυτά θα πρέπει να επιτρέψουν «στις εταιρείες μας να ευημερήσουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», προκειμένου να ενισχυθεί η «ευρωπαϊκή στρατηγική κυριαρχία» και να «αποτραπούν οι αρνητικές επιπτώσεις των προστατευτικών μέτρων που λαμβάνονται από τρίτες χώρες», όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες με τον αντιπληθωριστικό νόμο.

Αυτό συμβαίνει επειδή και οι δύο χώρες ελπίζουν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη διασφάλιση ότι η ΕΕ θα ενισχύσει «τη στρατηγική της κυριαρχία στον τομέα της ενέργειας και της βιομηχανίας».

Αυτό έρχεται μετά από εβδομάδες και μήνες περίπλοκων σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων, οι οποίοι τώρα δεσμεύονται να «συντονίσουν και να ευθυγραμμίσουν υποστήριξη προς τις εταιρείες που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση για να αποτρέψουν οποιαδήποτε υπονόμευση της δικαιοσύνης της εσωτερικής αγοράς».

Η υπόσχεση αυτή δεν είναι ασήμαντη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από μερικές εβδομάδες, μια γαλλική κυβερνητική πηγή δήλωσε στη EURACTIV France ότι ήταν απογοητευμένη και θυμωμένη με το σχέδιο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της γερμανικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι θα ήλπιζε σε «περισσότερη αλληλεγγύη ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση».

Πιο πρόσφατα, μια υψηλόβαθμη γερμανική πηγή εξήγησε τις γαλλογερμανικές εντάσεις μέσα από το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία: «Έχουμε εισέλθει σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Αυτή είναι μια ευκαιρία να επανεξετάσουμε τις στρατηγικές μας. Αυτό κάνουμε, σε ένα πλαίσιο κρίσης και τεράστιας πίεσης στις κυβερνήσεις».

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι είναι «πεπεισμένοι ότι η Γερμανία και η Γαλλία έχουν να διαδραματίσουν ρόλο-κλειδί» στην κρίση που διέρχεται η ΕΕ, μεταξύ του πληθωρισμού, της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και των προκλήσεων ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Οικονομίας ακολουθεί εκείνη μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ τη Δευτέρα.

Μια έντονη «γαλλογερμανική εβδομάδα», αφού οι γαλλικές πρωθυπουργικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον ομόλογό της Όλαφ Σολτς την Παρασκευή.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας