Μενού Ροή
Κώστας Σκρέκας στο 7ο Φόρουμ των Δελφών: «Οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες και τις επόμενες γενιές να ολοκληρώσουμε τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες»

Τρία μέτρα άμεσης εφαρμογής για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας σε περίπτωση διακοπής εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Όπως ανέφερε, τις επόμενες 6-10 εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η προσθήκη πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει η διερεύνηση διαθεσιμότητας και τιμών από τον ΔΕΣΦΑ, για μίσθωση πλοίου επί 12μηνο. Παράλληλα διερευνάται η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία, με την οποία η χώρα μας είναι διασυνδεδεμένη μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

"Πρόκειται για μία ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και ήρθε να ενισχυθεί από τον πόλεμο που εκτίναξε σε ιστορικά υψηλά και την τιμή του φυσικού αερίου και την τιμή της ενέργειας", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Σκρέκας.

Σενάρια διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου

Αναφερόμενος στα σενάρια που μελετά η κυβέρνηση, δεδομένων των έκτακτων εξελίξεων που φέρνει στην επιφάνεια η ρωσο-ουκρανική σύρραξη, ανέφερε ότι: "Στα σενάρια που αξιολογούμε αυτή τη στιγμή περιλαμβάνεται και το απολυτά δυσμενές σενάριο ολικής διακοπής ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ξεκινήσαμε και αρχικά εξετάσαμε τέτοια σενάρια μήνες πριν στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων".

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι η επέκταση της Ρεβυθούσας και η νέα πλωτή μονάδα ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη θα δώσουν τη δυνατότητα πλήρους απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι τα έργα για την προσθήκη μίας επιπλέον πλωτής μονάδας αποθήκευσης στη Ρεβυθούσα μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε 6 με 10 εβδομάδες.

Επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή δράση, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει την Ευρώπη αλλά έχει επιδοτήσει τους λογαριασμούς ενέργειας με 2,5 δισ. ευρώ (άλλα 800 εκατ. ευρώ έχει συνεισφέρει η ΔΕΗ) και θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί.  Σε αυτό το πλαίσιο έχει καταθέσει στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών μία πρόταση για να τοποθετήσει ένα "εσωτερικό ταβάνι" σε ό,τι αφορά την παραγωγή φυσικού αερίου, με έναν τρόπο που δεν διαταράσσει τους κανόνες της κοινής αγοράς ηλεκτρισμού, ούτως ώστε να πιέσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας προς τα κάτω.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αναφορικά με την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι μπορεί να γίνει πύλη εισόδου LNG για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Λιγνιτικές μονάδες

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων ο κ.Σκρέκας υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει η στρατηγική απόσυρσης τους αλλά διασφαλίζεται ότι τα εν λειτουργία εργοστάσια της ΔΕΗ θα έχουν επαρκή αποθέματα λιγνίτη για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε για νομοτελειακούς λόγους με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και λόγω του ότι η παραγωγή ήταν ασύμφορη οικονομικά. Εάν δεν υπήρχε η παρούσα κρίση, δεν θα μπορούσαν οι λιγνιτικές μονάδες να μπουν στο σύστημα διότι θα είχαν αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο", εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας.

Ανέφερε ότι οι μονάδες Μελίτης και Αγίου Δημητρίου 5 μπορούν, εφόσον κριθεί αναγκαίο και βιώσιμο οικονομικά, να παραμείνουν σε λειτουργία ως το 2025, οι υπόλοιπες μονάδες συμπληρώνουν τις επιτρεπόμενες ώρες λειτουργίας τους εφέτος ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα Πτολεμαίδα 5 η οποία «εφόσον είναι βιώσιμη οικονομικά» μπορεί να παραμείνει ως το 2028 με λιγνίτη.

Υδρογονάνθρακες

Όσον αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων, σημείωσε πως οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες και τις επόμενες γενιές να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ορυκτός πλούτος στο υπέδαφος της χώρας και κατά πόσο είναι αυτός αξιοποιήσιμος. «Θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

Νομοθετικό έργο το προσεχές διάστημα

Ο υπουργός Ενέργειας σχετικά με το νομοθετικό έργο ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση ο πρώτος Εθνικός Κλιματικός Νόμος και την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ και το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος έως τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Για τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπερκέρδη

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τα λεγόμενα "ουρανοκατέβατα" έκτακτα κέρδη στην ενέργεια, απαντώντας στην αντιπολίτευση σημείωσε ότι η ΔΕΗ που την ενοχοποιούσαν, το 2021 είχε ζημιές. «Από το λεφτά υπάρχουν πήγαμε στο υπάρχουν υπερκέρδη. Ψάχνουμε να βρούμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη της αντιπολίτευσης και δεν τα βρίσκουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας