Μενού Ροή
Κόστος ζωής και ενέργεια στο επίκεντρο του νέου ιρλανδικού προϋπολογισμού

Τα μέτρα που αποσκοπούν στην αντιστάθμιση της κρίσης του κόστους ζωής βρίσκονται στο επίκεντρο του φετινού προϋπολογισμού, ο οποίος παρουσιάστηκε την Τρίτη από το Δουβλίνο.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν μια σειρά από εφάπαξ διατάξεις που αποσκοπούν στη στήριξη των πολιτών τους επόμενους μήνες. Μεταξύ αυτών είναι 600 ευρώ σε πιστώσεις ηλεκτρικού ρεύματος που θα καταβληθούν σε κάθε νοικοκυριό σε δόσεις πριν και μετά τα Χριστούγεννα, διπλές πληρωμές επιδόματος παιδιού για όλα τα παιδιά τον Νοέμβριο και μια διπλή εβδομαδιαία πληρωμή κόστους ζωής σε άτομα που λαμβάνουν στήριξη κοινωνικής πρόνοιας τον Οκτώβριο.

«Γνωρίζουμε ότι πολλοί ανησυχούν πραγματικά για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Υπουργός Δημοσίων Δαπανών, Michael McGrath, κατά την παράδοση του προϋπολογισμού ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέροντας ως αποσταθεροποιητικούς παράγοντες τις επιπτώσεις της πανδημίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αβεβαιότητες του Brexit.

«Δεν είναι φυσιολογικοί καιροί», είπε χαρακτηριστικά. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής όπως την ξέρουμε. Δεν έχουμε βιώσει τέτοιο πληθωρισμό εδώ και 14 χρόνια».

Τα σχολεία θα λάβουν επίσης χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ για να βοηθηθούν με το ενεργειακό κόστος αυτό το χειμώνα και ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα θα προσφέρει στις επιχειρήσεις έως και 10.000 ευρώ το μήνα για να καλύψουν έως και το 40% του ενεργειακού τους κόστους. Από το επόμενο έτος, οι πληρωμές κοινωνικής προστασίας θα αυξηθούν κατά 12 ευρώ την εβδομάδα για όλους τους δικαιούχους.

Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, θα καταργηθούν όλες οι χρεώσεις νοσηλείας στα νοσοκομεία για τους δημόσιους ασθενείς, θα παρέχεται δωρεάν αντισύλληψη στις γυναίκες έως 30 ετών και θα διατεθούν επιπλέον 58 εκατ. ευρώ για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Όλα τα παιδιά ηλικίας δημοτικού θα λάβουν δωρεάν σχολικά βιβλία από τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους και περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί για τον ενεργειακό μετασχηματισμό, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης των κατοικιών. Οι αμυντικές δυνάμεις της Ιρλανδίας θα λάβουν επίσης αύξηση της χρηματοδότησης κατά 35 εκατ. ευρώ.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας