Μενού Ροή
Κρίση άγχους προκαλεί στην Πολωνία η μείωση των εκπομπών μεθανίου

Η Πολωνία σκοπεύει να πιέσει ώστε η πρόταση της ΕΕ για τη μείωση και την παρακολούθηση των εκπομπών μεθανίου να επιτρέπει στα ορυχεία να εκπέμπουν οκτώ αντί για πέντε τόνους μεθανίου ανά ένα χιλιότονο άνθρακα που εξορύσσεται, καθώς και να εξαιρείται ο κοκκοποιημένος άνθρακας από τους νέους κανονισμούς, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων της Πολωνίας, Μάρεκ Βεσόλι.

Ο νόμος που συζητείται επί του παρόντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισάγει ένα όριο πέντε τόνων εκπομπών μεθανίου ανά ένα χιλιότονο εξορυσσόμενου άνθρακα, διαφορετικό από τον κοκκοποιημένο άνθρακα από το 2027 και ένα όριο τριών τόνων ανά χιλιότονο, συμπεριλαμβανομένου του κοκκοποιημένου άνθρακα , από το 2031.

Εάν οι κανονισμοί τεθούν σε ισχύ, τα πολωνικά ορυχεία θα εκπέμπουν πολύ περισσότερο μεθάνιο – κατά μέσο όρο, οκτώ έως 14 τόνους μεθανίου ανά κιλοτόνο εξορυσσόμενου άνθρακα, και θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 1.500.000.000 ζλότυ (320.531.000 ευρώ) ετησίως.

«Χρειαζόμαστε έναν συμβιβασμό σε επίπεδο οκτώ τόνων μεθανίου ανά 1.000 τόνους εξορυσσόμενου άνθρακα. Αυτός είναι ο στόχος που θέλουμε να επιτύχουμε με τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Βεσόλι στο τοπικό Radio Katowice. «Διαφορετικά, έως και εννέα ορυχεία μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με τεράστια πρόστιμα, καθιστώντας τη λειτουργία τους ασύμφορη», εξήγησε.

Όσον αφορά τον κοκκοποιημένο άνθρακα, η Πολωνία επιδιώκει επίσης να εξαιρεθεί από τους νέους κανονισμούς, ιδίως, όπως σημείωσε ο υπουργός, το ψήφισμα προορίζεται να αγκαλιάσει και τον άνθρακα κοκκοποίησης.

Σήμερα, ο υπουργός επέμεινε ότι ο κοκκοποιημένος άνθρακας αποτελεί κρίσιμη πηγή ενέργειας για την ΕΕ. Συνεπώς, δεν έχει νόημα να επιβαρυνθεί με πρόστιμα, εάν η Ένωση θέλει να διασφαλίσει την ασφάλεια των παραδόσεων χάλυβα, πρόσθεσε.

«Πρόκειται για έναν κανονισμό που πλήττει πρωτίστως την Πολωνία», υποστήριξε ο Βεσόλι.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας