Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κύμα ανατιμήσεων σε ενέργεια και ρύπους βάζουν «νάρκες» σε επιχειρηματικότητα και βιομηχανία – Καμπανάκι για μέτρα

Εντείνεται το κύμα αβεβαιότητας στον επιχειρηματικό κόσμο για την πορεία των τιμών ενέργειας που σε συνδυασμό με τα κόστη ρύπων θέτουν σε περιδίνηση τόσο μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες αλλά και βέβαια μικρότερες οντότητες.

Ήδη και χτες τα «μαντάτα» από τις αγορές δεν ήταν τα καλύτερα. Στα 281,03 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε, χτες,  η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τετάρτη 24/11/2021.

Η τιμή σημείωσε άνοδο 4% σε σχέση με την τιμή της Τρίτης.

Επίσης κλίμα ανόδου καταγράφεται και στις τιμές φυσικού αερίου μετά την επιβολή των τελευταίων κυρώσεων από τις ΗΠΑ, που στοχεύουν στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2. Έτσι ο δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη στην Ολλανδία (ΤΤF) ενισχύθηκε 6,4%, με τιμές στα 89,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πίεση στις ΜμΕ

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα κατά την παρουσία της Ετήσιας Έκθεσης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για τον «αντίκτυπο της πανδημίας στις επιχειρήσεις», εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας υπό τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καββαθά έκαναν λόγο για το μεγάλο βάρος που καλούνται να φέρουν οι μικρομεσαίοι λόγω της πανδημίας και του ενεργειακού κόστους.

«Το κόστος του ρεύματος έχει αυξηθεί ως και 170% και έχουμε τρομάξει όλοι οι επαγγελματίες. Ξαφνικά εκεί που κάποια επιχείρηση είχε το μήνα ένα λογαριασμό ρεύματος 900 – 1.000 ευρώ ξαφνικά αυτό έχει φθάσει 2.500 ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει κανείς», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς.

«Προτείναμε να υπάρξουν παρεμβάσεις όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και στα οινοπνευματώδη που είναι απ’ τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Ακόμα καλύτερα να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος που είναι μία αδικία για τους επαγγελματίες», σημείωνε μεταξύ άλλων.

Η ενέργεια φέρνει κύκλο ανατιμήσεων

Όπως, μάλιστα,  προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σχεδόν μία στις τέσσερις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προχώρησε σε αύξηση των τιμών τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, πως για πρώτη φορά σε έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ παρατηρήθηκε τόσο μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που προέβη σε αυξήσεις στις τιμές των αγαθών ή υπηρεσιών που προσφέρουν.

Ειδικότερα, το 23,6% των επιχειρήσεων δήλωσε πως το πρώτο εξάμηνο του 2021 αύξησε τις τιμές των προσφερόμενων αγαθών ή υπηρεσιών τους αντίστοιχα, έναντι ποσοστού 16,7% που προχώρησε σε μειώσεις τιμών και 58,3% που τις διατήρησε σταθερές.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ένα ποσοστό της τάξης του 22,2% των επιχειρήσεων γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών το επόμενο εξάμηνο. Πρόκειται και πάλι για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράφει σε έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας, στο εμπόριο (35,1%) και τη μεταποίηση (29,5%) καταγράφονται οι περισσότερες αυξήσεις τιμών,  έναντι του κλάδου των υπηρεσιών, όπου μόλις το 8,5% των επιχειρήσεων προχώρησαν σε αυξήσεις τιμών.

Επιπλέον, το 40,7% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών πάνω από 300.000 ευρώ αύξησε τις τιμές του κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ είναι ενδεικτικό ότι σε ανατιμήσεις προχώρησε το 31,4% των επιχειρήσεων που – το προηγούμενο διάστημα – ούτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, ούτε ανήκαν στις πληττόμενες επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ) κατά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την προστασία έναντι της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ο πληθωρισμός, που οφείλεται στην άνοδο των τιμών ενέργειας και στη διατάραξη της ζήτησης και προσφοράς που προκάλεσε η πανδημία, σε συνδυασμό με ενδεχόμενες υφεσιακές τάσεις, εγκυμονεί τον κίνδυνο εκδήλωσης του φαινομένου του στασιμοπληθωρισμού. Ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε έντονα το 1973, όπου είχε σημειωθεί αντίστοιχα μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας, λόγω της τότε πετρελαϊκής κρίσης. Ήταν τότε που η κρίση έριξε βαριά τη σκιά της πάνω από τις οικονομίες για μία δεκαετία, επιδρώντας ευρύτερα στο υπόδειγμα των μακροοικονομικών πολιτικών.

Ταμειακά διαθέσιμα

Πάντως στην ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 το πρωί της Τρίτης επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα ασφάλειας και να δώσει το στίγμα ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«Ο Προϋπολογισμός δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία» τόνισε και συμπλήρωσε: «Αποτυπώνει τη διαρκή, συστηματική και αποφασιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης να στηρίζει την κοινωνία, σε κάθε έκτακτη και απρόβλεπτη περίσταση» σημειώνοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα υπερβαίνουν σήμερα τα 39,5 δισ. ευρώ. Βέβαια το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι το βασικό φρένο για τις όποιες κινήσεις νέων παροχών.

Οι ρύποι βάζουν «νάρκες» στη βιομηχανία

Την ίδια ώρα «καμπανάκι» κινδύνου, για άλλη μια φορά κρούει η ενεργοβόρος βιομηχανία, αυτή τη φορά για τους ρύπους.

Έτσι με επιστολή της προς τον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), ζητώντας να γίνει κοινοποίηση στην Κομισιόν του νέου μηχανισμού αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2, που αποφασίστηκε σε επίπεδο ΕΕ το Σεπτέμβριο του 2020 με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021  ως τις 31 Δεκεμβρίου 2030.

Ουσιαστικά η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει την τυπική διαδικασία, με κοινοποίηση των σχετικών εθνικών αποφάσεων στην ΕΕ, ώστε να μπορεί η βιομηχανία να πάρει κάποιες «ανάσες» από το μεγάλο βάρος του κόστους ρύπων.

Όπως σημειώνει η ΕΒΙΚΕΝ, «σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, η ένταση της ενίσχυσης για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων, καθορίζεται στο 75%, ενώ́ θεσπίζεται για πρώτη φορά́ η επιπρόσθετη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να περιορίζουν περαιτέρω την επιβάρυνση από́ το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2, σε συνάρτηση με την Ακαθάριστη Προστιθεμένη Αξία των επιχειρήσεων, που ανήκουν σε τομείς για τους οποίους η επιβάρυνση, ακόμη και μετά́ την εφαρμογή́ της αντιστάθμισης του 75 %, παραμένει δυσανάλογα υψηλή́».

«Το Υπουργείο θα πρέπει να κοινοποιήσει άμεσα στην Ευρωπαϊκή́ Επιτροπή́, το νέο μηχανισμό́ αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 γιατί́ υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος σημαντικής καθυστέρησης» καταλήγει η επιστολή.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος ρύπων από περίπου 25 ευρώ/τόνο τον Νοέμβριο του 2020 έχει εκτιναχθεί φέτος κοντά στα 70 ευρώ/τόνο και βέβαια προβολές ξάνουν λόγο για 100 ευρώ. τον τόνο.

Βέβαια μπαίνουν «καπέλο» στο κόστος των ενεργοβόρων βιομηχανιών αλλά και των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες συμβατικών καυσίμων.

Τι λέει ο ΣΕΒ;

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή του ο ΣΕΒ με αιχμή τη Σύνοδο COP26 της Γλασκόβης, «οι κλάδοι που εκτίθενται στον κίνδυνο διαρροής άνθρακα στην χώρα, παράγουν το 27% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) της μεταποίησης και απασχολούν περίπου 57 χιλ. εργαζόμενους ή το 16% της συνολικής απασχόλησης στη μεταποίηση.
Πρόκειται για κλάδους με έντονη εξωστρέφεια, με το μερίδιο των εξαγωγών τους να ανέρχεται κοντά στο 50% των εξαγωγών αγαθών της χώρας, υψηλή ένταση κεφαλαίου και υψηλή παραγωγικότητα εργασίας – χαρακτηριστικά που αποτελούν ζητούμενο για το νέο υπόδειγμα διατηρήσιμης ανάπτυξης της Ελλάδας.

Από μελέτη του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κλάδοι τσιμέντου, αλουμινίου, σιδήρου και χάλυβα και διύλισης πετρελαίου θα αναζητήσουν την προμήθεια 11 εκατ. επιπλέον δικαιωμάτων εκπομπών μέχρι το 2035.

Για το σύνολο των κλάδων «διαρροής άνθρακα» εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν  επιπλέον 13,2 εκατ. δικαιώματα. Με την πιθανή υπόθεση ότι το κόστος του δικαιώματος εκπομπών θα ανέλθει σταδιακά στα €100 ανά τόνο CO2 το 2035, αυτό συνεπάγεται επιβάρυνση της τάξης του €1,1 δισ. και €1,3 δισ. αντίστοιχα.

Στην περίπτωση που μελλοντικά αλλάξει και το καθεστώς παροχής αντιστάθμισης για το κόστος εκπομπών της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, το μερίδιο κόστους άνθρακα στο κόστος παραγωγής αυξάνεται περαιτέρω για τις βιομηχανίες εντάσεως ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή οι ανταγωνιστές παραγωγοί εκτός Ε.Ε. θα επιβαρυνθούν με κόστος άνθρακα μέσω εφαρμογής του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (ΜΣΠΑ), μόνο για τα μερίδια παραγωγής που εισάγουν στην Ε.Ε. Συνολικά εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν εκτιμηθεί από μελέτη του ΙΟΒΕ για την απολιγνιτοποίηση στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, οι οποίες κάνουν λόγο για μείωση του ετήσιου ΑΕΠ κατά €1,6 δισ. το 2029 και μείωση της απασχόλησης κατά 19,2 χιλ. θέσεις.

Ο κίνδυνος διαρροής άνθρακα 

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό, αναφέρει ο ΣΕΒ, η χώρα μας να συμμετάσχει στον διάλογο για το «Fit for 55» με γνώμονα την ισορροπία στους τρείς πυλώνες ευθύνης και με προϋπόθεση, τη διασφάλιση ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να διεκδικούν μερίδιο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με ίσους όρους κλιματικού κόστους:

1.      Διατήρηση της τρέχουσας κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής. Τυχόν περαιτέρω μείωση των δικαιωμάτων εκπομπής στην τρέχουσα περίοδο συνιστά ισχυρό και μη αναστρέψιμο πλήγμα ανταγωνιστικότητας που παράλληλα, δημιουργεί ανασφάλεια ως προς την λήψη αποφάσεων για τις υψηλού κόστους και αργής απόσβεσης επενδύσεις που απαιτεί η πράσινη μετάβαση. Η διατήρηση της δωρεάν κατανομής εκτιμάται ότι θα περιόριζε το έλλειμμα στα 8,1 εκατ. έναντι 13,2 εκατ. δικαιωμάτων

2.      Συμπληρωματική λειτουργία του ΜΣΠΑ με το ΣΕΔΕ, έως ότου ο πρώτος αποδειχθεί επαρκής αλλά και αποτελεσματικός στην  εξίσωση του κόστους άνθρακα μεταξύ ευρωπαϊκών παραγωγών και παραγωγών εκτός Ε.Ε. Σημαντική αδυναμία ως προς την κατεύθυνση αυτή είναι η μέχρι σήμερα εξαίρεση των εξαγωγών από τον μηχανισμό, οι αδυναμίες επιβεβαίωσης του κόστους άνθρακα παραγωγού εκτός Ε.Ε. και οι δυνατότητες παράκαμψής του από τους εισαγωγείς.

3.      Αποτροπή ενεργοποίησης του διατομεακού συντελεστή διόρθωσης που μπορεί να προκληθεί από την αναθεώρηση του ΣΕΔΕ, αξιοποιώντας δυνατότητες που παρέχονται στον τρόπο λειτουργίας του ΣΕΔΕ (π.χ. αξιοποιώντας το υφιστάμενο αποθεματικό).

4.      Αναθεώρηση του ΣΕΔΕ προς την κατεύθυνση δικαιότερης κατανομής βαρών και θέσπισης στόχων σε κλάδους εκτός ΣΕΔΕ. Οι εκπομπές που καλύπτει το ΣΕΔΕ ανέρχονται στο 40% περίπου των συνολικών εκπομπών ΑτΘ της Ε.Ε., ενώ μεχρι τώρα, οι κλάδοι που καλύπτει το ΣΕΔΕ έχουν συμβάλει αναλογικά περισσότερο στη μείωση των συνολικών εκπομπών ΑτΘ σε σύγκριση με τους κλάδους εκτός ΣΕΔΕ.

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με σπασμένα φρένα κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου, θέτοντας σε έντονη δοκιμασία τις Ευρωπαϊκές οικονομίες, πολλές από τις οποίες είναι σε δυσχερή θέση...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αν και το χρηματιστήριο χθες δεν επιδοκίμασε το deal, καθώς Intrakat και Intracom Holdings είχαν τη μεγαλύτερη πτώση στον Mid Cap χάνοντας 11,73% και...

ΑΠΕ

Με τη σύμφωνη γνώμη και του Συμβουλίου της Επικρατείας προχωρά πλέον το υβριδικό έργο στο Αμάρι της Κρήτης, αφού σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σημαντικά αυξημένες επιδοτήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιούλιο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με αύξηση της ενίσχυσης ανά...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE