Μενού Ροή
Λέσβος: Με έγγραφη αίτηση στο Δασονομείο η συλλογή καυσόξυλων αποκλειστικά για ατομική χρήση

Οδηγίες για τη συλλογή καυσόξυλων αποκλειστικά για ατομική χρήση και όχι για εμπορία έδωσε η Διεύθυνση Δασών Λέσβου και τους δημότες του ενημερώνει ο δήμος Δυτικής Λέσβου και η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη διευθυνση δασών επιτρέπεται:

α) Η συλλογή ξερών, κατακείμενων δένδρων και υπολειμμάτων υλοτομιών από νόμιμες υλοτομίες και μόνο μετά την σύνταξη του Πρωτοκόλλου Τελικής Επιθεώρησης. Στην περίπτωση μη δημοσίων δασών (ιδιωτικά, δημοτικά, μοναστηριακά κλπ) απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.

β) H συλλογή ξερών, κατακείμενων δένδρων, από τις κοίτες ρεμάτων, πάντα με την υπόδειξη δασικού οργάνου.

γ) Η συλλογή ξερών, κατακείμενων και ιστάμενων καμένων δένδρων από καμένες εκτάσεις, εφόσον δεν παρεμποδίζεται η φυσική αναγέννηση ή η τεχνητή αναδάσωση και πάντα με την υπόδειξη δασικού οργάνου.

Η υλοτομία και η συλλογή καυσοξύλων, των ανωτέρω α,β και γ περιπτώσεων, θα γίνεται ατελώς και χωρίς άδεια της Δασικής Αρχής, κατόπιν έγγραφης αίτησης/ενημέρωσης στο αρμόδιο Δασονομείο (το οποίο θα παρέχει ενυπόγραφη του Δασονόμου έγκριση επί του εντύπου αίτησης), απ’ όπου θα δίδονται και οι σχετικές οδηγίες για την περιοχή υλοτομίας – συλλογής. Ο χρόνος συλλογής ορίζεται από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Ιανουαρίου εκάστης χειμερινής περιόδου, καθημερινά, εκτός αργιών και Κυριακών από 07:00΄έως 15:00΄, η δε επιτρεπόμενη ποσότητα δεν θα υπερβαίνει τα οκτώ (8) χ.κ.μ κατά οικογένεια. Τα καυσόξυλα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων, απαγορευμένης της εμπορίας αυτών ή της διάθεσης τους για άλλο σκοπό και την μεταφορά τους εκτός των ορίων κάθε νησιού του Ν. Λέσβου.

Για το θέμα αυτό στην ΕΡΤ Αιγαίου μίλησε ο δασάρχης Φώτης Κράλης ο οποίος κάλεσε τους δήμους να διαχειριστούν τα δάσης τους και εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των επιστημόνων.

Πηγή: ertnews.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας