Μενού Ροή
Με τις προτάσεις της βιομηχανίας στις Βρυξέλλες τα συμβόλαια φτηνού ρεύματος στην μέση και υψηλή τάση

Μετά τα μέτρα για την χαμηλή τάση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βάζει μπροστά το σχεδιό της για τον περιορισμό των ανατιμήσεων στις μεγάλες καταναλώσεις της υψηλής τάσης, των βιομηχανικών καταναλωτών.

Όπως είπε την Τρίτη ο κ. Σκρέκας η Ελλάδα θα θέσει το θέμα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. όχι μόνο για τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Ειδικά για τις επιχειρήσεις είπε πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει προκοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μέτρο για τα πράσινα διμερή συμβόλαια (PPAs, Power Purchase Agreements) «για να πάρουμε προέγκριση και να βοηθήσουμε τη μέση τάση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του energymag, η πρόταση για τις συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα πάει στις Βρυξέλλες θα είναι διαφορετική από αυτή που περιείχε στο Market Reform Plan και θα υιοθετεί τις προτάσεις της βιομηχανίας, των άμεσα πληττόμμενων δηλαδή, που έχουν προετοιμάσει σε τεχνικό επίπεδο ισχυρή επιχειρηματολογία.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ διεκδικεί την έγκριση της Κομισιόν για την παροχή κινήτρων στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τα πράσινα PPAs για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, σύμφωνα με το σχέδιο που θα υποβάλει το ΥΠΕΝ προς έγκριση στις Βρυξέλλες, θα ενισχύονται με κρατικές εγγυήσεις (μέσω ταμείου εγγυήσεων που θα δημιουργηθεί), ενώ ετοιμάζεται και πακέτο επιδότησης των συμβάσεων αυτών από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του Πράσινου Ταμείου αλλά και από τον ΕΛΑΠΕ. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί αφενός η τροφοδότηση της βιομηχανίας με φθηνότερο «πράσινο» ρεύμα, αφετέρου η δυνατότητα υλοποίησης νέων επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πως προετοιμάζονται οι εταιρείες

Σε συζητήσεις με παραγωγούς ΑΠΕ βρίσκονται όλες οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες (Βιοχάλκο, Τιτάν, ΕΛΠΕ, ΑΓΕΤ Ηρακλής και χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ), οι οποίες είναι επίσης πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουν τις τελευταίες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΔΕΗ, καθώς από το 2022 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα αγορά.

Ήδη η «Αλουμίνιον της Ελλάδος», ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, υπέγραψε πριν από μερικές εβδομάδες την τελευταία σύμβαση με τη ΔΕΗ. Με τη λήξη της σύμβασης μετά το τέλος του 2023 oι εγκαταστάσεις της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας θα ηλεκτροδοτούνται από «πράσινη» ενέργεια και από το νέο εργοστάσιο φυσικού αερίου που ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, με παραγόμενη ενέργεια που θα καλύπτει τρεις φορές τις ανάγκες του εργοστασίου της «Αλουμίνιον», καθώς η Mytilineos έχει δεσμευθεί –στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη– να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές ρύπων στο σύνολο της δραστηριότητάς της έως το 2030 και να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

"Για εμάς, μετά το 2023, ξεκινά μια νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο “Αλουμίνιον της Ελλάδος”: μια εποχή “πράσινη” και βιώσιμη, σε απόλυτη συνάρτηση με τους εθνικούς στόχους και την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία», είχε επισημάνει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας