Μενού Ροή
Μητσοτάκης: Η απολιγνιτοποίηση έφερε σημαντικότατους πόρους σε Δυτ. Μακεδονία Μεγαλόπολη - Τι είπε για East Med και ενεργειακή ακρίβεια

Δεν θα είχαμε φτηνότερο ρεύμα εάν λειτουργούσαν πλήρως τα λιγνιτικά εργοστάσια τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις ερωτήσεις χτες του Νίκου Χατζηνικολάου στον Αντ1 σε σχέση με τα εάν ήταν επιτυχής η επιλογή της γρήγορης απολιγνιτοποίησης.

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο λιγνίτης δεν είναι φτηνός. Ο λιγνίτης είναι πολύ ακριβός. Ο λιγνίτης έχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να είναι οικονομικός» απαντώντας στην κριτική ότι εάν τον είχαμε ως βασικό στο ενεργειακό μίγμα, θα ήταν πιο φτηνό το ρεύμα, όπως π.χ. συμβαίνει στην Πολωνία

«Όχι, δεν θα είχαμε. Δεν θα είχαμε γιατί εξακολουθεί ένα μεγάλο κομμάτι της ενέργειας να προέρχεται από την ηλεκτροπαραγωγή και αυτή συμπαρασύρει. Το φυσικό αέριο συμπαρασύρει τις τιμές» τόνισε εστιάζοντας και στις επιβαρύνσεις από τους ρύπους.

Πρώτη η Ελλάδα

«Όμως, κοιτάξτε το πλεονέκτημα της χώρας όταν σήμερα όλοι κουβεντιάζουμε για το πώς θα κλείσουν τα εργοστάσια λιγνίτη και άνθρακα η Ελλάδα το έχει κάνει εδώ και δύο χρόνια. Και μπήκε πρώτη στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για το Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Άρα πιστεύω ότι στον τομέα αυτόν, σε αυτή την πολιτική, ήμασταν μπροστά από την εποχή μας. Με την καλή έννοια, όχι με την κακή, διότι μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε την παγκόσμια τάση. Είδαμε ίσως νωρίτερα αυτό το οποίο άλλες χώρες βλέπουν σήμερα.

Αν είχαμε σήμερα περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση από εκεί που βρισκόμαστε σήμερα.

Όμως επειδή ξέρετε η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση και καθορίζεται πάντα από αυτό το οποίο οι ειδικοί αποκαλούν οριακή τιμή του συστήματος.

Από τη στιγμή που ακόμα χρειαζόμαστε φυσικό αέριο -και θα το χρειαζόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα- αν το φυσικό αέριο είναι πολύ υψηλό θα συμπαρασύρει όλες τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημαντικότατους πόρους

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι ήμασταν πρωταγωνιστές στην απανθρακοποίηση μας έδωσε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σημαντικότατους πόρους τους οποίους θα επενδύσουμε για να δημιουργήσουμε νέες καλύτερες δουλειές για τους πολίτες που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές» σημείωσε ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών.

«Είχα βρεθεί στην Κοζάνη, πέρασα μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα 5ωρη διαδικασία διαβούλευσης συνομιλώντας με τους φορείς, εξηγώντας το σχέδιό μας. Και υπάρχει πιστεύω, μετά το αρχικό σοκ, μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα σε αυτές τις περιοχές τελικά θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν όσο ήμασταν εξαρτημένοι από το λιγνίτη.»

EastΜed: Η αγορά θα κρίνει

Αναφερόμενος στον EastΜed ανέφερε δεν είναι σημαντικό το σχετικό non paper από την αμερικανική πλευρά που παραπέμπει σε αλλαγή ρότας της υπερδύναμης σε σχέση τη σχεδιαζόμενη όδευση τονίζοντας ότι είναι ένα «από τα αρκετά έργα τα οποία συζητούνται αυτή την εποχή προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Περιβάλλεται από ένα διακρατικό κέλυφος, πλην όμως είναι ένα επιχειρηματικό έργο και τελικά η αγορά η ίδια θα κρίνει αν το έργο αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο.

Θέλω να θυμίσω ότι ταυτόχρονα με τη συζήτηση για τον EastMed προχωρούν πολύ σημαντικές συζητήσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα.

Αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει άμεσα.

Θέλω να θυμίσω ότι ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου στόλου των LNG πλοίων είναι ελληνόκτητος, άρα υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον από αυτής της πλευράς.

Διασύνδεση με Αίγυπτο

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο. Όπως είπε, "ταυτόχρονα συζητάμε κι ένα εξαιρετικά σημαντικό project το οποίο μακροπρόθεσμα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και το οποίο ανοιχτά στηρίζεται και από την Ευρώπη και από την Αμερική και αναφέρομαι στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Να παράγεται δηλαδή φθηνή ενέργεια από τον ήλιο στην Αίγυπτο και να εξάγεται στην Ελλάδα και από την Ελλάδα προς την Ευρώπη.

Σε αυτό το καλώδιο αποδίδω εξαιρετικά μεγάλη σημασία, γιατί αυτό το καλώδιο θα έρθει και θα πατήσει ακριβώς πάνω στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Άρα δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα γεωπολιτικής αμφισβήτησης αυτής της πρωτοβουλίας.»

Ακρίβεια

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ακρίβεια, λοιπόν, είναι εισαγόμενη και οφείλεται πρωτίστως στις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρέσυραν και τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα στηρίξουμε νοικοκυριά, και τώρα και επιχειρήσεις, επιδοτώντας ένα μέρος της αύξησης. Μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση; Όχι, δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση. Μπορούμε να καλύψουμε όμως ένα σημαντικό μέρος.

Το κάναμε για τα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες του ’21, θα το κάνουμε για όσο καιρό διαρκεί αυτή η μεγάλη αναταραχή στην αγορά ενέργειας.

Επεκτείναμε το μέτρο και για τις επιχειρήσεις, όχι μόνο γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται αλλά γιατί οι επιχειρήσεις εάν δεν στηριχθούν στον τομέα του ενεργειακού κόστους πολύ απλά θα μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους τελικούς καταναλωτές. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θέλουμε να το κάνουμε.

Άρα, για πρώτη φορά θα δουν οι επιχειρήσεις, μέσα στο μήνα Ιανουάριο, να επιδοτείται από το κράτος το 50% της αύξησης. Το τονίζω, δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση. Αλλά η αύξηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, διπλάσια στην περίπτωση των επιχειρήσεων εάν δεν είχαμε κάνει αυτή την παρέμβαση.

Τρεις μήνες

"Εκτιμούμε ότι η αναταραχή αυτή θα είναι πιο έντονη τους τρεις πρώτους μήνες του 2022 και μετά θα αποκλιμακωθεί το πρόβλημα καθώς μειώνεται και η ζήτηση για φυσικό αέριο.

Και, ναι, έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε αυτή την πολιτική επειδή για την στήριξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιούμε έσοδα τα οποία προέρχονται από τους ρύπους τους οποίους δημοπρατούμε. Άρα, δεν χρησιμοποιούμε έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Υπάρχει λοιπόν ένα ταμείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, το οποίο το αξιοποιούμε πλήρως για να μπορέσουμε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Και θέλω να επισημάνω ότι αυτή η έκπτωση θα φαίνεται και στους λογαριασμούς.  Βλέπει ο άλλος μια σημαντική αύξηση, θέλω να καταλαβαίνει με το που βλέπει το λογαριασμό…» τόνισε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι ο «ξέρει ο πολίτης, ο οποίος θα πληρώσει περισσότερα, ότι θα πλήρωνε πολλά περισσότερα εάν δεν γινόταν η κρατική παρέμβαση.

Δεν λέω ότι είναι αυτό βάλσαμο, γιατί θα πληρώσει περισσότερα, παρά ταύτα για τις χαμηλές καταναλώσεις, θέλω να το τονίσω, μέχρι 300 κιλοβατώρες, επιδοτούμε το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης. Άρα θεωρούμε ότι η αύξηση η οποία είναι σημαντική θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμη.

Βέβαια να πω και κάτι ακόμα: αυτή είναι η μια πλευρά, η άλλη πλευρά είναι η στήριξη του εισοδήματος» ανέφερε παραπέμποντας στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας