Μενού Ροή
Νέα εποχή από αύριο στα ΕΛΠΕ – Οι αντιδράσεις και τα επιχειρήματα όλων των πλευρών πριν την κρίσιμη γενική συνέλευση

Την μετάβαση των Ελληνικών Πετρελαίων στον 21ο αιώνα και στην ορθή εταιρική διακυβέρνηση, με απομάκρυνση του διοικητικού ελέγχου του Κράτους χωρίς ωστόσο να απεμπολεί τα μετοχικά του δικαιώματα, σηματοδοτεί η αυριανή γενική συνέλευση.

Θα αποφασίσει την πρώτη φάση των αλλαγών που είναι η τροποποίηση του καταστατικού προκειμένου και τα 7 μέλη του διοικητικού συμβουλίου που διορίζονταν μέχρι σήμερα από το Κράτος να διορίζονται από την γενική συνέλευση.  Μάλιστα η πρόταση που θα τεθεί προς ψήφιση θα προβλέπει και την μείωση των 13 μελών του δ.σ., το οποίο προτείνεται τώρα να γίνει 11μελές.

Δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη γενική συνέλευση το Κράτος, δια του ΤΑΙΠΕΔ, είχε διαψεύσει και τα τελευταία σενάρια που συνέδεαν τις αλλαγές στα ΕΛΠΕ με τυχών αποχώρηση και μετοχική του Δημοσίου. Στο νέο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ η πώληση του 35,5% των μετοχών που κατέχει στα ΕΛΠΕ παραμένει παγωμένο, με την ένδειξη ότι αναζητούνται άλλα εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης.

Αντιπαράθεση

Το θέμα των αλλαγών στα ΕΛΠΕ αποτέλεσε και αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για σχέδιο επικίνδυνο.  Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος αφού έκανε λόγο για απόφαση πολιτικά και νομικά απαράδεκτη έφτασε στο σημείο να βάλει ζήτημα απιστίας σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου και πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης γιατί αποδέχεται να αφαιρεθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου και να μην έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ της.

Πιο ψύχραιμες φωνές στην αξιωματική αντιπολίτευση έκαναν λόγο ότι το Δημόσιο πλέον περιορίζεται σε ένα ρόλο παθητικού μετόχου, αφήνοντας στην ελεγχόμενη από την πλευρά Λάτση διοίκηση ανοικτό πεδίο για να εφαρμόσει όλα τα σχέδιά της για μετατροπή της εταιρείας σε holding και στροφή στην πράσινη ενέργεια, χωρίς μάλιστα να υπάρχει πλέον στον ορίζοντα η «ενοχλητική» διαδικασία ιδιωτικοποίησης, που θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς στη μετοχική σύνθεση.

Από πλευράς των ΕΛΠΕ επισημαίνεται σταθερά ότι το σχέδιο, το οποίο παρουσίασε αμέσως μετά το Πάσχα η διοίκηση και συνδυάζεται με τη μεγάλη στρoφή του ομίλου διύλισης στις καθαρές μορφές ενέργειας, επιβάλλεται από τη νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τόνισε ότι η απόφαση των ΕΛΠΕ είναι μια στρατηγική επιλογή που υπαγορεύεται από την παγκόσμια κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία απαιτεί προσαρμογή στους νέους αυστηρούς κλιματικούς στόχους και διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα λειτουργίας.

Τη σημασία της τήρησης των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης προκειμένου τα ΕΛΠΕ να είναι ελκυστικά στους επενδυτές τόνισε την Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως εξήγησε, η συμμόρφωση με το ισχύον εταιρικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ανεξαρτησία του διοικητικού συμβουλίου και τη συνολική αναβάθμιση της αξιοπιστίας και της θέσης της εταιρείας στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Όπως είπε, η ανάδειξη μιας σύγχρονης εταιρικής κουλτούρας, στη βάση των νόμων που ψηφίστηκαν για το εταιρικό δίκαιο το 2018 και το 2020 για την εταιρική διακυβέρνηση, αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος. «Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και η έγκαιρη προσαρμογή όλων των εταιρειών στα νέα δεδομένα που επιβάλλει χρηστή χρήση των βέλτιστων πρακτικών διακυβέρνησης και διαφάνειας, όπως ψηφίστηκαν, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ως προς αυτό που ισχύει σήμερα ότι «η παρούσα πρόβλεψη του καταστατικού ως προς την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου πάσχει, καθώς ο αριθμός των διοριζόμενων συμβούλων υπερβαίνει κατά πολύ τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό, γεγονός που με τη σειρά του δεν επιτρέπει την ανάδειξη του προβλεπόμενου αριθμού ανεξαρτήτων μελών. Έντεκα από τα συνολικά δεκατρία μέλη σήμερα δεν πληρούν τα κριτήρια ανεξαρτησίας, κλασικές βασικές αρχές εταιρικού δικαίου και εταιρικής διακυβέρνησης. Κι αυτό γιατί αυτό που ισχύει τώρα, το ότι το Δημόσιο ορίζει απευθείας επτά από τα δεκατρία μέλη του ΔΣ, είναι κάτι που δεν είναι σύμφωνο, με τον ν. 4548/2018. Σύμφωνα με τον νόμο, αν προκρινόταν η επιλογή του απευθείας διορισμού μελών και στο νέο καταστατικό, τότε το ελληνικό Δημόσιο και ο έτερος μέτοχος μειοψηφίας από κοινού δεν θα μπορούσαν να ορίσουν περισσότερα από τέσσερα εκ των δεκατριών μελών του διοικητικού συμβουλίου».

 

Οι εργαζόμενοι

Σε νέα ανακοίνωση προέβη το ΠΣΕΕΠ αναφορικά με την αλλαγή του καταστατικού των ΕΛΠΕ:

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΠΣΕΕΠ) και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι αγωνίζονται καθημερινά και τιμούν τη δουλειά τους και την εταιρεία στην οποία δουλεύουν, μια εταιρεία από τις σημαντικότερες της χώρας, στρατηγικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία, την ενεργειακή πολιτική και αυτάρκεια της χώρας, αλλά και την Εθνική Άμυνα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δικαιούνται και οφείλουν, έχουν επισημάνει, όποτε χρειάστηκε, τους κινδύνους που γεννούν πολιτικές και επιχειρηματικές αποφάσεις για τα ΕΛΠΕ και έχουν δώσει τις μάχες τους για να μη χαθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου και μαζί και των εργαζομένων. Πρόσφατα, το 2018, το Σωματείο μας έδωσε ξανά επιτυχή αγώνα, υπό αντίξοες συνθήκες, ώστε να μην εκποιηθεί τότε, με όρους αδιαφάνειας και χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για το Δημόσιο, η πλειοψηφία των μετοχών των ΕΛΠΕ σε τρίτους.

Σήμερα βρισκόμαστε και πάλι, αιφνιδιαστικά, ενώπιον μιας νέας προσπάθειας να αποκλειστεί το Δημόσιο –και μαζί και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων– από το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ.

Υπό το πρόσχημα δήθεν συμμόρφωσης στο νέο νομικό πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης, προωθείται με κατεπείγουσες διαδικασίες, στη Γενική Συνέλευση της 20.05.2021, τροποποίηση του Καταστατικού των ΕΛΠΕ, ώστε να χάσει οριστικά το Δημόσιο το δικαίωμα να ορίζει μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ. Και μαζί και οι εργαζόμενοι, να ορίζουν εκπροσώπους τους σε αυτό.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για ποιους λόγους και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για το δημόσιο συμφέρον, σε μία τόσο σημαντική επιχείρηση όπως τα ΕΛΠΕ.

Στο επιχείρημα ότι δήθεν τέτοια δυσμενής εξέλιξη “επιβάλλεται” από τη νέα νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση, η απάντηση είναι ότι ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση (Ν. 4706/2020) σε καμμία περίπτωση δεν επιβάλλει «απαλλαγή» της διοίκησης επιχείρησης από τα μέλη που ορίζονται απευθείας από τους μετόχους ή τους εργαζομένους – πολλώ δε μάλλον όταν μέτοχος αυτής είναι το ίδιο το Δημόσιο!

Το μόνο που επιβάλλει ο Ν. 4706/2020 είναι η υποχρέωση το 1/3 των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να είναι ανεξάρτητα μη εκτελεστικά, οριζόμενα από τη Γενική Συνέλευση. Ασφαλώς, αυτή η πρόβλεψη δεν φθάνει μέχρι την δήθεν υποχρέωση κατάργησης του δικαιώματος ορισμού των λοιπών μελών (2/3) του Διοικητικού Συμβουλίου από το Δημόσιο, τους μετόχους της μειοψηφίας και τους εργαζόμενους!

Το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το μερίδιο του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ (το 35,477% των μετοχών των ΕΛΠΕ), θα κληθεί να ψηφίσει στη Γενική Συνέλευση της 20.05.2021 για το κορυφαίας σημασίας αυτό θέμα.

Θα κληθεί δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ να αποφασίσει, ως θεματοφύλακας των συμφερόντων του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, εάν είναι συμφέρον για το Δημόσιο να απωλέσει τον έλεγχο στα ΕΛΠΕ!

Όπως έχουμε ήδη ειδικά και εμπεριστατωμένα στηρίξει, και με την από 17.05.2021 εξώδικη πρόσκληση και δήλωσή μας προς το ΤΑΙΠΕΔ (συνημμένη), τέτοια απόφαση τροποποίησης του Καταστατικού θα είναι όχι μόνο αδικαιολόγητη, αλλά και ευθέως παράνομη και καταστροφική.

Καλούμε συνεπώς το ΤΑΙΠΕΔ, να μην υποκύψει σε καμμία πίεση και να διασφαλίσει το συμφέρον του Δημοσίου, όπως είναι εκ του νόμου υποχρεωμένο, καταψηφίζοντας την πρόταση που έρχεται στη Γενική Συνέλευση της 20.05.2021

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, μετά τη διεξοδική ενημέρωση των θεσμικών και πολιτικών φορέων για τις θέσεις μας, φαίνεται πως φθάνει η ώρα των νομικών και δικαστικών ενεργειών, παράλληλα με τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις που συνεχίζονται με νέα 24ωρη απεργία στις 20.05.2021.

Ας μην αμφιβάλλει κανείς, ότι το Σωματείο μας είναι έτοιμο να προχωρήσει σε κάθε συνδικαλιστική και νομική ενέργεια που θα απαιτηθεί, προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να στηριχθούν τα ΕΛΠΕ και να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, των εργαζομένων και του Ελληνικού Λαού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας