Μενού Ροή
Ντομπρόβσκις: Τον Αύγουστο η έξοδος από την μεταμνημονιακή εποπτεία

Τον Αύγουστο η χώρα θα εξέλθει από τη διαδικασία μεταμνημονιακής εποπτείας, όπως είπε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου την Παρασκευή το μεσημέρι με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως τόνισε ο αξιωματούχος της Κομισιόν παραμένει σε τροχιά η διαδικασία πλήρωσης προαπαιτουμένων και μεταρρυθμίσεων και άρα η χώρα μπορεί να εξέλθει από το ειδικό καθεστώς που είναι. “Είχαμε συζητήσεις για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία εξόδου της χώρας από την μεταμνημονιακή εποπτεία. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο εκπληρώνει μια σειρά από στόχους για μεταρρυθμίσεις. Η όλη δουλειά είναι σε σωστή τροχιά και όλα δείχνουν ότι θα εξέλθει τον Αύγουστο” ανέφερε σημειώνοντας ότι τον Ιούνιο όλα αυτά θα εξεταστούν από τα αρμόδια όργανα. Βέβαια δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή η μεταρρυθμιστική πνοή ενώ σημείωσε ότι οι προκλήσεις π.χ. της διαχείρισης του χρέους παραμένουν ως σημαντικές.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Σε σχέση με την αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι θα συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις της συγκυρίας και θα ληφθουν οι σχετικές αποφάσεις τους επόμενους μήνες. “Το συζητήσαμε το πλεόνασμα και τους στόχους από εδώ και μπρος αλλά οι συζητήσει είναι σε εξέλιξη. Θα δουμε τις νέες πραγματικότητα και τους πολέμου και τις επιπτώσεις που έχουν στην οικονομία. Είναι σημαντικό να έχει η Ελλάδα αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική για το έλλειμμα και το χρέος. Θα δουμε τι θα γίνει με Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάλογα θα εκτιμήσουμε δεδομένα” ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε σε σχέση με τη ρήτρα διαφυγής ότι θα ισχύσει για το 2022. “Προς ώρας αντιμετωπίζουμε έντονη αβεβαιότητα. Με βάση τις οδηγίες που δώσαμε το Μάρτιο η ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει το τρέχον έτος, αλλά όχι το 2023. Όμως θα το εξετάσουμε στην πορεία θα εκτιμήσουμε με βάση τις εαρινές προβλέψεις” ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνοντας παράλληλα ότι η οικονομία της ΕΕ πλήττεται από την Ουκρανική κρίση, χωρίς όμως να χάνει το μομέντουμ της ανάπτυξης.

“Η οικονομική επίπτωση θα είναι εκτεταμένη στην ΕΕ, θα υπάρξει επιβράδυνση αλλά όχι σταμάτημα της αναπτυξιακής πορείας. Οι τιμές πρώτων υλών αλλά και ενέργειας είναι σε ύψη ρεκόρ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει πληγεί, το κόστος ζωής έχει ανέβει. Αυτό ισχύουν και για την Ελλάδα που κατάφερε να ανακτήσει το 2021 τα επίπεδα του ΑΕΠ προ πανδημίας και να καταγράψει σημαντικές προόδους” τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σταϊκούρας: Απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση

Από την πλευρά το ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η οικονομία καταγράφει μια σειρά από θετικές εξελίξεις, που "είναι το αποτέλεσμα της υπεύθυνης, σύγχρονης, μεταρρυθμιστικής και δυναμικής οικονομικής πολιτικής που, με συνέπεια και σταθερότητα, εφαρμόζει η Ελληνική Κυβέρνηση, μέσα από μια χρηστή και συνετή δημοσιονομική διαχείριση και μια διορατική εκδοτική στρατηγική."

Ωστόσο τόνισε ότι "η νέα, οξεία διεθνής κρίση που πλήττει την Ευρώπη, επισκιάζει αυτά τα αποτελέσματα και υπονομεύει τις θετικές προοπτικές. Από την πλευρά της προσφοράς, διογκώνει τις τιμές, “ροκανίζει” το διαθέσιμο εισόδημα, περιορίζει τζίρους, “φρενάρει” την αναπτυξιακή δυναμική. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί από μόνο του να την αντιμετωπίσει, ούτε να καλύψει το κόστος που αυτή συνεπάγεται.

Γι’ αυτό απαιτείται συντονισμένη, άμεση, τολμηρή ευρωπαϊκή δράση, ώστε να αντιμετωπιστούν, με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, οι συνέπειες της κρίσης, αλλά κυρίως η ίδια η κρίση " ανέφερε και σημείωσε ότι απαιτούνται νέοι δημοσιονομικοί κανόνες "οι οποίοι θα πρέπει να διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, αλλά και την ομαλή δημοσιονομική προσαρμογή μετά το σοκ της πανδημίας. Κανόνες που θα πρέπει να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, την προστασία και ενθάρρυνση των δημόσιων επενδύσεων, τη διαφάνεια στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.”

Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες

“Υποστηρίζουμε κανόνες που ενισχύουν την εθνική ιδιοκτησία των σχεδίων δημοσιονομικής προσαρμογής, στα πλαίσια μιας μεσοπρόθεσμης προσέγγισης. Επίσης, υποστηρίζουμε την δημιουργία μόνιμων δημοσιονομικών μηχανισμών σε επίπεδο Ένωσης. Και προκρίνουμε την συμμετρική αντιμετώπιση θετικών και αρνητικών ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών, ως απαραίτητη για την ενίσχυση της πραγματικής σύγκλισης και ανθεκτικότητας της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, στον σχεδιασμό των δημοσιονομικών μας κανόνων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η διαπιστωμένη ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών" σημείωσε ο κ. Σταϊικούρας κι ανάφερε ότι "η συγκυρία που διανύουμε, είναι ιστορική. Οι προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας απαιτούν ευρωπαϊκές, διορατικές, δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις. Λύσεις για το παρόν, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, που θα ενσωματώνουν τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος. Θα αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εταίροι αναγνωρίζουμε τις ανάγκες των καιρών και ανταποκρινόμαστε σε αυτές, με γρήγορα αντανακλαστικά, έχοντας ως γνώμονα τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας και την κοινή μας στόχευση για δημοκρατία, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και ευημερία."

Ευελιξία και αμυντικές δαπάνες

Τόνισε, δε, ότι “απαιτείται μέγιστη ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων. Πρέπει να ληφθεί υπόψη η διαπιστωμένη ανάγκη για την διαχείριση των αμυντικών δαπανών. Ιστορική η συγκυρία απαιτεί διορατικές και συνεκτικές λύσεις” υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Σταϊκούρας που επανέλαβε την πρόταση της Ελλάδας για εξαίρεση από το δημοσιονομικό έλλειμμα των δαπανών για άμυνα. “Θέλουμε αυτή η δαπάνη για την άμυνα να εξαιρεθεί από τα ελλείμματα ή τουλάχιστον τα χρήματα εκείνα που είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, να μην προσμετρούνται στο χρέος ή το έλλειμμα” ανέφερε με έμφαση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας