Μενού Ροή
Ντράγκι: Η ιταλική κυβέρνηση θα αξιολογήσει την επανέναρξη των εγχώριων γεωτρήσεων φυσικού αερίου

Τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα συζητήσει εάν θα επαναλάβει τις εγχώριες γεωτρήσεις φυσικού αερίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στους δημοσιογράφους μετά το Συμβούλιο Υπουργών την Πέμπτη (30 Ιουνίου).

Το εξορυσσόμενο αέριο θα χρησιμοποιηθεί τελικά «για να υποκαταστήσει τις υπάρχουσες εισαγωγές φυσικού αερίου και όχι για να αυξήσει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο», τόνισε ο Ντράγκι. «Δεν υπάρχει επιστροφή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ανάγκη να δημιουργηθεί χώρος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Συμβούλιο Υπουργών συζήτησε επείγοντα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Η δράση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν μέχρι στιγμής τριπλή.

Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η διαφοροποίηση των εισαγωγών φυσικού αερίου ήταν ο πρώτος στόχος για τον περιορισμό της εξάρτησης από τις ενεργειακές προμήθειες της Μόσχας.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, «ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Ντράγκι.

Τέλος, ο τρίτος αφορά την ελάφρυνση του βάρους της ενεργειακής κρίσης για τους πολίτες.

Την Πέμπτη, οι υπουργοί ενέκριναν επείγοντα μέτρα «για να βοηθήσουν τις οικογένειες και τις βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό». Η κυβέρνηση στοχεύει να αποφύγει «αυξήσεις λογαριασμών που φτάνουν έως και 35-40%».

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία συνεχίζει να αυξάνει τα αποθέματα για να προετοιμαστεί για τον χειμώνα. «Είμαστε κοντά στο 57% της συνολικής δυναμικότητας και υπολογίζουμε να φτάσουμε το 90% μέχρι τον Νοέμβριο», ανέφερε ο Ντράγκι.

Για την περαιτέρω επιτάχυνση των εργασιών αποθήκευσης φυσικού αερίου, η GSE (Διαχειριστής Ενεργειακών Υπηρεσιών) έχει λάβει δάνειο ύψους 4 δισ. ευρώ.

Εν μέσω πολέμου, ξηρασίας και αύξησης των τιμών της ενέργειας στην Ιταλία, ο Ντράγκι απηύθυνε έκκληση για ενότητα στην εθνική κυβέρνηση, η οποία έχει περάσει κάποιες αναταράξεις τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Margherita Montanari | EURACTIV.it

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας