Μενού Ροή
Ο δρόμος για την πίστωση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές - Πάνω από 1 δισ. διαθέσιμα για το 2022

Τουλάχιστον μία νομοθετική ρύθμιση και τρεις υπουργικές αποφάσεις χρειάζονται προκειμένου να χορηγηθεί η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Ιανουάριο, αλλά και η αναδρομική επιδότηση στα αγροτικά τιμολόγια για την περίοδο Αυγούστου – Δεκεμβρίου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ορίζει το πλαίσιο για την επιδότηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου των επιχειρήσεων, για τις καταναλώσεις Ιανουαρίου, με 65 ευρώ και 30 ευρώ ανά MWh αντίστοιχα.

Παράλληλα, θα πρέπει να εκδοθεί σειρά κοινών αποφάσεων των συναρμόδιων υπουργών και υφυπουργών για να λάβουν οι οικιακοί και οι εμπορικοί καταναλωτές την πολυπόθητη στήριξη.

Κατανομή εσόδων

Μεταξύ των ΚΥΑ που εκκρεμούν είναι εκείνη που αφορά στην κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το έτος 2022, από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν τα νέα μέτρα στήριξης.

Την απόφαση θα υπογράψει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς.

Πηγές της αγοράς προεξοφλούν ότι η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα στο ETS θα εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά και το 2022 και ότι τα έσοδα για την Ελλάδα θα αυξηθούν αισθητά συγκριτικά με το 2021 υπερβαίνοντας τα 1,5 δισ. ευρώ.

Τα αυξημένα έσοδα από τα δικαιώματα άνθρακα σε συνδυασμό με τα έσοδα που αναμένεται να έχει ο ΕΛΑΠΕ από την αγορά, λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δίνουν περιθώρια στην κυβέρνηση να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης και το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό από τα έσοδα των ρύπων που θα δεσμευθεί για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) θα υπερβεί το 70%, με το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΕΛΑΠΕ να διατηρείται σε μονοψήφιο ποσοστό και ενδεχομένως χαμηλότερα από το 8% που ίσχυσε για το 2021. Συνολικά δηλαδή θα είναι διαθέσιμο ένα ποσό άνω του 1 δισ.

ΚΥΑ και για φυσικό αέριο

Μετά την ΚΥΑ Σκρέκα – Αμυρά, σειρά θα πάρει η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τον τρόπο με τον οποίον θα πιστωθεί η επιδότηση στους δικαιούχους.

Στην απόφαση θα πρέπει να γίνεται αναφορά και στην επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεδομένου ότι το ΤΕΜ χρηματοδοτούσε έως τώρα μόνο τη στήριξη για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η έκπτωση στα οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021 χορηγείτο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα χρειαστεί και για τη στήριξη ύψους 50 εκατ. ευρώ που θα λάβουν οι αγρότες, προκειμένου να απορροφηθεί το 80% της επιβάρυνσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για πέντε μήνες, από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο 2021.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας