Μενού Ροή
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ελπίζει πως θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στο Ιράν

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε σήμερα πως ελπίζει πως μια συνάντηση με το Ιράν αργότερα αυτό τον μήνα για να θέσει τέλος σε ένα αδιέξοδο για τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε αδήλωτες τοποθεσίες θα προχωρήσει, μετά τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν, ο οποίος είπε πως το θέμα δεν είναι "στην ημερήσια διάταξη".

"Ελπίζω πως η προγραμματισμένη τεχνική συνάντησή μας με το Ιράν θα πραγματοποιηθεί", ανέφερε ο Γκρόσι στο Twitter.

Είπε σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά πως απαντούσε σε ένα σχόλιο του επικεφαλής διαπραγματευτή του Ιράν Μοχαμάντ Εσλαμί που μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ. Το Ιράν δεν έχει κάνει τέτοιες παρατηρήσεις απευθείας στον IAEA, πρόσθεσε.

Η μακρόχρονη έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για τα σωματίδια έχει βαλτώσει και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν στην Τεχεράνη, με την IAEA να λέει πως "αναμένει να αρχίσει να λαμβάνει από το Ιράν τεχνικά αξιόπιστες εξηγήσεις" για το πώς βρέθηκαν τα σωματίδια εκεί.

Το θέμα είναι ένα εμπόδιο στην πρόοδο προς ευρύτερες συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015 και έχει κάνει δυτικές δυνάμεις να πιέζουν για ένα νέο ψήφισμα που θα στοχοποιεί το Ιράν στη συνάντηση του 35μελούς Συμβουλίου των κυβερνητών του IAEA αυτή την εβδομάδα, που θα διατάζει αυτή τη φορά το Ιράν να απαντήσει γρήγορα στις ερωτήσεις του IAEA.

Τα σχόλια του Εσλαμί φαίνεται να είναι μια απάντηση στο προσχέδιο ψηφίσματος που ετοίμασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι λεγόμενες E3 --Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία-- το οποίο θα ψηφίσει το συμβούλιο αυτή την εβδομάδα. Ένα παρόμοιο ψήφισμα εγκρίθηκε με μεγάλη διαφορά τον Ιούνιο.

"Προσώρας, δεν υπάρχει κάποιο ταξίδι του IAEA στο Ιράν στην ημερήσια διάταξη. Θεωρώντας πως υπάρχει καλή θέληση από το Ιράν και πως οι απαντήσεις του είναι λογικές, μπορούμε να ελπίσουμε για καλά αποτελέσματα αν ο οργανισμός ακολουθήσει ένα επαγγελματικό και μη πολιτικό μονοπάτι", φέρεται να δήλωσε ο Εσλαμί, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, σήμερα, πρώτη ημέρα της συνόδου του συμβουλίου του IAEA.

Ο Εσλαμί πρόσθεσε πως το Ιράν απορρίπτει το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο αναφέρει πως το συμβούλιο "αποφασίζει πως είναι απαραίτητο και επείγον" για το Ιράν να δώσει στον IAEA τις απαντήσεις και τη συνεργασία που επιδιώκει.

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα σήμαινε αν η συνάντηση δεν πραγματοποιηθεί, ο Γκρόσι είπε: "Θα έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα απ΄ό,τι είναι. Δεν σημειώνουμε πρόοδο."

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας