Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο Πούτιν θέλει να εκβιάσει το άνοιγμα του αγωγού Nord Stream 2;

«Ένας από τους στόχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην κλιμακούμενη σύγκρουση με την Ουκρανία είναι να αναγκάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να ανοίξουν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2», σχολίασε ο πρώην επικεφαλής της βουλγαρικής Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Dimo Gyaurov σε συνέντευξή του.

«Ακόμη και σε μια περιορισμένη σύγκρουση, το πρώτο πράγμα που θα κάνει η Ρωσία είναι να κλείσει τη στρόφιγγα του αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Έτσι θα προσπαθήσει να αναγκάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να ανοίξουν τον Nord Stream 2. Αυτός είναι ένας από τους έμμεσους στόχους των ενεργειών του προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο Gyaurov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πούτιν επιδιώκει διάφορους στόχους και «πιθανότατα θα περιορίσει την αντίληψή του για την επιτυχία σε έναν από αυτούς».

Η ουκρανική θέση, από την άλλη, είναι ότι εφόσον ο Nord Stream 2 δεν είναι συμβατός με τους κανόνες της ΕΕ, δεν θα πρέπει να πιστοποιηθεί.

Αυτά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ουκρανίας Naftogaz Yuriy Vitrenko σε συνέδριο στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (1 Δεκεμβρίου) που διοργάνωσε η EURACTIV Βουλγαρίας.

Η πιστοποίηση του αμφιλεγόμενου έργου δεν αναμένεται πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Από την πλευρά της ΕΕ, η μοίρα του αγωγού Nord Stream 2 συνδέεται με οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία για την Ουκρανία, με τις Βρυξέλλες τις τελευταίες εβδομάδες να έχουν υπονοήσει ότι είναι πρόθυμες να σταθούν στο πλευρό των ΗΠΑ στην πορεία προς τα εμπρός.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει τη διακοπή του αγωγού σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την περασμένη εβδομάδα, ανταποκρινόμενος στην αυξανόμενη εσωτερική και διεθνή πίεση για να τερματιστεί το έργο.

Ο Gyaurov υπενθύμισε ότι η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία και τον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

Σχολίασε, επίσης, τις εκκλήσεις της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από τη Βουλγαρία και τη Ρωσία.

«Εκλαμβάνω τις δηλώσεις για την απόσυρση μονάδων του ΝΑΤΟ από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ως πρόκληση. Διότι δεν υπάρχουν μονάδες του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία».

Αν ήταν στο χέρι του θα απέλαυνε τον Ρώσο πρέσβη, είπε.

«Πρόκειται για άμεση πρόκληση όχι μόνο προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά προς όλη την Ευρώπη, προς τις χώρες του ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε ξαναγίνει μάρτυρες τέτοιας αυθάδειας εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Gyaurov.

Σύμφωνα με τον Gyaurov, η Βουλγαρία δεν χρειάζεται να απαντήσει στις δηλώσεις της Ρωσίας προσκαλώντας δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο έδαφός της.

«Είμαστε ένα κράτος μέλος. (…) Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία και αν κριθεί απαραίτητο και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ χρειάζονται εδώ, χωρίς δική μας πρόσκληση μπορούν να μεταφερθούν εδώ», είπε.

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι είναι αδύνατο για μερικές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ενεργειακούς πόρους...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την χερσαία χωρητικότητα του αγωγού Nord Stream 2 για τις εγχώριες ανάγκες της Ρωσίας,...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με τις προθεσμίες πληρωμών του φυσικού αερίου Απριλίου να αρχίζουν να λήγουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οι ευρωπαικές εταιρείες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ήταν ένα από τα ανερχόμενα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών στο πεδίο της ομοσπονδιακής πολιτικής, τουλάχιστον μέχρι πρότινος. Η 42χρονη Μανουέλα Σβέζιγκ διετέλεσε υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE