Μενού Ροή
Ο Σολτς ανοίγει την πόρτα για την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, καθώς η Ρωσία συμπιέζει την παροχή φυσικού αερίου

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έθεσε την Τετάρτη (3 Αυγούστου) το ενδεχόμενο να διατηρηθούν σε λειτουργία τα πυρηνικά εργοστάσια, καθώς κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μπλοκάρει την παράδοση μιας βασικής τουρμπίνας για να στραγγαλίσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου προσπαθεί να βρει πηγές ενέργειας για να καλύψει το κενό που αφήνει η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Στεκόμενος δίπλα στην τουρμπίνα, η οποία απαιτείται για τον αγωγό Nord Stream 1, ο Σολτς δήλωσε ότι η παράταση της διάρκειας ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας «μπορεί να έχει νόημα».

Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας, οι οποίοι πρόκειται να αποσυρθούν από το δίκτυο στο τέλος του έτους, ήταν «σχετικοί αποκλειστικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και μόνο για ένα μικρό μέρος αυτής», δήλωσε ο Σολτς.

Συνολικά, ο πυρηνικός στόλος αντιπροσωπεύει το έξι τοις εκατό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα περιμένει το αποτέλεσμα ενός νέου «τεστ αντοχής» του εθνικού ηλεκτρικού δικτύου προτού αποφασίσει αν θα επιμείνει στην από καιρό προγραμματισμένη σταδιακή κατάργηση.

Πυρηνική αλλαγή

Η πρώην καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αποφάσισε θεαματικά να εγκαταλείψει την ατομική ενέργεια το 2011 μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Η παράταση της διάρκειας ζωής των εργοστασίων πυροδότησε μια έντονη συζήτηση στη Γερμανία, όπου η πυρηνική ενέργεια αποτελούσε πηγή διαμάχης που εκτεινόταν πριν από την απόφαση της Μέρκελ.

Η Γερμανία έχει ήδη προχωρήσει στην επανεκκίνηση των παροπλισμένων εργοστασίων άνθρακα για να προφυλαχθεί από την έλλειψη ενέργειας.

Η συμπίεση έρχεται καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου, στο οποίο η Γερμανία βασίζεται εδώ και καιρό για την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας και τη θέρμανση των σπιτιών.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom απέδωσε τις περιορισμένες προμήθειες σε τεχνικά ζητήματα.

Η καθυστερημένη επιστροφή μιας τουρμπίνας από τον Καναδά, όπου η μονάδα συντηρούνταν, ήταν πίσω από την αρχική μείωση των παραδόσεων μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Gazprom.

Οι προμήθειες μέσω του ενεργειακού συνδέσμου μειώθηκαν περαιτέρω σε περίπου 20% της δυναμικότητας στα τέλη Ιουλίου, αφού η Gazprom διέκοψε τη λειτουργία ενός από τους δύο τελευταίους λειτουργούντες στροβίλους λόγω της «τεχνικής κατάστασης του κινητήρα».

Πρόβλημα με την τουρμπίνα

Το Βερολίνο απέρριψε τις δικαιολογίες της Gazprom για τη μείωση της παροχής, βλέποντας αντίθετα μια «πολιτική» κίνηση ως απάντηση στην υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία.

Η τουρμπίνα που μεταφέρθηκε από τον Καναδά στη Γερμανία ήταν «διαθέσιμη και λειτουργούσε», δήλωσε την Τετάρτη ο Σολτς.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να γίνει αυτή η παράδοση», είπε, προσθέτοντας ότι είχε λάβει «όλες τις εγκρίσεις» που απαιτούνται για την εξαγωγή από τη Γερμανία στη Ρωσία.

Οι φορείς εκμετάλλευσης των αγωγών έπρεπε μόνο να πουν ότι «θέλουν να έχουν την τουρμπίνα και να παρέχουν τις απαραίτητες τελωνειακές πληροφορίες για τη μεταφορά στη Ρωσία», δήλωσε ο Σολτς.

Η Gazprom επέμεινε ωστόσο ότι δεν ήταν σε θέση να παραλάβει την τουρμπίνα.

«Τα καθεστώτα κυρώσεων στον Καναδά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Βρετανία, καθώς και οι ασυνέπειες της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις της (κατασκευάστριας τουρμπίνας) Siemens καθιστούν αδύνατη την παράδοση», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Gazprom εξακολουθεί να περιμένει έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι η μονάδα «δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις».

Ωστόσο, κατά τη γνώμη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν «τεχνολογικά δυνατό» να συνεχιστούν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream 2, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο δεύτερος αγωγός, ο οποίος εκτείνεται παράλληλα με τον Nord Stream 1, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, αλλά μπλοκαρίστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση κατά την προετοιμασία της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος υπέγραψε τον αγωγό όσο ήταν στην εξουσία, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Stern ότι ήταν «η ευκολότερη λύση» να χρησιμοποιηθεί αντ’ αυτού ο Nord Stream 2.

Αλλά ο Σολτς απέρριψε την έκκληση, λέγοντας ότι ο Nord Stream 1 παρέχει επαρκή χωρητικότητα για τις ροές φυσικού αερίου.

Η κίνηση της Μόσχας να περιορίσει τις προμήθειες έστειλε ένα «δύσκολο μήνυμα» στον κόσμο δημιουργώντας αμφιβολίες για τη δέσμευση της Ρωσίας στις συμφωνίες της, πρόσθεσε.

EURACTIV.com with AFP

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας