Μενού Ροή
Ο υπουργός της Ιρλανδίας προτείνει υψηλότερα τέλη κατά τις ώρες αιχμής εν μέσω φόβων για μπλακ άουτ το χειμώνα

Η Ιρλανδία θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτική» σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ενέργειας, αν θέλει να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ίμον Ράιαν.

Μιλώντας στο RTÉ την Τετάρτη, ο Ράιαν δήλωσε ότι, ενώ η κυβέρνηση «θα είναι σε θέση να κρατήσει τα φώτα αναμμένα» και αναμένει ότι «θα μπορεί να παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται η χώρα τους επόμενους δύο με τρεις μήνες», θα χρειαστεί επιπλέον προσοχή για να αποφευχθούν οι χειμερινές κρίσεις.

Ο κρατικός διαχειριστής ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, η EirGrid, προειδοποίησε πέρυσι ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διακοπές ρεύματος για τους επόμενους πέντε χειμώνες, κυρίως λόγω του κλεισίματος παλαιών σταθμών παραγωγής ενέργειας, αλλά ο Ράιαν δήλωσε ότι ο κύριος παράγοντας της κρίσης ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, «όπου η ενέργεια χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο».

Οι πρωτοφανείς τιμές που προκύπτουν από αυτό, πρόσθεσε, επηρεάζουν επίσης το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η μισή ηλεκτρική ενέργεια της Ιρλανδίας προέρχεται από φυσικό αέριο. «Η πραγματική πρόκληση αυτόν τον χειμώνα» τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είπε, «θα είναι στην πλευρά των τιμών».

Μεταξύ των σχεδίων για την αντιμετώπιση του ζητήματος περιλαμβάνεται η πρόταση να επιβάλλονται υψηλότερες χρεώσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής μεταξύ 5 μ.μ. και 7 μ.μ.. Η Επιτροπή για τη Ρύθμιση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (CRU) της Ιρλανδίας ξεκίνησε διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα για να συνεργαστεί με τους προμηθευτές ενέργειας σχετικά με το σχέδιο.

«Κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο αυτόν τον χειμώνα αλλά πιθανώς και τον επόμενο χειμώνα, μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι οι αναφορές για «πολύ δραματικά σενάρια» ήταν σχέδια έκτακτης ανάγκης και όχι οι προσδοκίες της κυβέρνησης.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας