Μενού Ροή
Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν μελέτη για την ανάπτυξη μικρών αντιδραστήρων στη Ρουμανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δέσμευσε 14 εκατομμύρια δολάρια για μια μελέτη μηχανικής και σχεδιασμού που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) για ένα νέο πυρηνικό σταθμό στη Ρουμανία.

Η μελέτη Front-End Engineering and Design (FEED) αναμένεται να ολοκληρωθεί σε οκτώ μήνες, μετά από επένδυση 28 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών της ρουμανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Nuclearelectrica και της NuScale, της αμερικανικής εταιρείας που παρέχει την τεχνολογία SMR.

Η Ρουμανία επέλεξε την τοποθεσία ενός πρώην σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για να φιλοξενήσει τον πρώτο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής SMR και η μελέτη θα παράσχει βασικά δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία – κόστος, κατασκευή, χρονοδιάγραμμα και λεπτομέρειες αδειοδότησης – που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των αντιδραστήρων της NuScale, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Κυριακή (26 Ιουνίου).

Κατά τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή το 2021 στη Γλασκώβη (COP26), ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν έναν SMR στη Ρουμανία σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία NuScale Power.

«Η πυρηνική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, αποτελούν κρίσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και μπορούν επίσης να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και να τονώσουν την οικονομική ευημερία. Πρόκειται για ένα ισχυρό βήμα προς τα εμπρός για την υποστήριξη της επιθυμίας της Ρουμανίας να αναπτύξει καινοτόμο, ασφαλή και μηδενικών εκπομπών πυρηνική ενέργεια σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Κέρι.

Όταν υλοποιηθεί πλήρως, αυτή η προσπάθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αναδείξει την ικανότητα των προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων να αντικαταστήσουν την παραγωγή άνθρακα με καθαρή, καινοτόμο πυρηνική ενέργεια, δημιουργώντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας και επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Συνεργαζόμενη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρουμανία διασφαλίζει επίσης ότι οι επενδύσεις της στην πυρηνική ενέργεια τηρούν τα υψηλότερα πρότυπα για την πυρηνική ασφάλεια, την προστασία και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην εδραίωση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα χαιρέτισε την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Η ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, τόσο με την αναζωογόνηση της αλυσίδας εφοδιασμού όσο και με την τοποθέτηση της Ρουμανίας ως περιφερειακού ηγέτη σε αυτόν τον κλάδο», δήλωσε ο Τσιούκα.

Bogdan Neagu | EURACTIV.ro

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας