Μενού Ροή
Οι πράσινοι δεσμοί της Motor Oil με την ΔΕΗ και τα σταθερά υψηλά περιθώρια διύλισης - Π. Τζαννετάκης: Οι εξαγορές ολοκληρώθηκαν

Την  ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Motor Oil  με την υλοποίηση των έργων που αποκτήθηκαν το τελευταίο διάστημα ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πέτρος Τζαννετάκης κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε την παρουσίαση των πολύ καλών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2023 . Όπως τόνισε ο κ. Τζαννετάκης, “Ο κύκλος των εξαγορών μάλλον ολοκληρώθηκε και θα εστιάσουμε στην κατασκευή των έργων καθώς έχουμε πετύχει τους στόχους που είχαμε θέσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο».

Με καταλύτη την εξαγορά της ANEMOS RES (του βραχίονα των αιολικών πάρκων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) η εγκατεστημένη «πράσινη» ισχύς της Motor Oil  υπερδιπλασιάστηκε  μέσα σε ένα χρόνο  φτάνοντας τα 772 MW.  Στο τέλος του έτους θα φτάσει στα 832 MW, καθώς μέχρι τότε θα τεθούν σε λειτουργία 60 MW έργων που βρίσκονται υπό κατασκευή. Άλλα 24 MW θα μπουν στην πρίζα τους πρώτους μήνες του 2024.

Η συμφωνία με την UNAGI

Την «παράσταση» κατά την τηλεδιάσκεψη έκλεψε η συμφωνία που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η  Motor Oil για την εξαγορά του 75 % των μετοχών της UNAGI που κατέχει μερίδιο 51 % σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 1,9 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο 49% να ανήκει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Από το συνολικό χαρτοφυλάκιο των 1,9 GW, πιο ώριμα από πλευράς αδειοδότησης είναι πάρκα ισχύος 380 MW, για τα οποία αναμένεται η λήψη οριστικών όρων σύνδεσης.

Αυτό σημαίνει ότι με την υπόθεση ότι  αμέσως μετά ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες,  σε 1,5 χρόνο δηλαδή μέσα στο 2025 θα  μπορούν να «μπουν στην πρίζα».  Ο  κ. Τζαννετάκης τόνισε πως το τίμημα για το 75% της Unagi  ήταν μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ, καθώς τα 16 πάρκα βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδοτικής ωρίμανσης, χωρίς δηλαδή κάποιο από αυτό να είναι αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή ή εν λειτουργία. Όσον αφορά στα κεφάλαια που θα επενδύσει στην ανάπτυξη των έργων, υπολόγισε ότι για την Motor Oil θα είναι 100 εκ. ευρώ, με βάση το ποσοστό συμμετοχής της στα έργα.

O ίδιος μίλησε για μια «πολύ σημαντική συμφωνία»  που  αφενός εξισορροπεί τις «πράσινες» επενδύσεις του Ομίλου  σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα (μέχρι πρότινος κυριαρχούσαν στο χαρτοφυλάκιο της MORE τα αιολικά),  αφετέρου συσφίγγει περαιτέρω τους «πράσινους» δεσμούς μεταξύ της ΔΕΗ και της Motor Oil,  που έχουν συστήσει από κοινού την Helleniq Hydrogen για την ανάπτυξη έργων παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου στην Ελλάδα.

Υψηλά περιθώρια διύλισης

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα τριμήνου και τις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους, ο κ. Τζαννετάκης έκανε λόγο για  ιδιαίτερα ισχυρά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο εξαιτίας κυρίως των υψηλών περιθωρίων διύλισης, με τον κλάδο διύλισης να αναδεικνύεται σε βασικό παράγοντα για την αύξηση των EBITDA. Ωστόσο το τρέχον τρίμηνο -που ολοκληρώνεται σε ένα μήνα-  αναμένεται πιο αδύναμο λόγω χαμηλότερων περιθωρίων διύλισης αλλά και της εκτέλεσης εργασιών συντήρησης σε τμήμα του διυλιστηρίου. Οι επιπτώσεις αντισταθμίζονται ως ένα βαθμό από την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας αναμόρφωσης νάφθας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επίδραση που θα έχει η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους αν συνεχιστεί όλο το 2023, σημείωσε πως το σενάριο που λαμβάνει υπόψη του ο Όμιλος είναι πως η μείωση του ενεργειακού κόστους θα αντισταθμίσει την αυξημένη επιβάρυνση για δικαιώματα ρύπων, η τιμή των οποίων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες.

Ενδεικτικά, η μείωση του ενεργειακού κόστους κατά το α΄ τρίμηνο ήταν 15 εκατ. σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος για δικαιώματα ρύπων ήταν αυξημένο κατά 11 εκατ. Βέβαια, όπως συμπλήρωσε, τυχόν θετικό ισοζύγιο των δύο αυτών μεγεθών θα είναι καλοδεχούμενο.

Υπενθυμίζεται ότι η Motor Oil ανακοίνωσε την Τρίτη αυξημένη κερδοφορία για το α’ τρίμηνο καθώς  τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 20 % σε 237 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία ήταν αυξημένη κατά 25 % σε 397 εκατ. ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της εταιρείας, και στις 26 Ιουνίου  θα αποκοπεί το μέρισμα 1,2 ευρώ/μετοχή, που είναι το υπόλοιπο από το συνολικό μέρισμα 1,6 ευρώ/μετοχή που διανέμει η εταιρεία για τη χρήση 2022, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο είχε καταβληθεί προμέρισμα ύψους 0,4 ευρώ/μετοχή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας